Analize Clinica Ponderas

Dacă te-ai decis să începi o viață de alergător, atunci prioritatea ta numărul 1 nu trebuie să fie perechea colorată de pantofi de alergare, ci în primul rând trebuie să-ți iei inima în dinți să mergi la doctor.

Și nu la unul singur. Am fost la și eu și îți povestesc cum a fost.

Dacă anul trecut mi-ar fi spus cineva că voi alerga peste 100 de kilometri, i-aș fi spus că e nebun. Și, sincer, nu mă vedeam vreodată în stare să fac asta. Din diverse motive. Și, totuși, 2015 a fost anul în care am început să alerg. Din nou. Asta, după ce în tinerețe am dat chiar și BAC-ul la sport.

Evident, înainte să încep să fac primii kilometri am vorbit cu toți prietenii mei care făceau deja asta. Apoi a urmat achiziționarea de echipament specific, care a fost, recunosc, cea mai plăcută parte a operațiunii.

Au urmat apoi primii kilometri de alergare. Mă rog, tăvălit, rostogolit, mers, că se putea numi oricum, numai alergare nu.

Așa că după trei kilometri în care simțeam că vomit, eram sigur că voi ascunde toate hainele într-un sertar și că, cel mai probabil, nu le voi mai purta, niciodată.

Toți prietenii îmi spuneau că e foarte tare să alergi, că simt o plăcere imensă. Doar că eu nu mă întâlnisem nicăieri pe drum cu plăcerea de care tot vorbeau ei.

Învață din greșelile făcute de cei care aleargă

A urmat o perioadă în care pantofii de alergare au stat cuminți în dulap și a fost nevoie de numeroși factori care să mă facă să-i încalț din nou, dar despre asta voi povesti cu altă ocazie.

Am realizat că am făcut toate greșelile posibile pe care le poate face un alergător începător. Așa că am luat-o de la zero cu ceea ce ar fi trebuit să fac de prima dată. O vizită la medic.

Nu știam la ce să mă aștept acolo, a fost pur și simplu o decizie bazată pe o activare de-ale lor de marketing. Așa cum, pasionat de curse fiind, întotdeauna am ales produse ale unor companii care erau implicate activ ca sponsor în lumea sporturilor cu motor.

Ponderas (acum în rețeaua Regina Maria) este singurul spital din România specializat în chirurgie metabolică de avangardă și singurul Centru de Excelență în Chirurgia Metabolică și Bariatrică din Estul Europei, cu dublă acreditare – europeană și americană.

Deschis din 2011, Ponderas pune la dispoziția pacienților servicii medicale integrate ce acoperă toate specialitățile medicale și chirurgicale. Părea că sunt pe mâini bune, deci.

Turul de spital a început cu o vizită pentru recoltarea de sânge.

Chiar dacă nu ți-ai propus încă să alergi un maraton, este important să știi exact care este starea corpului tău înainte să-l supui la efort. Pentru început, câteva analize de bază sunt suficiente, dar dacă după primele alergări mai lungi apar simptome care te îngrijorează, e bine să revii la cabinet.

Astfel, în pachetul de bază intră hemoleucograma, glicemia, trigliceride, proteine totale serice, acid uric, uree serică, creatinina serică, magneziu, calciu și o serie de denumiri formate din majuscule pe care sigur nu le voi reține vreodată. Dar este important să nu sari peste acest pas.

A urmat vizita la cardiologie pentru ecografia de cord și electrocardiogramă. Nu ar trebui sărit peste acest pas, mai ales dacă ți-ai propus să alergi din ce în ce mai mulți kilometri. Este esențial să știi exact starea imimii tale, mai ales că urmează să o supui unui stres destul de mare.

Ecografia cardiacă este o investigație care se efectuează pentru a afla cum se prezintă inima din puct de vedere structural și anatomic. Este important pentru un alergător să știe că nu are malformații congenitale cardiace, iar valvele funcționează perfect. De altfel este important de știut și debitul de sânge pompat de inimă în corp, această funcție denumindu-se fracție de ejecție.

Apoi a urmat electrocardiograma, o investigație ce urmărește impulsul electric al inimii. Ambele investigații sunt non-invazive, nedureroase și simple de efectuat. În anumite condiții, medicul cardiolog poate recomanda un test de efort, adică o electrocardiogramă în timpul alergării pe bandă pentru a evidenția cum se comportă inima în efort.

Am făcut apoi o ecografie abdominală superioară, pentru a vedea care este situația cu ficatul, colecistul, pancreasul, splina și rinichii. Concluzia a fost că este prea multă grăsime în jurul ficatului și că trebuie să scap cât mai repede de ea.

A urmat testul DEXA. Da, știu, toate numele astea par a fi puse doar cu scopul de a te îngrijora și mai tare, dar pot să te asigur că aici nu a fost nimic periculos. În cadrul acestui test poți obține informații detaliate despre compoziţia corporală cu cea mai redusă doză de radiaţie.

DEXA determină procentual şi cantitativ compoziţia corporală şi distribuţia sa în organism (masa ţesutului adipos, masa musculară şi a apei din organism). Timpul de scanare este de aproximativ 5–7 minute, iar rezultatul vine printat pe vreo cinci coli A4. Și tot ce vezi acolo cu roșu este grăsime și ar trebui să scapi cât mai repede de ea.

Nu are rost să-ți spun care este masa mea de grăsime, dar îți pot spune că cu cât vezi mai mult roșu în fața ochilor, cu atât motivația de a face mișcare devine mai mare. În final, am ajuns la doamna doctor Oana Dumitrache, medic specialist diabet, nutriție și boli metabolice.

Foarte simpatică. Da, știu, sună ca și când aș vrea să te păcălesc să mergi la medic, dar chiar așa e. Cred că am vorbit aproape o oră despre importanța nutriției în viața noastră, indiferent că facem sau nu sport.

Pentru că, da, și nutriția este un factor extrem de important atunci când începi să alergi și trebuie adaptată nivelului de efort pe care-l facem. Și cel mai bine este să nu faci asta după ureche sau să asculți sfaturile vecinei de palier, care are o cură de slăbire spectaculoasă găsită într-o revistă de specialitate.

În mod normal, aș fi spus despre o zi la spital că este o zi pierdută, dar, neașteptat pentru mine, m-am simțit mult mai bine. Pentru că acum știam că pot să fac ceea ce-mi place. Să alerg.

Au urmat rezultatele și interpretarea analizelor, plus stabilirea unui plan pentru acest an. Pentru că este foarte important să ai un plan. Iar primul punct din acest plan trebuie să fie vizita la doctor.

Citește și: Alimente care ne dau energie pentru alergare

Urmărește RunningMag.ro pe FacebookYouTubeTwitterInstagramGoogle + și Mixcloud

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

7 + nine =

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.