Run your city

Știm că fiecare oraș are locuri fabuloase în care poți ieși la alergare și tocmai de aceea ne-am propus să le descoperim și noi, pe rând.

Cu o mână de ajutor, desigur, din partea comunității locale și a modelului electric Renault Zoe care vine acum cu o autonomie de 400 km.

Ieși în oraș, închide ochii, trage adânc aer în piept… Știm, la o oră de vârf în marile orașe nu prea-ți vine să faci asta. Imaginează-ți însă că tot traficul este format din mașini electrice. Dintr-odată, se schimbă absolut totul.

Descoperă Bucureștiul în alergare

Pentru început, ne-am propus să ieșim la alergare pe un traseu din București, după care să ne aventurăm și prin țară. Pentru asta, ne-am întâlnit cu Irina Daniela, 35 de ani, Marketing Manager la Living Well, pasionată de maraton, și cu Alex Filip, „pilotul” nostru de teste. După ce amândoi și-au consultat ceasurile, Polar M430 (da, folosesc amândoi același ceas), și-au făcut încălzirea și am fost gata pentru un traseu pe unele dintre cele mai frumoase străzi din București.

Run your city

Am ales un traseu pe care poți să te plimbi și cu mașina și pe care l-am recomanda oricărui turist care vrea să descopere orașul într-o tură ușoară. Noi am ieșit seara târziu și ne-a plăcut mult. Cel mai probabil, e la fel de interesant și dacă ieși la 5 dimineața, înainte să pleci spre birou, când traficul nu este foarte intens.

Punctul de întâlnire a fost la Piața Presei Libere, de unde am pornit spre Arcul de Triumf. Dacă nu vrei să alergi prin oraș, ajungi de aici foarte repede în Herăstrău, parcul care-ți oferă multe variante de trasee, chiar dacă pentru moment tot nu poți să faci o buclă completă. Pe șoseaua Kiseleff, ai mai multe puncte de atracție, Muzeul Satului „Dimitrie Gusti” și, dacă te abați un pic de la traseu poți ajunge la Complexul „Iolanda Balaș Soter”.

De la Arcul de Triumf, am alergat în continuare pe Kiseleff până la Piața Victoriei. Poți să descoperi clădirile în care se află Muzeul Geologic Național, Muzeul Național de Istorie Naturală „Grigore Antipa”, Muzeul Țăranului Român, Bufetul din Șoseaua Kiseleff – o construcție ridicată în 1892 după planurile arhitectului Ion Mincu, Restaurantul și Hotelul Triumf, Casa lui Nicolae Titulescu, Palatul Elisabeta, Biserica Izvorul Tămăduirii și sigur o să-ți placă să faci câteva sprinturi prin parcul Kiseleff.

Run your city

Din Piața Victoriei, am luat-o pe Calea Victoriei, una dintre cele mai vechi artere ale Bucureștiului. Poți descoperi și aici numeroase clădiri impresionante: Muzeul Național de Istorie a României (Palatul Poștelor), Biserica Zlătari, Biserica Doamnei, Grand Hôtel du Boulevard, sediul central CEC sau Cercul Militar Național. Plus numeroase magazine care, spre norocul nostru, erau închise deja la ora la care ne-am început alergarea.

Am ajuns în Piața Națiunilor Unite și am luat-o pe bulevard spre Palatul Parlamentului, cu o pauză scurtă pentru o sesiune de stretching. Tot traseul are undeva spre 7 kilometri, așa că dacă te întorci în locul în care ți-ai lăsat mașina, ai un traseu de 14 kilometri.

Ca să descoperi și alte străzi din București, o poți lua pe bulevardul Unirii, spre Piața Unirii, apoi pe bulevardul I.C. Brătianu până la Universitate și de aci pe bulevardul Magheru până la Piața Romană. De aici, pe bulevardul Lascăr Catargiu ajungi în Piața Victoriei și fie o iei pe unde ai venit, fie alergi pe bulevardul Aviatorilor până la Piața Charles de Gaulle și apoi pe Constantin Prezan, acolo unde este și startul cursei Bucharest International 10K, până la Arcul de Triumf și apoi Piața Presei Libere.

Run your city

Alte 5 locuri de alergare recomandate de Irina Daniela și în care poți ajunge fără probleme cu mașina:

Pădurea Băneasa

Este de departe locul meu preferat de alergare. Când simt sub picioare pământul moale care face ca prin minune să dispară presiunea pusă de alergare asupra articulațiilor, când aerul pe care îl trag adânc în piept miroase mai frumos decât cel mai scump parfum, stau și mă întreb: cum aș putea să îmi încep mai frumos și mai energizant dimineața?

Parcul Alexandru Ioan Cuza (IOR)

Este, după mine, cel mai frumos parc din București. Turul de 3,2 km al lacului populat de lebede și rațe cu cârduri de bobocei poate fi alergat pe un asfalt neted, fără denivelări și trepte, cum se întâmplă în parcul Tineretului de la rădăcinile copacilor care au crăpat asfaltul, fără înclinări ale asfaltului care, în timp, pot crea afecțiuni alergătorilor care folosesc mereu același sens, cum se întâmplă în Herăstrău. IOR-ul este astăzi mai verde, mai îngrijit și la fel de frumos ca multe parcuri din capitalele europene.

Pista de atletism Lia Manoliu

Este locul în care m-am îndrăgostit de alergare. Eu sunt unul dintre acei oameni care pot să alerge 100 de ture de 400 de metri pe stadion fără să se plictisească, fără să se întrebe cât timp a mai trecut și cât timp a mai rămas până termină antrenamentul. Cei 400 de metri care pentru alții pot fi monotonie sunt pentru mine un loc în care visez cu ochii deschiși la ceea ce îmi doresc să se întâmple în viața mea, iar familiaritatea locului mă face să mă simt acasă. De fapt, pe stadion eu sunt acasă oricând.

Pădurea Cernica

Este unul dintre locurile de poveste foarte aproape de București. Farmecul special pe care această pădure îl are este dat de faptul că tura de alergare de 9 km pe care mi-a descoperit-o prietenul meu de alergare Răzvan Norocel se desfășoară într-o bună parte a sa pe marginea unui lac. Miresmele amestecului de frunze, flori și apă pe care le inspiri adânc în timpul alergării nu fac decât să întregească peisajul ireal de frumos!

Descoperă orașul!

O alergare începută în Piața Presei Libere, cu continuare la Arcul de Triumf, Aviatorilor, Romană, Universitate, Unirii și cu întoarcere pe Calea Victoriei, Kiseleff, Arcul de Triumf, Piața Presei Libere.

Run your city

Citește și: Cel puțin 3 motive pentru care să alergi la The Color Run

Urmărește RunningMag.ro pe FacebookYouTubeTwitterInstagramGoogle + și Mixcloud

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

10 − three =

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.