Vacanță sportivă la Centro Sportivo Tenero în Elveția

Atleții amatori au un mare atu în fața profesioniștilor: fac sport din plăcere și nu au nevoie de pauze de recuperare. Asta înseamnă că inclusiv în bagajul de vacanță își găsește loc un echipament sportiv, așa cum a mărturisit și ”pilotul” nostru de teste, Alex Filip.

De când sportul a devenit un element important în viaţa mea, nu există deplasare sau vacanţă în care să nu-l iau şi pe „el” cu mine. Adică pe sport, mişcarea zilnică. De fiecare dată când ajung la rudele de la Locarno, Elveţia, pentru mine este un mic paradis.

Lăsând la o parte gradul de civilizaţie, clima, peisajele şi mâncarea specific italiană din cantonul Ticino, zona este foarte ofertantă din punct de vedere sportiv. Lago Maggiore, dar şi nenumăratele trecători din împrejurimi îţi acordă o varietate aproape infinită de trasee pentru road cycling, MTB, cyclocross, trail, hiking, înot sau… alergare.

Special am lăsat la urma alergarea, pentru că la nici 5 kilometri de apartamentul în care ne găzduiesc cumnaţii mei se afla o bază sportivă, un complex în care se pregătesc aproape toate loturile naţionale ale Elveţiei, dar şi mulţi alţi sportivi din diferite ţări.

Raiul sportivilor

Centro Sportivo Tenero este o bază de antrenament care aparţine statului elveţian, la care au acces sportivii legitimaţi, dar şi practicanţii amatori. Eu am folosit pista de alergare de tartan şi traseul finlandez de alergare de peste 1 kilometru – este practic o „potecă” de un metru lăţime, mărginită de bârne de lemn, iar pământul este acoperit cu scoarţă de copac. E atât de moale şi de confortabilă…

Totul, în jurul unui mic heleşteu din care te privesc, în timp ce transpiri, câteva zeci de raţe, gâşte şi lebede. Bineînţeles că nici cei mici nu sunt uitaţi, aşa încât am mers cu juniorul meu şi s-a putut distra pe rampă cu trotineta free style, am jucat şi fotbal pe unul dintre cele șase terenuri şi, încă fiind mic, doar am admirat peretele de alpinism.

La toate astea se adaugă piscine acoperite şi neacoperite, terenurile de baschet, volei, handbal, tenis, hochei şi rugby, acces la lac pentru sporturile nautice, dar şi o zonă uriaşă de relaxare la iarbă verde.

Bineînţeles că există şi un hotel pentru sportivii aflaţi în cantonament. Un singur lucru lipseşte – un velodrom. Pentru mine, fiecare tură de alergare sau cu bicicleta trebuia să ducă prin această bază, pentru că ori de câte ori vedeam diferitele loturi la antrenament era o reală plăcere.

Chiar peste drum de bază, este un magazin COOP, acolo unde după antrenament poţi savura pe terasa însorită o cafea Chicco D’orosi şi un ştrudel cu mere. Aşa că, dacă ai drum prin zona respectivă, merită să faci un antrenament scurt, chiar şi de dragul palmaresului personal.

În zonă se desfăşoară mai multe competiţii de alergare, atât pe plat, cât şi pe munte. Sper să mă nimeresc şi eu în vacanță acolo şi să pot participa, poate chiar la maratonul Lago Maggiore!

Citește și: inov-8 a lansat MUDCLAW G 260

Urmărește RunningMag.ro pe FacebookYouTubeTwitterInstagramGoogle + și Mixcloud

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

1 × four =

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.