Vlad Pop - Hong Kong

Vlad Pop este din Cluj și prin tot ceea ce face încearcă să susțină proiectul MagiCAMP. La fel ca în 2017, anul acesta Vlad Pop va alerga pentru ca 320 de copii diagnosticați cu cancer să aibă câteva momente de bucurie în tabăra MagiCAMP.

Am povestit puțin cu Vlad după cursa Hong Kong 100 km, prima provocare pentru el din acest sezon.

Anul acesta ți-ai propus să participi la toate etapele din Ultra Trail World Tour. De ce ai ales aceste competiții?

Doi ani la rând am alergat la mai multe competiții din România și am reușit să fac cunoscută cauza copiilor cu afecțiuni oncologice. Am ales să alerg în mai multe tări astfel încât să se audă în cât mai multe locuri despre MagiCAMP. În felul acesta sperăm să se implice cât mai mulți oameni și companii din lume. Mi-am propus să alerg anul acesta la o parte din competițiile din calendarul Ultra Trail World Tour și astfel să ajut 320 de copii să meargă gratuit în tabăra de vară MagiCAMP 2018.

Pentru fiecare km alergat prietenii sau companiile din România, care rezonează cu această cauză, donează pe https://donez.pentrumagichome.ro/ ca să îndeplinească visul acestor copii. Iar în semn de mulțumire pentru gestul lor eu port pe tricoul de concurs logo-ul lor, la toate competițiile.

Cum te-ai pregătit în perioada de iarnă pentru această provocare?

Am început pregătirile din 25 octombrie, după Cappadocia Ultra Trail 110 km. În 2018 mi-am propus să fiu din nou ambasadorul acestor copii cu afecțiuni oncologice. Vor fi competiții mult mai grele, dar știu că pașii mei vor da aripi copiilor si voi parcuge 3200 kilometri până la 31 decembrie 2018. M-am antrenat mai mult și motivația copiilor pentru care alerg îmi dă putere. În fiecare zi am antrenament, dimineața alerg să îmi mențin rezistența și seara merg la crossfit pentru a-mi întări musculatura.

Sezonul tău a început cu etapa de la Hong Kong. Ai ajuns cu foarte puțin timp înaintea startului în cursă. Ai avut probleme de acomodare cu fusul orar, clima sau de altă natură?

Hong Kong 100 km este prima competiție din Ultra Trail World Tour, la care au participat 1862 de alergători, sper că nu greșesc, din toate colțurile lumii. Mă bucur că am fost singurul român și că am reprezentat copiii și România în această cursă. Am ajuns pe 26 ianuarie la ora 17:00 la Hong Kong, m-am cazat la hotel, am intrat in posesia kitului de competiție și la ora 5:00 a.m m-am trezit pentru ultimele pregătiri și pentru a ajunge la autocarul care a plecat de la hotel la ora 6:00 a.m. Am avut suficient timp să beau o cafea și să mă încălzesc pentru a fi pregătit de startul de la ora 8:00. A fost o energie nemaipomenită să fiu alături de atâția alergători și m-am simțit odihnit, plin de energie și nerăbdător să alerg. Nu am avut probleme de acomodare cu fusul orar, clima sau mâncarea. Temperatura a fost de 14/17 grade Celsius, numai bună de alergat, în opinia mea. Eu mă simt mai bine pe frig decât pe căldură.

Care a fost strategia ta pentru cursa aceasta?

Strategia a fost simplă, să mă detașez de plutonul mare în primii 5 km, deoarece poteca era îngustă, să alerg cu 5:00 per km, apoi să găsesc un ritm echilibrat, să conserv energie și să depășesc pas cu pas. În timpul cursei să mănânc din mers, să nu stau mult la checkpoint-uri, doar cât să-mi umplu bidoanele cu apa și să mă bucur de traseu. Dar muntele are legile lui și uneori planurile de acasă nu coincid cu cele de pe traseu. Au apărut câteva obstacole neașteptate, dar cred că ele mă ajută să înțeleg mai bine cauza pentru care alerg.

Care a fost cea mai mare provocare în cursa de 100 km?

