Salomon X Ultra Mid 2 Spikes GTX

Demult îmi propusesem să testez o pereche de pantofi de drumeție, care, însă, să poată fi folosite și iarna fără teama de a îngheța sau a te uda. Și m-a atras estetic de la început modelul Salomon X Ultra Mid 2 Spikes GTX.

Eu sunt un adept al pantofilor sub glezna, cel puțin atunci când fac hiking sau alergare montană. Chiar dacă pentru partea de drumeție se recomandă încălțări mai înalte pentru a te proteja de entorse și alte accidentări la glezna.

Probabil, că la câte entorse am avut la baschet, gleznele mele au acum o cursă destul de mare cât să-mi permită pantofi scurți.

Deci, cumva a fost o premieră absolută în termeni de încălțări sport peste gleznă. Inițial vizasem modelul simplu, Salomon X Ultra Mid 2 GTX, dar la care nu am mai găsit numărul potrivit.

Diferența între cele două modele constă doar în faptul că modelul “Spikes” dispune de 9 ținte de metal pe talpă, 5 pe mid-frontfoot și 4 pe călcâi. Utile? MI-NU-NA-TE!

Ultimele săptămâni au abundat în zăpadă si gheață, așadar vremea ideală pentru a-i pune la treabă. Pentru că sunt într-un tratament amplu prin care încerc să-mi “repar” niște probleme la piciorul drept, din cauza cărora nu mai pot alerga serios de ceva vreme, am considerat că o plimbare prin pădurea din apropierea casei este perfectă. Vremea a fost ideală! Undeva la -5 grade, soare si zăpadă de 30cm în zonele nebătute.

Am alternat mersul alert cu reprize de alergare, care pe acea zăpadă înaltă a fost destul de solicitant. Branțurile folosite au fost cele create pe mulajul piciorului meu la Kinetic Sport Medicine, înlocuindu-le pe cele originale Ortholite.

Șosetele de la Orca au fost, de asemenea, specifice alergării, garantând poziția fixă pe picior. Pantalonii au provenit de la North Face, colecția Summit Series, ușori, subțiri și călduroși. Pachetul a fost perfect pentru condițiile date.

Ghetele mi s-au părut efectiv ca o extensie a piciorului, ca turnate, fixe și exacte la fiecare pas. Nu am simțit vreun moment că pantofii sunt noi și au nevoie de timp pentru “a se lăsa”.

Zăpada fiind mare, de multe ori piciorul aluneca pe denivelările de dedesubt, mai ales la alergări, dar gleznele mi le-am simțit permanent în siguranță. La o greutate de 510gr, mi s-au părut lejeri la alergare, fără să am mari probleme în a descrie mișcarea naturală a piciorului pe cărările bătute.

Fără să îi fi încercat încă pe cărări de munte, risc să spun că sunt alegerea potrivită pentru cei ce nu se bat la top 10 la un maraton montan, de tipul lui Marathon 7500 sau la vreun “killer-sprint” ca Paltinis 1000, unde se aleargă în pantofi de alergare montană, și care caută siguranța gleznelor, alternând mersul cu alergarea pe zonele mai permisive.

Comportament: exact la fiecare pas, fie că era vorba de mers sau alergare. Fix pe picior, fără să alunece sau să aibă joc lateral.

Confort: superb! Nu am simțit vreun moment că merg prin zăpadă sau temperatură sub 0 grade C.

Aderentă: impecabilă! Talpa ContaGrip în combinație cu cuiele de metal fac toți banii pentru uzul pe zăpadă sau teren accidentat. Un mare minus, însă, la uzul urban. Dar asta nu este nicidecum hiba pantofilor sau a mărcii, ci a mea, pentru că i-am luat la purtat și la plimbare prin oraș, pe unde zăpada dispăruse.

Pentru o utilizare 24/7 aș spune, că varianta fără cuie este mai buna. Aderența ramane foarte bună și pe asfalt, dar folosirea intensă duce la tocirea cuielor, iar sunetul de step produs, de exemplu la metrou, nu poate fi un avantaj decât dacă ești în căutarea unei băi de mulțime.

Respirabilitate și impermeabilitate: fără probleme. Membrana Goretex a funcționat bine. Am mers/alergat aproximativ 1 oră prin zăpadă mare și cărări bătute, dar la final șosetele erau uscate, fără urmă de transpirație sau de infiltrare a apei. Sigur că dacă pantalonii nu acoperă pantofii, zăpada poate intra în interior, dar atunci este o altă poveste.

Design: pe mine personal m-au atras de la început. Deci decizia de cumpărare a fost dictată de latura efeminată a eu-lui meu. S-a dovedit însă că și partea tehnică ține bine pasul cu designul.

Prețul: prețul cu reducere, de 599 RON (~132 Euro), este excelent și sub cea mai bună ofertă gasită pe amazon.de (făra a calcula și costul transportului care ar urca și mai mult totalul).

Concluzii:

Pro

  • Design atrăgător
  • Preț de ofertă imbatabil
  • Fit excelent
  • Aderență superbă
  • Calitate superioară a materialelor

Contra

  • Șireturi care se desfac prea usor
  • Spikeuri nepotrivite pentru utilizare cotidiană

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

one × four =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.