Sud-africanul Ryan Sandes, alergător experimentat de trail, ne răspunde la cinci întrebări esențiale pe care sigur ți le-ai pus și tu în momentul în care te-ai hotărât să participi la prima ta cursă.
LionHeart este o cursă de sprint în teren accidentat, cu un parcurs abrupt, o competiție de trail foarte grea. Aici participă doar atleți foarte puternici și rapizi, astfel că ei îți pot da cele mai bune sfaturi despre cum să te pregătești pentru o astfel de cursă.
Ce ar trebui să mănânc înainte de o cursă?
De obicei, startul la majoritatea competițiilor se dă la o oră destul de matinală. 8, 9, maximum 10 dimineața. Cel mai bine ar fi să te trezești cu câteva ore înainte, să pornești cu o cafea care să te activeze și să te hrănești cu un mic dejun lejer. Două felii de pâine prăjită unse cu miere sunt o idee bună din toate punctele de vedere.
Dacă de obicei mănânci mai mult, adaugă un fruct la acest „meniu”, cel mai bine o banană. Pentru că trebuie să te hidratezi și înainte de cursă, bea și niște apă, dar nu te umfla. Suprahidratarea este o problemă.
Pentru o cursă de lungă durată (semi sau chiar maraton), ia-ți i niște lichid la tine, chiar dacă vor exista puncte de hidratare pe traseu. Eu, personal, combin băutură energizantă cu apă în proporție 30/70% în 500 ml. În timpul cursei, hidratează-te la fiecare 5 km.
Ce ar trebui să fac înaintea unei curse?
Cel mai bine ar fi sa dormi cât mai mult posibil. Ai citit bine, cu cât dormi mai mult înaintea unei curse, cu atât îți va fi mai bine. Desigur, emoțiile nu-ți vor da pace, dar le poți combate eficient daca faci exerciții de respirație și încerci să meditezi puțin pentru a te calma la nivel nervos.
Este bine să ai emoții înaintea unei curse pentru că te vor motiva, dar daca le lași să te copleșească, nu vei mai putea dormi, vei fi obosit, vei alerga greu, te vei deprima. Ia-ți timp să te întinzi în pat, să execuțI respirații adânci și să meditezi la cursă vizualizând cum AI VREA să se desfășoare.
Astfel, te vei pregăti psihic, vei ști asta în interiorul tău, vei dormi bine, te vei odihni și trezi bine. Fix înainte de cursă, du-te aproape de start cu aproximativ o oră mai devreme. Încălzește-te cum trebuie, eventual aleargă ușor 20-30 de minute. Dacă te simți tensionat, repetă respirațiile adânci pe care le-ai efectuat seara înainte să adormi.
Eu cu ce mă îmbrac la cursă?
Asta sună de parcă te întreabă prietena ta ce să poarte la club sâmbătă seara, nu? Ei bine, problema este la fel de importantă și la un alergător. În mod clar ai nevoie de echipament specializat pentru o cursă lungă: pantofi de alergare de trail, lenjerie comodă, eventual elemente de îmbrăcăminte cu compresie.
Cercetează terenul și vezi cum bate soarele, poate o să ai nevoie de o șapcă, PLUS ceva care să-ți protejeze ceafa. Este indicat să folosești și cremă de protecție solară pe părțile descoperite ale corpului. Nu uita de ochelarii de soare, dacă este cazul, și de echipamentul care să-ți care eficient sursa de hidratare și alimentație, dacă ești genul care consumă așa ceva în timpul curselor.
Orice ai purta la cursă, ai grijă să le probezi și să le testezi înainte. Adică, fă niște antrenamente cu lucrurile pe care le vei purta în cursă, ca să fi sigur că te simți confortabil în timpul cursei cu ele.
Eu unde alerg? Pe teren accidentat (trail) sau pe asfalt?
Cel mai bine ar fi să încerci și una și alta, având grijă să îți adaptezi antrenamentele și echipamentul pentru fiecare situație. Cheltuiește extra pe încălțăminte sport de trail, te va ajuta ENORM.
Profesioniștii în alergări de trail spun că ei pot alerga ușor o cursă lungă în timp bun pe asfalt, doar că e plictisitor pentru că nu ai atâta informație în jur ca prin pădure, de exemplu, unde totul este imprevizibil acolo. În același timp, sunt alergători buni de asfalt care se pot face de râs cu ce timp scot în trail.
Concluzia: încearcă-le pe amândoua, te vei distra în ambele cazuri și vei descoperi ce ai de făcut: alergi în viitor în curse doar de asfalt sau de trail sau le combini. IMPORTANT e să continui.
Cum să fac să-mi bat recordul personal?
În primul rând ai face bine să nu te îngrijorezi dacă NU o vei face și ai încredere în tine și că vei reuși să o faci. După asta ar fi bine să îți faci un plan: cu ce ritm alergi, cât timp, unde accelerezi, unde o lași mai încet, etc. Vizualizează parcursul în cursă, după cum spuneam mai sus. Gândește-te bine unde simți că poți fi mai bun și acționează în direcția respectivă. O POȚI FACE. Și așa vei descoperi că tocmai ți-ai bătut recordul personal.
Cine este Ryan Sandes?
S-a nascut în Cape Town în 1982 și este recunoscut pentru cursele sale fantastice în teren accidentat (trail).
În 2010 a devenit primul alergator care a câștigat toate cele patru curse din seria 4 Deserts, fiecare în lungime de 250 de kilometri: în Chile, China, Egipt și Antarctica.
O altă performanță remarcabilă: în august 2012 a terminat o cursă de 90 de kilometri (Fish Rivr Canyon) în 6 ore și 57 de minute. Recordul precedent era de… 10 ore 54 de minute…
Citește și: Pregătire pentru ultratriatlon cu Vlad Tănase
Urmărește RunningMag.ro pe Facebook, YouTube, Twitter, Instagram, Google + și Mixcloud