Fiecare cursă este dificilă, deoarece parcurge un traseu unic și are provocări noi. Pentru mine au fost două mari provocări în cursa de 100 km, prima fiind să mă detașez de ceilalți alergători, să nu mă mai gândesc cine este în față și să-mi găsesc propriul ritm. Cred că fiecare competiție este o cursă cu tine însuți, unde trebuie să-ți depășești proprile limite. A doua provocare a fost traseul cu foarte multe scări, care în opinia mea a fost o greutate și un ajutor deoarece pe urcare m-am folosit de bețe și am depășit alți alegători, iar pe coborâre picioarele nu au suferit la fel de mult precum la alte competiții pe o pantă înclinată.

Cum a fost traseul din Hong Kong?

Traseul a început de la Pak Tam Chung, a continuat la East Dam, Wong Shek, Hoi Ha, Yung Shue O, Kei Ling Ha, Gilwell Camp, Beacon Hill, Shing Mun Dam, Lead Mine Pass și finish la Rotary Club Park. Am alergat pe dealuri, pe plaje, pe Neadle Hill, pe lângă parapantiști, prin păduri de bambus, a fost pur și simplu spectaculos și dureros. Pe anumite porțiuni de traseu m-am oprit să filmez și să fotografiez pentru a realiza un video, pe care îl fac după fiecare cursă pentru a împărtășii cu alți alergători frumusețea zonei. Unii alergători m-au întrebat cum de am timp de fotografii și le-am răspuns că sunt pentru prima dată la Hong Kong și vreau să mă bucur de peisaj, nu doar să alerg fără să văd frumusețea din jurul meu.

Ai terminat cursa foarte aproape de top 100. Ești mulțumit de rezultat?

Cu toții suntem învingători, fie că terminăm cursa primul sau ultimul. Planurile de acasă au fost să termin cursa sub 12 ore 45 min. Dar la km 34 m-am împiedicat, am căzut pe potecă și a trebuit să-mi curăț rănile de la piciorul stâng și să stau puțin să-mi revin. Mai apoi la checkpoint-ul de la km 42 am mâncat fructe uscate și am luat un magneziu, iar instant am vomitat de 3 ori tot ce aveam în stomac. Dupa câteva minute mi-am revenit și am continuat să alerg deși aveam crampe la stomac. A treia provocare a fost o nouă căzătură înainte de checkpoint-ul de la km 50, când mi-am rănit brațul și genunchiul stâng. M-am enervat pe mine că sunt împiedicat și am accelerat fără să-mi dau seama că sîngele curgea pe picior. Mi-am propus ca la fiecare 10 km să avansez 10 locuri și am reușit să ajung de la poziția 188 la 129 până la finish. Pe ultimii 10 km, pe ultima și cea mai grea urcare am prins vînt puternic și ceață, ceea ce a îngreunat alergarea dar am ajuns la finish în 14 ore 23 min, primind Golden Award. Am fost bucuros că am fost învingător pentru copiii MagiCAMP. Le mulțumesc tuturor pentru că sunt alături de mine și donează pentru fiecare km.

Care sunt obiectivele tale sportive pentru 2018?

Obiectivul principal este să ajut cât mai mulți copii cu afecțiuni oncologice, să reușim să strângem bani pentru MagicHOME, medicamente, MagicBOX și cele necesare pentru tabăra de vară. Fără acest obiectiv, pașii mei nu ar avea nicio valoare. Oricine poate alerga 100 km, dar când dau un sens fiecărui km, salvăm o viață și este o recompensă mult mai mare decât o medalie primită la finish. Este o victorie la care ai contribuit și gândul că ai ajutat cel puțin un copil să învingă boala, te ajută să nu renunți indiferent ce obstacole întâlnești pe traseu. Cancerul nu alege din ce țară ești, sau dacă ești bogat sau sărac.

În program urmează acum Transgrancanaria HG, în Spania, între 24 – 26 februarie. Cum te pregătești până atunci? Ce așteptări ai?

