Maratonul Via-Maria-Theresia

Maratonul Via-Maria-Theresia 2016 va avea loc pe data de 13 august 2016 și cuprinde 5 probe: semimaraton, maraton, ultramaraton, triatlon (triatlon-echipă opțional) și drumeție, cu startul în apropierea lacului Colibița, județul Bistrița-Năsăud, traversând în mare parte drumul istoric Via-Maria-Theresia, cu punctul de finish la Piatra Fîntânele.

Via-Maria-Theresia este un drum istoric aflat în munții Călimani, construit în urmă cu sute de ani, cu scopul de a susține trupele militare grănicerești ale imperiului Austro-Ungar cu armament și hrană.

În prezent, drumul Mariei Theresia se suprapune parțial unui traseu turistic destul de puțin semnalizat, prin urmare foarte rar parcurs de turiști. Puținii turiști care se încumetă să îl străbată nu știu faptul că drumul lor, care leagă județul Bistrița-Năsăud de județul Suceava, pe vremuri lega Transilvania de Bucovina.

La valoarea de monument istoric a drumului Mariei-Theresia ca mărturie a unei epoci demult apuse, se adaugă şi valoarea cadrului natural al munţilor Călimani. Din nefericire însă, Via-Maria-Theresia a fost învăluit în uitare şi foarte puţini sunt aceia care ştiu de existenţa lui.

Pentru ca aceste valori să nu se piardă, Tășuleasa Social reamenajează, repară și marchează drumul Mariei-Theresia sub forma unei poteci tematice, în același timp reabilitându-l cultural și istoric prin panouri informative care spun povestea seculară a celor care l-au construit și l-au străbătut. Informațiile care sunt prezentate prin panouri vizează de asemenea, comportamentul corect pe munte și reguli de protejare a naturii.

CITEȘTE ȘI: Au fost anunțate nominalizările pentru Oscarurile din sport

Din campusul Tășuleasa Social, munţii Călimani se văd mereu pe vreme bună, veghind asupra asociaţiei, astfel şi-a propus să vegheze și ea asupra lor iar ca urmare, a luat naştere proiectul Via-Maria-Theresia.

În primul rând, Tășuleasa Social creează aici o potecă tematică, cea mai lungă de acest fel din ţară şi singura care promovează informaţii istorice. Aceasta va funcţiona ca traseu permanent de drumeţie, semi-maraton, maraton şi ciclism montan.

Realizarea acestei poteci tematice în munţii Călimani, este o şansă pentru noi toţi să ne înţelegem mai bine trecutul (istoria) şi viitorul (cadrul natural şi pădurea), iar astfel să le putem proteja.

CITEȘTE ȘI: Unde alergăm: Wings for Life World Run 2016

Anul acesta Maratonul Via-Maria-Theresia include și probele de triatlon și triatlon echipă opțional, o competiție complexă care cuprinde trei probe diferite: înot în Lacul Colibița (1500 m), ciclism montan în împrejurimile Lacului Colibița (30 km) și alegare montană pe o mare parte din drumul istoric Via-Maria-Theresia (13 km).

Proba triatlon echipă este formată din trei membrii, la care fiecare dintre ei o să parcurgă una dintre etape. Înscrierea se va face doar de către unul dintre participanți și este singurul care va trebui să prezinte dovada de participare la un act de voluntariat.

Nu se percepe taxă de înscriere, în schimb se dorește participarea la un act de voluntariat.

 

Urmărește RunningMag.ro pe Facebook, YouTube, Twitter, Instagram și Google +

Citește și articole din categoria COMPETIȚII:
S-au deschis înscrierile pentru Semimaraton Sibiu, cel mai mare eveniment sportiv filantropic din România
Ediția de primăvară Băneasa Trail Run se va desfășura pe 24 aprilie
Cinci evenimente de alergare, programate în 2016, în cadrul platformei RUNFEST
Mai e o lună până la cursele Uniqa de 10 km și „Family Run”
S-au deschis înscrierile pentru Edelweiss Night Run
Constantina Diță organizează Bucharest International 10K pe 17 aprilie
Schimbare de dată pentru MIACN
Kick Off Events aduce B2RUN în România
Toma Coconea aleargă la S-KARP UrbanTrail Sinaia

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

18 + 15 =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.