Adi Dumitru

Adi Dumitru aleargă din pasiune. Îi place să își descopere limitele, iar alergarea este un sport care îl ajută să își mențină echilibrul atât fizic, cât și mental.

În 2018, Adi Dumitru a intrat în concursul nostru #FIIPECOPERTA si a alergat, in total, 462,792 kilometri în competiții oficiale de alergare. Asta l-a clasat pe poziția a patra în topul nostru.

Și, desigur, am fost curioși să aflăm mai multe despre pasiunea sa pentru alergare.

Alerg, pentru că…

Din punctul meu de vedere sportul este extrem de important pentru o viață sănătoasă, iar a-ți pune pantofii de alergare în picioare și a ieși din casă este sau, cel puțin ar trebui să fie, la îndemâna oricui.

Îmi place cel mai mult să alerg când…

Când am o zi liberă pentru că nu există agitație și niciun pic din graba pe care probabil aproape toți o resimțim în zilele în care trebuie să mergem la serviciu. Ideal este atunci când încep o alergare să nu îmi spun că trebuie să termin până la o anumită oră.

Filozofia mea de antrenament într-o propoziție…

Nu este neapărat o filozofie, este mai mult un crez. Corpul uman este o mașinărie uimitoare, ce poate face lucruri incredibile atunci când este completat de un psihic puternic (de voință, dorință, motivatțe). Cred că atunci când creierul nostru spune „nu mai pot” de fapt depășește zona de confort, iar de atunci mai este un drum lung până la adevărata limită.

Cel mai bun motiv care mă scoate din casă la alergare…

Cu siguranță, gândul la următorul concurs. Sunt rare și scurte perioadele din an în care nu sunt deja înscris la o viitoare cursă, iar acest lucru mă ține motivat în permanență.

Nu ies niciodată la alergare fără…

Ceas sau fără să mănânc.

Înainte de alergare mănânc/beau…

Dacă este o alergare de antrenament, ce mănânc înainte poate varia destul de mult, depinzând și de momentul zilei (dimineața / seara). Totuși, indiferent de acest lucru, acum aproximativ un an și jumătate, luând exemplul altor mari ultramaratoniști, dar și din empatie pentru animale, am renunțat la carne. Înainte de un concurs, mănânc banane, pâine cu unt de arahide, curmale și stafide.

În timpul alergării mănânc/beau…

Consum lichide și alimente în timpul curselor mai lungi de 5 ore (maratoane montane, în general). De obicei am un plan de cursă bazat pe geluri, multe săruri și ciocolată.

După alergare mănânc/beau…

Încerc să îmi refac nivelul de glicogen din mușchi asa că aleg alimente cu un conținut mare de carbohidrați (paste, pâine, cereale). În ceea ce privește băutura, după o cursă de 5-10 ore o bere este binecuvântată, dar și multă multă apă cu săruri.

Punctul meu slab la alergare este…

Lipsa consecvenței în a mă antrena. De-a lungul unui an am perioade în care alerg mult, des și sunt destul de bine organizat, dar și perioade în care o fac mult mai rar decât ați crede. Nu sunt mândru de asta, dar ziua nu are mai mult de 24 de ore niciodată. Oricât ne-am dori asta.

Melodia pe care o ascult acum când alerg este….

Adam Lambert – Runnin’.

Înainte de alergare mă gândesc la…

Care va fi următoarea provocare: un ultra, un skyrace sau un triatlon?

Și după alergare mă gândesc la…

Unde puteam să alerg mai bine, unde am greșit pe parcurs și ce pot îmbunătăți.

Ce i-ai spune cuiva pe care vrei să-l convingi să înceapă să alerge…

Că poate. De-a lungul anilor, am văzut mulți oameni, adulți care nu alergaseră poate niciodată și care au reușit să includă alergarea în viața lor, să participe la concursuri, să își găsească motivația și să aibă rezultate frumoase. Nu mă refer aici la rezultate de top, ci la reușite personale. Mă refer la oameni care de la zero au ajuns să alerge maratoane, să facă triatloane sau, pur și simplu, să iasă din casă și să alerge atunci când sunt zero grade.

Sfatul meu pentru toți cei care vor să înceapă să alerge…

Încălțămintea este foarte importantă. Nu trebuie să fie o investiție, probabil nimeni nu ar fi motivat să facă asta încă de la început, când poate îți dorești, dar nu știi cât de consecvent vei fi, dar trebuie sa fie o pereche de pantofi de alergare.

Foto: arhiva personală

RUNNING TALKS: Adrian Bonțiu

Urmărește RunningMag.ro pe FacebookYouTubeTwitterInstagramGoogle + și Mixcloud

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

6 + 16 =

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.