În tot acest proiect sunt autodidact și fiecare cursă este o lecție din care învăț foarte multe. Cred că antrenamentele sunt de mare ajutor, dar competițiile scot din tine tot ce este mai bun și ajungi să te cunoști mult mai bine trecând prin „focul” încercărilor de pe traseu. La Transgrancanaria, vom avea 125 km, cu diferență de nivel de +7500 m. Mă pregătesc, parcurgând 120 km pe săptămână, 6 zile de antrenament, dimineața alerg și seara am antrenamente de crossfit. Ca amator, având serviciu, familie și alte responsabilități încerc să mă împart cât mai bine între ele. Le mulțumesc celor dragi și soției pentru că mă înțeleg și că sunt alături de mine. Fiind pentru prima dată la Transgrancanaria voi încerca să aplic tot ce am învățat, să îmi îmbunătățesc timpii și să depășesc orice obstacol fizic și mental, astfel încât să fiu un învingător și să aduc o nouă victorie pentru copiii MagiCAMP.

La fel ca anul trecut, și în acest an alergi pentru a susține proiectul MagiCamp. De ce ai ales să susții această cauză?

În septembrie 2015, am participat ca voluntar în tabăra MagiCAMP pentru copiii cu afecțiuni oncologice și am rămas marcat de pofta de viață și de bucuria acestora. Atunci mi-am propus să dau un sens alergatului meu și să ajut cât mai mulți copii să participe gratuit în această tabără magică. Sunt căsătorit cu cea mai frumoasă femeie, pe care am cunoscut-o în tabăra MagiCAMP 2015 și pe care am cerut-o de soție la focul de tabără din MagiCAMP 2016. Am început să alerg și să strâng bani pentru tabăra care mi-a schimbat viața. Mai întâi în Cluj, apoi în România, apoi în Europa. Acum se pare că nu îmi mai ajunge continentul. Este un proiect care a rămas în inima mea și sunt 100% implicat. Eu, noi, avem puterea să schimbăm lucrurile in România și să ducem mesajul în întreaga lume.

În ce alte proiecte MagiCamp mai ești implicat?

La Cluj-Napoca alături de soția mea și o echipă frumoasă de voluntari, cărora le mulțumesc pentru implicare, coordonăm proiectul MagicBox și MagicHome. MagicBox este o cutie cu alimente (ulei, paste, făină, pampers și multe altele) în valoare de aproximativ 170 lei pe care o trimitem spre 20 de familii din Transilvania care au sau au avut copiii la Pediatrie II. De la acest spital, medicii ne pun în contact cu familii care au o situație materială precară și care au nevoie de ajutor. Dacă sunt persoane care doresc să adopte un MagicBOX lunar, îi aștept să ne scrie pe vlad.pop@magicamp.ro

De asemenea administrăm MagicHome, care este un apartament cu 3 camere prin care am vrut să arătăm că părinții copiilor bolnavi de cancer nu sunt singuri în lupta pe care o duc. Pentru a nu mai locui pe scaunul din spital, am pus la dispozitie gratuit apartamentul unde pot spăla, găti, dormi și se pot relaxa. Campania Scaunul Rezistenței a luat naștere pentru a crea lăngă Fundeni un refugiu al părințlor unde 30 părinți alături de copii cu afecțiuni oncologice să aibă unde locui pe perioada tratamentului. A devenit mai mult decât o campanie, este o experienta in care mulți s-au regăsit, au stat pe scaun în semn de solidaritate și a unit peste 100.000 de oameni care au donat lunar 2 euro. Oricine poate ajuta cu un sms la 8844, trimițând cuvântul MAGIC.

Cum pot și alți doritori să susțină această cauză?

Un proiect precum MagiCAMP nu poate exista fără oameni care să-l sprijine. Dacă sunt persoane care rezonează cu scopul pentru care alerg pot sprijini directionand 2% din impozitul pe profit, descărcând formularul de pe: http://magicmakers.ro/cum-poti-ajuta/cum-ne-poti-ajuta-tu/

Companiile din Romania pot dona prin transfer bancar în contul: RO13INGB0000999905454114. Orice donație contează, oricât de mică, poate ajuta MagicHOME, https://pentrumagichome.ro/

Le mulțumesc din suflet tuturor prietenilor și companiilor pentru implicare și sperăm că vor rămâne alături în continuare, lună de lună.

Urmărește RunningMag.ro pe FacebookYouTubeTwitterInstagramGoogle + și Mixcloud

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

20 − six =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.