Red Bull Outrun the Lift

Pe 16 noiembrie, cei mai buni alergători montani din România se vor întrece cu telescaunul din Munții Parâng, într-o competiție unică – Red Bull Outrun the Lift.

Aflată la cea de-a treia ediție, Red Bull Outrun the Lift este provocarea montană lansată de Toma Coconea – dublu vicecampion al celei mai dificile competiții de aventură montană din lume, Red Bull X-Alps. Sportivii participanți își vor depăși limitele, înfruntând ascensiunea telescaunului stațiunii Parâng, de la cota 1.070 la 1.685.

Competiția este adresată tuturor alergătorilor montani din România cu vârsta de peste 18 ani, iar înscrierea în cadrul Red Bull Outrun the Lift se poate face, până pe data de 14 noiembrie, ora 23:59, pe redbull.ro/outrunthelift.

„Eu sunt salvamontist în Munții Parâng, iar ideea competiției a plecat de la o nebunie personală, un pariu pe care echipa de salvamontiști îl făcea cu turiștii: dacă eu pot sau nu să întrec telescaunul. Mă ambiționam de fiecare dată pentru că totul era distractiv, la limită și contratimp. Mă bucur să văd cum spiritul acesta de aventură s-a conturat într-o competiție așa de palpitantă, cu foarte mulți spectatori care, din telescaune, îi impulsionează pe alergători. La finiș, cu toții sunt învingători!”, povestește Toma Coconea.

În primele două ediții, doar 7 concurenți dintr-un total de 400 de alergători au reușit să întreacă telescaunul stațiunii Parâng, pe o distanță de 2,5 km și care prezintă o diferență de nivel de 615 metri.

Confruntarea sportiv vs telescaun se va desfășura contratimp, cei mai buni alergători trebuie să ajungă la finiș înaintea telescaunului, parcurgând distanța într-un timp total sub 25 de minute, durata pe care o parcurge telescaunul de la start la finiș.

Cea de-a treia ediție a competiției Red Bull Outrun the Lift va strânge la linia de start unii dintre cei mai buni alergători montani din circuitul național, în primele două ediții provocarea fiind acceptată de nume mari ale sportului montan românesc ca Tibi Ușeriu, Viorel Pălici, Gyorgy Szabolcs Istvan sau Ciprian Bălănescu.

„Este o competiție explozivă pentru că întrecerea telescaunului se face pe o suprafață foarte abruptă, cu o diferență de nivel de 650 metri. De la an la an, văd din ce în ce mai mulți sportivi care se antrenează în Parâng special pentru Red Bull Outrun the Lift, având nevoie de o pregătire specifică. Față de o competiție pe plat, urbană, aici trebuie să fii exploziv în urcare. Faptul că întrecerea telescaunului este la limită îi motivează pe sportivi să-și perfecționeze în fiecare an strategia și antrenamentele.”, spune Toma Coconea.

Mai mult, câștigătorii locului întâi la feminin și masculin vor primi câte un wildcard în cadrul legendarei Red Bull 400, în Austria, considerată cea mai dificilă cursă de 400 metri din lume, unde cei mai buni sprinteri montani înfruntă traseul abrupt al pistei de sărituri cu schiurile din Bischofshofen.

În anul 2018, la Masculin, Gyorgy Szabolcs Istvan a bătut recordul primei ediții, ajungând la finiș în 20 de minute și 26 secunde, urmat de câștigătorul ediției 2017, Viorel Pălici, care a ajuns la finiș în 22 de minute și 29 secunde. Următorii alergători ajunși la finiș înaintea telescaunului au fost Andrei Preda, cu un timp de 22 minute și 40 secunde și Gabriel Bularda, cu un timp de 22 minute și 52 secunde.

La categoria Feminin, Ingrid Mutter s-a impus în primele două ediții ale competiției Red Bull Outrun the Lift, ajungând la finișul din 2018 în 28 de minute.

Startul Red Bull Outrun the Lift se va da în data de 16 noiembrie, de la ora 12:00, în grupe de câte 25 de persoane, odată cu plecarea telescaunului.

Citește și: Ultra Race Romania – Where Legends Meet, primul ultramarton de tip survival race organizat în România

Urmărește RunningMag.ro pe FacebookYouTubeTwitterInstagramGoogle + și Mixcloud

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

fourteen − 6 =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.