Cine s-a hotărât să alerge în aer liber, pe poteci montane sau prin păduri, trebuie să aibă grijă ce echipament alege, asta deoarece riscurile unei curse pe un teren accidentat sunt mult mai mari decât cele ale unei curse în parcul oraşului.

Se poate alerga şi pe terenuri mai greu de parcurs – peste rădăcini şi pietre, prin pădure sau în plan deschis. În aceste situaţii însă, nu mai este necesară doar o încălţăminte bună, ci una care să protejeze şi să prevină riscurile încă de la început. De aceea, un echipament complet este mai mult decât necesar.

Încălţămintea pentru trail running

Încălţămintea pentru trail running

Încălţămintea pentru trail running este mai dură decât pantofii normali de alergare, asta deoarece are rolul de a preveni accidentele de teren (de exemplu,răsucirile bruşte) sau rănile produse de pietrele ascuţite.

Astfel, talpa înaltă oferă o protecţie şi o aderenţă optimă a piciorului. De asemenea, acest tip de pantofi este confecţionat dintr-un material rigid şi protejează piciorul datorită învelişului din cauciuc.

În momentul de faţă există multe tipuri de pantofi, de la alergarea prin pădure până la alergarea pe munte, fiecare dintre acestea având caracteristici specifice.

Impermeabilitatea şi posibilitatea piciorului de a respira fac parte din categoria calităţilor generale, calităţi pe care ar trebui să le aibă fiecare tip de încălţăminte de curse.

echipament-trail-running-rucsac

Rucsacul

Când alergi doar în oraş, un rucsac nu este absolut necesar; acesta este însă elementar atunci când te hotărăşti să alergi într-un mediu „sălbatic”.

Începătorii pot compensa lipsa de experienţă prin achiziţionarea a câteva ustensile pentru cazurile de urgenţă. Ar trebui să menţinem o greutate cât mai scăzută, evitând transportul obiectelor inutile. Rucsacurile speciale cântăresc mai puţin de 300 de grame.

Cele mai importante caracterisitici ale rucsacurilor sunt:

  • o poziţie strânsă pe corp, astfel încât sa devină corp comun cu alergătorul
  • mai multe compartimente; câteva obiecte ar trebui să îi fie accesibile sportivului, fără sa fie nevoit să se oprească din alergat;
  • greutate redusă dar şi o dimensiune optimă (între 5 şi 12 litri).

Haine pentru alergarea în natură

Potrivită pentru acest mediu este îmbrăcămintea funcţională din poliester, poliamidă, lână de oaie sau microfibre.

Acestea trebuie să înlăture transpiraţia şi să protejeze astfel pielea de umezeală. Recomandate sunt hainele lungi, colanţi pentru picioare, deoarece ele nu trebuie să protejeze doar de ramuri şi ghimpi, ci şi de soare.

Mai ales când alergăm în munţi, întotdeauna va exista riscul unei schimbări neaşteptate de temperatură, iar în aceste situaţii o jachetă uşoară pentru vânt sau ploaie ar fi utilă.

În zilele foarte reci sunt recomandate trei straturi de haine, mănuşi şi o căciulă.

Noi vă recomandăm următorul echipament de bază care nu trebuie să lipsească din rucsac:

  • lanternă;
  • o cremă cu protecţie solară;
  • cremă antiţânţari (mai ales atunci când alergaţi pe lângă o apă stătătoare);
  • sticlă de apă;
  • baton energizant;
  • un telefon mobil încărcat cu hărţi;
  • trusă de prim-ajutor (sau măcar plasturi);
  • jachetă de ploaie.

Când se aleargă într-un mediu „sălbatic”, pe munţi, prin pădure sau într-un teren deschis, se pot folosi și beţele.

Există mai multe tipuri de beţe, care diferă din punct de vedere calitativ, cele mai potrivite fiind cele din carbon, pliabile şi cu mânere ergonomice. Sunt o bună achiziţie pentru începători, mai ales pentru că pot fi folosite şi la alte sporturi.

Și, foarte important, aveți grijă la animalele sălbatice sau de stână, informați-vă cu privire la acestea când planificați alergarea, deși apariția unui urs are cu siguranță ca efect obținerea unui nou PB!

Pentru a nu rata nimic din ceea ce postăm urmărește RunningMag.ro pe FacebookYouTubeTwitterInstagramGoogle + și Mixcloud

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

7 − 1 =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.