Richmond Bachia

Așteptăm cu nerăbdare Convenția Internațională de Fitness, care va avea loc pe 22-23 aprilie la București.

Și pentru a vedea care mai sunt noutățile din domeniu, am povestit puțin cu Richmond Bachia, master trainer și fondator Fitness Scandinavia, organizator al Convenției Internaționale de Fitness de la București.

Ce mai spun statisticile? Face lumea mai mult sport sau mai puțin?

Există o creștere semnificativă a numărului celor interesați de fitness. Sunt din ce în ce mai mulți practicanți ai diverselor activități de fitness și mișcare și de asemenea, la nivel european, crește numărul celor care se înscriu în cluburi de fitness.

Cei care s-au îndepărtat de sălile de forță acum se întorc în buticuri de tip workout studio, boot camp-uri sau programe online de tip do-it-yourself. Cererea este mare.

Din păcate, sunt din ce în ce mai puțini tineri implicați în spot și activități care au legătură cu fitnessul, iar numărul lor a scăzut în ultimii 7-10 ani.

Care este cea mai “la modă” activitate sportivă astăzi? Cardio, greutăți, circuite…

Sunt multe trenduri acum pe piață în Europa în materie de mișcări de fitness dar majoritatea pot fi clasificate în două tipuri principale:

  • Activități de fitness tip party, precum conceptele cardio legate de dans sau kick boxing.
  • Antrenamente funcționale și activități de mobilitate precum antrenament cu interval de mare intensitate, boot-camp, antrenament de mișcări funcționale, si altele.

La nivel global, Colegiul American de Medicină și Sport a preconizat pentru 2017 trei direcții mari în fitness: tehnologia purtabilă, antrenamentul cu propria greutate a corpului (funcțional) și intervalele tip HIIT, de mare intensitate.

În ultimii ani au tot apărut discipline noi, activități de nișă, generate de instructori mai mult sau mai puțin celebri. Cât va mai dura această diversificare a sportului? Se vor reîntoarce sportivii la disciplinele confirmate de proba timpului sau este mereu nevoie de ceva nou pentru a ține interesul activ?

Cred că industria de fitness este precum toate celelalte industrii. Are nevoie de idei noi și concept fresh pentru a evolua.

Majoritatea acestor concepte vin și pleacă dar unele durează mai mult decât altele. Este o nevoie în creștere pentru concepte inovative, iar asta va continua, pentru că piața este în creștere.

Crossfit a ajuns un fenomen global, în relativ puțin timp. Îi va mai calca cineva pe urme?

Știu că în România cross-fit-ul devine din ce în ce mai popular, dar de fapt el pierde teren în restul lumii. Motivul acestei situații este că nu este “prietenos cu clientul” la o scară largă.

Crossfit înseamnă o activitate sportivă de performanță, unde competitivitatea este prioritară. Noii membri se simt excluși sau intimidați când participă la sesiuni de antrenament unde unii fac circuite cu 200 de flotări, presă de umeri cu 50 de kilograme și așa mai departe…

Cum arată în opinia ta programul ideal de fitness, pentru sportivii recreaționali?

Conceptul de fitness ideal pentru mine este un program care are cardio și forță încorporate dar într-un design de mișcare funcțională. Trebuie să aibă antrenament de mobilitate și un trigger la început și unul la final.

Dacă ar fi să alegi o singură disciplină de făcut pentru tot restul vieții, care ar fi aceea?

Este o întrebare grea, pentru că îmi plac multe concepte de antrenament. Este important pentru dezvoltarea ta fizică să practici tipuri de antrenament diverse.

Dacă ar fi să aleg, aș alege alergarea. Știu că sună plicticos, dar ador să alerg. Știu asta cu certitudine pentru că alergarea îmi dă un sentiment minunat de libertate.

Când alerg, mintea mea intră într-o altă dimensiuneunde timpul și spațiul se opresc pentru un câteva momente și creativitatea începe să înflorească.

Conventia Internationala de Fitness

Programul complet al Convenției se regăseşte pe pagina oficială a Fitness Scandinavia School, organizator al evenimentului. Dacă ești interesat de programele Convenției Internaționale de Fitness te poți programa accesând secțiunea înregistrare, unde poți bifa cursurile de interes.

Noutăţile pot fi urmărite și pe pagina de Facebook a evenimentului – Convenția Internațională Scandinavia Fitness.

Despre Richmond Bachia

Richmond Bachia s-a nascut in Kenya, dar cea mai mare parte a vietii a petrecut-o in Norvegia si Suedia. Norvegia a ramas tara cea mai apropiata de suflet, pentru ca acolo si-a petrecut mare parte din copilarie. Detine o diploma academica in psihologia cognitiva, ceea ce il ajuta sa inteleaga mai bine si sa isi cultive pasiunea deosebita pentru domeniul sanatate si fitness.

Richmond a inceput sa lucreze in industria de fitness din 1990 si de atunci a calatorit in peste 35 de tari si a fost consultant la unele dintre cele mai mari evenimente de fitness din lume. Printre tarile in care l-au dus profesia si pasiunea sa de entuziast al fitness-ului, se numara: SUA, China, Africa de Sud, Islanda si altele. In cariera sa internationala in acest domeniu, Richmond a fost sponsorizat de unele dintre cele mai mari branduri de sport din lume. Nike, Reebok, Adidas, Freddy si Puma au ales sa isi asocieze numele cu Richmond Bachia.

Richmond a venit in Romania in 2006, ca sa lucreze ca manager al unui club de fitness, iar de atunci a colaborat marea majoritate a cluburilor mari de fitness din tara. In 2009, Richmond s-a decis sa infiinteze propria companie de educatie in fitness, careia i-a dat numele de Fitness Scandinavia.

Scoala la care este co-fondator, alaturi de Veronica Alexe, este acum una dintre cele mai respectate companii de educatie in fitness. Richmond isi propune sa impartaseasca din cunostintele si pasiunea lui pentru fitness si sa creasca calitativ segmentul de Fitness in Romania prin educarea a cat mai multi specialisti.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

17 + 5 =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.