Dani Otil

De fapt, motto-ul lui Dani Oțil este „Stop watching, start living!”, dar l-am adaptat puțin ca să se potrivească mai bine cu formatul nostru.

Atunci când ne-am cunoscut, puteam să bag mâna în foc că nu vom vorbi vreodată despre alergare. Și, nu, problema nu era la el. Era la mine. De fiecare dată când ne vedeam, aveam cu totul alte subiecte de discuție. Și, de cele mai multe ori, se învârteau în jurul curselor.

De mașini sau de motociclete. Am fost împreună la raliuri, la Red Bull Romaniacs, cea mai dură cursă de enduro din lume, și niciodată, dar absolut niciodată nu am vorbit despre alergare.

Nu pentru că el nu ar fi alergat oricum pentru a se menține, ci pentru că eu eram complet dezinteresat de subiect și mi se părea ceva extrem de plictisitor.

„Alergarea e plictisitoare doar dacă nu ai obiective. Eu alerg complementar pentru celelalte antrenamente și până acum nu am găsit o disciplină în care sportivul să nu și alerge la antrenamentele sale.” – Dani Oțil

Pentru că pe lângă toate sporturile cu motor sau extreme, avem acum în comun și pasiunea pentru alergare.

Fiind prins de o viață deja, aproape, cu emisiunea matinală, restul activităților încep după ora 11:00, dar sunt cu atât mai intense. Iar alergarea completează perfect și ajută în toate sporturile celelalte pe care le face Dani.

„Inima și respirația sunt primele care te lasă. Mușchii vin după. Indiferent de sportul pe care-l faci, eu zic că ai nevoie de cardio-respirator. Și fără alergare sau mers pe bicicletă, nu le poți regla.” – Dani Oțil

Inevitabil, vorbim și despre curse, iar mulți piloți aleargă, înoată și merg pe bicicletă ca parte a pregătirii lor. Și participă des la curse de triatlon.

„Mă tentează și pe mine. Aș vrea să termin un IronMan până la 40 de ani. Dacă rezolv viteza de înot, cred că sunt ok. Sunt foarte motivat și cred că anduranța mi se potrivește mai mult decât cursele scurte. Poate am multe gânduri și am ce face cu creierul în timpul unei curse mai lungi.” – Dani Oțil

Dacă la sporturile extreme pe care le practică poate nu este chiar atât de evident, Dani coordonează de câțiva ani și echipa de minifotbal „Neatza și prietenii”. Și aici chiar trebuie să alerge.

„Suntem pe primul loc în București și între primele echipe din țară. Joc pe post de coordonare, dar nu sunt titular. Am băieți mult mai buni decât mine.” – DANI OȚIL

Evident, am vorbit despre mașini și am întrebat ce conduce acum.

„Acum am un Renault Kadjar. Am avut mult timp mașini mari. Am căutat ceva care să mă ajute, dar la dimensiuni de oraș. Mi se pare o mașină foarte ‹‹lină››. Am uitat de două ori să opresc motorul, pentru că nu îl auzeam. Bine, eu o pun la treabă. Trag remorca, duc zmeul, plăcile, schiurile…nu o prea menajez.” – DANI OȚIL

Dani Oțil a fost ambasador WINGS FOR LIFE WORLD RUN

Unul dintre cele mai frumoase proiecte în care s-a implicat a fost cursa Wings for Life World Run. Dani Oțil a fost ambasador, doi ani consecutiv, la cursa din România și ar fi continuat dacă s-ar mai fi organizat și la noi.

“Aș mai zice da pentru încă o sută de ediții. Este un eveniment care te încarcă pozitiv pentru multe luni, după ce s-a terminat. Anul trecut, am reușit să strâng în echipa mea atât de mulți participanți, încât am ajuns pe locul 11 la nivel mondial. E foarte greu să descrii ce simți când, în autocarul de recuperare de pe traseu, doi, trei participanți îți spun că s-au apucat de alergat sau sport mulțumită ție. Cred că este un lucru extrem de important să ieși din casă, să faci mișcare. Să te simți bine.” – DANI OȚIL

Adică, „Stop watching, start living”, motto-ul său pe care-l promovează și peste tot. Și care include, evident, și alergarea.

„O, da. Include orice activitate care te conectează la zâmbet, la nu stau în casă, la am obiective.”

Dani Oțil aleargă cam 10 km la un antrenament și, de obicei, are două antrenamente pe săptămână.

„Fac intervale. Cred că e mai important decât numărul total de kilometri.”

Și, desigur, preferă să alerge afară.

„Îmi place pe ploaie măruntă. Alerg mult pe teren denivelat. Alerg în lateral, cu spatele. Pe motor îți trebuie și echilibru în mișcare. Alergarea ‹‹complicată›› e un bun exercițiu. Da… unii alergători mă cred nebun când trec pe lângă mine.”

Aleargă și strânge bani pentru pacienții cu hemofilie

Când vine vorba despre curse, Dani Oțil se pregătește atent, vorbește cu toată lumea și încearcă să învețe rapid tot ce are nevoie pentru a deveni mai rapid cu fiecare urcare. Și la alergare este la fel.

„La alergare mă cert cu ritmul tot timpul. Încerc să depășesc timpii de interval la un ritm anume și cred că uneori exagerez. Am momente când simt că sunt aproape de leșin. Asta se întâmplă la antrenament. La curse de alergare nu mă iau așa în serios. Ultima dată, am alergat cu Tomi Coconea. Primul meu obiectiv era să nu mă fac de râs în prima jumătate de oră.”

Dani Oțil nu doar că aleargă, dar se implică și în organizarea unor curse de alergare. Și, între timp, lucrează să-și atingă obiectivul stabilit: un Ironman înainte de 40 și ceva de ani, în timpi decenți. Și sunt sigur că vom scrie și despre asta.

Foto: Bogdan Zop

Citește și: Antrenament la intensitate maximă cu Ciprian Marica

Urmărește RunningMag.ro pe FacebookYouTubeTwitterInstagramGoogle + și Mixcloud

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

5 − 3 =

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.