Constantina Dita

Constantină Diță a avut o carieră de peste 25 de ani în atletism și a reușit o performanță istorică la Jocurile Olimpice de la Beijing, unde a câștigat aurul olimpic.

S-a retras din activitatea competițională chiar la Maratonul Internațional de la București, în 2014, dar asta nu înseamnă că alergarea nu mai face parte din viața ei. Ba, dimpotrivă.

Iar unul dintre proiectele cele mai importante este cursa de alergare pe care o organizează deja pentru cel de-al patrulea an consecutiv: Bucharest International 10K. Noi am povestit cu ea despre alergare, iar dacă vrei să alergi împreună cu ea te poți înscrie și tu la Bucharest International 10K, cursa programată anul acesta pe 21 aprilie.

Aurul olimpic din 2008 este cea mai importantă performanță din carieră. Ce îți mai aduci aminte de atunci?

Ooo, da…. Ce poate fi mai important în viața unui sportiv decât medalia de aur la Jocurile Olimpice? Bineînțeles, fiecare medalie câștigată de mine la mondiale, europene și naționale semnifică o parte din cariera mea de sportiv, dar niciuna nu se compară cu aurul olimpic. De la Jocurile Olimpice îmi aduc aminte fiecare moment petrecut acolo. De la sosirea în aeroport… drumul parcurs până în satul olimpic pe o ploaie torențială, timpul petrecut în satul olimpic alături de sportivii noștri, trezirea la 3:00 dimineața, plecarea la start, startul, fiecare clipă a cursei și până la plecare din SUA. Sunt momente pe care nu le voi uita niciodată.

Timpul obținut în maraton a fost cel mai bun timp al tău din acel sezon. Cum ai gestionat cursa?

Timpul de la Jocurile Olimpice în anul 2008 a fost mai bun decât timpul obținut pentru calificare la London Marathon în aprilie 2008, timpul la JO fiind de 2h26’44”, iar la Londra, de 2h27’45”.

La 38 de ani, ai fost cea mai în vârstă câștigătoare a aurului olimpic în proba de maraton. Ce te-a motivat atunci, la Beijing, să câștigi?

M-au motivat multe, dar cred că faptul că nu am luat nicio medialie la Jocurile Olimpice de la Atena 2004, unde speram să câștig. Era un vis neîmplinit, acela de a urca pe podiumul olimpic, și cred că asta m-a ajutat cel mai mult.

Cum arăta planul tău de pregătire pentru maraton?

Planul meu pentru pregătirea unui maraton începea cu minimum trei luni înainte de maraton, cu două antrenamente pe zi timp de cinci zile și un singur antrenament pe zi în cele două zile rămase. Bineînțeles, zilele erau combinate: trei zile cu două, o zi cu un singur antrenament, două zile cu două și din nou o zi cu un singur antrenament.

Care era alimentația ta în săptămâna cursei, în timpul și apoi după cursă?

În săptămâna dinaintea maratonului aveam același meniu ca acela din timpul pregătirii. Nu schimbam prea mult meniul decât în ultimele două zile, cu paste și carne ușoară. După cursă, mâncam aproape tot ce voiam, până când intram din nou în faza de pregătire. Asta nu înseamnă că aveam o dietă anume. Chiar mâncam foarte multe dulciuri.

Cât durează, de obicei, recuperarea după o probă de acest gen?

După un maraton, făceam pauză totală, fără antrenamente între una-două săptămâni, și apoi reîncepeam pregătirea cu antrenamente mai ușoare. Recuperare faci tot timpul în pregătire, iar masajele sunt de bază.

În afară de Beijing, care a fost cursa ta preferată?

Am avut mai multe curse preferate, dar o cursă mai importantă a fost când am încercat să lupt umăr la umăr cu Paula Radcliffe pentru un record mondial… dar am pierdut.

Pentru un alergător amator, cât de important este echipamentul într-o astfel de competiție?

Tot echipamentul de concurs este foarte important. Contează foarte mult să ai o pereche de pantofi sport foarte buni pentru proba pe care o faci și pe care i-ai probat la antrenamentele de intensitate înainte de competiție.

În 2014, la Maratonul Internațional București, te-ai retras din activitatea competițională. A fost greu să iei o astfel de decizie?

Este foarte greu să te retragi din competiții după 25 de ani de carieră, dar ca orice lucru care are un început și un sfârșit, așa și eu a trebuit să mă opresc după o carieră lungă.

Cum arată acum o zi  din viața ta? Cât mai alergi acum?

Am o viață foarte frumoasă și de alergat sigur că mai alerg. O să alerg toată viața, dar nu așa de mult cum o făceam când eram sportivă de performanță.

Alergarea mai face parte din viitorul tău?

Tot timpul, alergarea va face parte din planurile mele. Voi mai alerga pentru diverse cauze și pentru persoanele care au nevoie de mine să alerg pentru ele. Și, desigur, vrea să cresc cât mai mult nivelul în competiția pe care o organizez. Bucharest International 10K este un proiect în care m-am implicat total și îmi doresc să devină un reper în lumea alergării din România.

Ce are Constantina Diță în geanta de alergare?

Acum nu mai am geanta de alergare. Acum plec direct de acasă în alergare și mă întorc tot acolo, deci nu mai am nevoie de geantă. Când făceam sport de performanță, aveam încălțările, echipamentul și băuturile pentru hidratare.

Despre Bucharest International 10K

Cea de-a patra ediție Bucharest International 10K se va desfășura pe 21 aprilie 2019. Traseul competiției include și la această ediție unele dintre cele mai frumoase străzi din București.

Ediția a patra a cursei de alergare Bucharest International 10K, creată la inițiativa campioanei olimpice de maraton Constantina Diță, se va desfășura anul viitor pe data de 21 aprilie.

La fel ca și la ediția din 2018, la care au participat aproape 1.500 de alergători, traseul include unele dintre cele mai frumoase străzi din București și va fi unul plat, pretabil pentru stabilirea de noi recorduri personale

Principala noutate pentru ediția din 2019 este organizarea unei CURSE POPULARE pe distanța de 3,5 kilometri, iar taxa de participare, care nu include tricoul oficial ASICS al evenimentului, este de 10 Euro.

Și la ediția din 2019 cursa va include competiția Team 3 Challenge unde fiecare echipă va include 3 alergători amatori (exclus profesioniști sau cei legitimați la un club sporti). Fiecare membru al echipei trebuie să alerge distanța de 10 km, iar în baza timpului cumulat se va întocmi clasamentul pe echipe.

Premiile totale la Bucharest International 10K vor fi în valoare de aproximativ 20.000 Euro.

Organizatorii Bucharest International 10K susțin în continuare organizația Habitat for Humanity România, organizație care construiește case accesibile pentru persoane cu venituri reduse și luptă pentru a eradica locuirea precară în țara noastră.

Credit foto: Marian Burlacu

Citește și: Constantina Diță: Cum te pregătești pentru o cursă de 10 km 

Urmărește RunningMag.ro pe FacebookYouTubeTwitterInstagramGoogle + și Mixcloud

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

20 − one =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.