Sfârșitul de săptămână a adus lupte acerbe la toate categoriile de vârstă a Mondialelor de Winter Triathlon, cu țara gazdă România printre națiunile care au strâns cele mai multe medalii. 

Prima zi a concursului a fost dominată de ruși, aceștia câștigând atât în proba masculină cât și în cea feminină pe mai multe paliere de vârstă. În competiţia feminină, Yulia Surikova a trecut prima linia de sosire, urmată de o cehoaică şi o austriacă. La baieţi, ruşii au obţinut chiar două medalii: aur Pavel Andreev, argint Pavel Iakimov. Un ceh s-a ales cu bronzul. Conaționalii noștri au prins Top 10-le la ambele categorii.

„Sunt foarte fericit că am putut câştiga şi pentru a şasea oară titlul de campion mondial, mai ales într-un complex atât de frumos,” a declarat Pavel Andreev după concurs. „Proba de alergare a fost mult mai grea decât mă aşteptam. La mijlocul probei pe bicicletă am realizat pentru prima oară că pot să câştig cursa, fiindcă pedalatul a mers mult mai bine decât am crezut. Skiul este proba mea cea mai puternică, aşa că acolo am crezut că voi merge foarte bine, dar m-a deranjat faptul că pe tot traseul urcam şi coboram, şi din cauza asta nu m-am putut odihni prea mult înaintea urcuşurilor. Şi, în plus, pe porţiunile plate s-a stricat zăpada. Dar, în totalitate, sunt foarte bucuros cu medalia de aur.”

Ziua de duminică, a doua din cadrul Campionatelor Mondiale, a fost mai prielnică pentru reprezentanții României. În total, 97 de concurenți s-au prezentat la start la individual – plus trei ștafete. În cele din urmă, Mihai Alin Cupșa (grupa de vârstă 25-29 de ani) și Marcel Bălan (grupa de vârstă 40-44 de ani) s-au luptat pentru victorie în competiția băieților, Cupșa având câștig de cauză după ce mai experimentatul Bălan a căzut cu doar 200 de metri înainte de sosire. Cei doi au câștigat, evident, în categoriile lor de vârstă în timp ce, pe trei la general a venit rusul Alexei Pomonarev.

Sportivii români și străini au lăudat condițiile oferite de complexul sportiv de la Cheile Grădiștei

La feminin, clasamentul general a fost dominat de britanica Kerry McGawley care a devansat-o cu 10 minute pe Diana Robu, românca învingând totuși în grupa sa de vârstă (30-34 de ani). În spatele Dianei a venit Kelly Haniver, tot din Marea Britanie. Românii au mai cucerit medalii și în alte categorii:

La masculin, categoria 18-19 ani a fost o afacere românească, Darius Hanganut fiind urmat de Incze Aron și de Boga Balazs. Madaras Daniel a terminat pe 2 în categoria 20-24 de ani, Sergiu Paraschivu a completat podiumul în categoria 25-29 de ani terminând pe trei, Alin Petric a fost al treilea în categoria 30-34 de ani iar Csergedi Istvan și Adrian Costea au ocupat primele două locuri în grupa de vârstă 35-39 de ani. În fine, Gustav Mircea Robert a fost al doilea în grupa 45-49 de ani.

Mai multe despre Mondialele de Winter Triathlon de la Cheile Grădiștei

La feminin, România a obținut două medalii de aur: în categoria de vârstă 25-29 de ani prin Noemi Lupuj și în categoria de vârstă 30-34 de ani despre care am vorbit anterior. Diana Robu a fost urmată în acea categorie de o altă româncă, Raluca Irimia. În plus, Eliza Pop a fost a treia în categoria 40-44 de ani iar Edit Lackzo a doua în grupa 45-49 de ani.

După concursul dimineții, după-amiază am avut parte de competiția ștafetelor mixte în care Rusia și-a trecut în cont titlul mondial prin aceiași Pavel Andreev și Yulia Surikova – ambii declarându-se mulțumiți de condiții și bucuroși de rezultatele obținute.

În proba de ștafetă mixtă a juniorilor, echipa României a terminat pe poziția secundă în urma Rusiei. La seniori, România a terminat abia pe a cincea poziție. Pe lângă asta, România a mai dat și campionul la Para-Winter Triathlon – Robert Tămârjan.

Foto: frtri.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

five − 5 =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.