Studiu ASICS

ASICS a dezvăluit rezultatele unui experiment științific de patru zile în care s-a dorit a se arăta legătura care există între puterea mentală și performanța în atletism.

Rezultatele au arătat că atunci când se aleargă în întuneric, fără niciun fel de stimuli vizuali, atleții experimentează o scădere cu 5% a performanțelor pe distanța de 5 km, comparativ cu alergarea în condiții controlate incluzând muzică, cronometrare, încurajare de pe margine. Aceste rezultate echivalează cu o diferență de 9 minute la un alergător de maraton de 3 ore.

Studiul ASICS a fost făcut cu ajutorul atleților profesioniști incluzând nume mari cum ar fi fostul alergător britanic de 400m Iwan Thomas, fostul triatlet britanic Danny Bent și ultra maratonista Susie Chan.

Experimentul a avut loc într-ul loc special creat, denumit „Pista întunericului” – un loc unde atleții aleargă într-un întuneric total, fără stimuli externi.

Prima pistă de alergare din lume de acest fel a fost inspirată dintr-o tehnică practicată de alergătorii pe distanțe lungi care își antrenează mintea alergând bucle de o milă fără niciun fel de tehnologie.

Se spune că alergarea cu regularitate în astfel de condiții are un efect asupra concentrării și îi ajută pe atleți să nu se mai bazeze atât de mult pe tehnologie (muzică, cronometrare).

Pentru a realiza experimentul, ASICS a făcut echipă cu profesorul Samuele Marcora, directorul de cercetare al universității Kent de Știință în Sport.

„Am vrut să arătăm rolul cheie pe care îl joacă mintea în performanța atletică. Diferența pe care am observat-o după doar o zi de experiment este similară cu diferența pe care în mod normal am vedea-o după un program de antrenament intensiv de patru săptămâni. Așadar mintea nu trebuie subestimată niciodată.”

Maratonista britanică Susie Chan a adaugat:

„Am fost cu 13 secunde mai înceată alergând în întuneric însă m-am simțit mult mai calmă, în control cu ritmul și a fost în general mult mai ușor, ceea ce nu mă așteptam.”

Ambasadorul ASICS si antrenorul Chevy Rough, cel care i-a antrenat pe participanții la experiment a spus:

„În pofida condițiilor dificile de pe pistă, fiecare alergător a declarat că a simțit un fel de euforie la un moment dat, definind această stare ca „alergare pură”. Asta demonstrează puterea de a fi conectați mai mult cu noi înșine prin renunțarea ocazional la orice fel de stimuli care ne pot distrage atenția”

ASICS intenționează să folosească rezultatele studiului pentru a pune la dispoziția alergătorilor tehnici de antrenare a minții, fiind deja disponibilă pe platforma Runkeeper, întrecerea „Antrenează-ți mintea” și care a atras deja peste 175.000 de participanți.

ASICS are în plan, în ceea ce priveste comunitățile de alergare, găzduirea unor grupuri care vor replica experimentul de alergare de pe pistă, fără stimuli.

Citește și cum se pregătește campionul Ciprian Bălănescu

Urmărește RunningMag.ro pe FacebookYouTubeTwitterInstagramGoogle + și Mixcloud

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

14 − nine =

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.