Andrei Gligor a alergat sute de kilometri cu pantofii de alergare Ultraboost 19 și Ultraboost 20. Acum ne spune prima impresie, după ceva mai mult de 100 kilometri, cu adidas Ultraboost 21 Run for The Oceans Edition.

De când adidas a lansat prima sa ediție în 2015, UltraBOOST a devenit un model din ce în ce mai popular. Proiectat cu tehnologia pe care NASA a folosit-o pentru a testa structura navetelor spațiale, UltraBOOST lansat în ianuarie 2015 a folosit ca și material pentru partea superioară Primeknit și o zonă separată pentru șireturi care se întindea pe toată lungimea tălpii.

Partea mediană a tălpii (din spumă BOOST, moale, elastică) a fost astfel concepută pentru a oferi o amortizare și o întoarcere a energiei excelentă la contactul cu solul. Dar nu a fost vorba doar despre tehnologia BOOST: UB a fost primul pantof care a adoptat pe deplin tehnologia Primeknit asemănătoare șosetelor, acum un alt element esențial al încălțămintei adidas moderne.

Prima pereche ultraBoost cu care am alergat au fost UB19 care s-au comportat excelent atât la antrenamente scurte cât și pe distanțe mai lungi. Cea mai lungă distanță alergată cu ei a fost în cadrul proiectului Running Mag Transfăgărșan Challenge când am parcurs tot drumul național 7C Cărțișoara – Bascov, 154km.

Singurul lucru pe care mi l-aș fi dorit mai mult la UB19 era mai multă spumă ultraboost, pentru o mai bună amortizare. Dar aici sunt poate subiectiv, pentru că pantoful cu siguranță nu fusese proiectat pentru distanțe de peste 100 de kilometri. adidas a rezolvat însă problema amortizării în versiunea ulterioară, UB20 fiind un pantof stabil, relativ ușor, aerisit dar și foarte confortabil chiar și pe distanțe mai lungi.

Lansați la începutul anului 2021, Ultra Boost 21 vin cu câteva îmbunătățiri față de modelele precedente. Începând din luna martie am testat intensiv în antrenamente și curse, deocamdată virtuale (sperăm la revenirea cât de curând a curselor așa cum ne plac tuturor) și am tras câteva concluzii.

După cum probabil ați intuit, Run for The Oceans Edition este o ediție limitată a UltraBoost 21 cu care adidas a inaugurat cea de a cincea campanie Run for the Oceans. Prin această campanie între 28 Mai și 8 iunie, adidas și Parley Network și-au propus ca pentru fiecare kilometru alergat și înregistrat în aplicația adidas running să colecteze 10 sticle de plastic din oceane, de pe plaje și comunitățile de coastă.

În urma reciclării plasticului rezultă Primeblue, un marerial de calitate superioară folosit la fabricarea unor modele adidas. De exemplu la UB21, 50% din partea superioară este textilă, 75% din această parte textilă fiind Primeblue, nefiind utilizat poliesterul deloc.

Pro

 • Ultraboost a fost întotdeauna despre amortizare și întoarcerea energiei la contactul cu solul.
 • Unde se simțea nevoia de îmbunătățire, era în zona dinspre vârful piciorului. adidas rezolvă această problemă cu Ultraboost 21, cu un nou sistem de torsiune LEP (Linear Energy Push). Este o zona TPU flexibilă în talpă care adaugă însă rigiditate fazei finale a piciorului în contact cu solul, oferindu-i alergătorului un plus de energie la desprinderea de sol.
 • Au 6% mai mult Boost în talpa intermediară, ceea ce face din pantof unul foarte confortabil, amortizand bine șocurile.
 • Diferența dintre călcai și vârf (drop) este de 10 mm (30,5 / 20,5) și poate părea agresivă la prima vedere, întrucât piciorul se înclină destul de mult către partea din față. Însă senzația nu este nici pe departe una de disconfort ci dimpotrivă.
 • Geometria este astfel gândită încât pantoful să fie capabil să îți poarte pașii atât la viteze ridicate cât și la un ritm de jogging. Cu siguranță nu este un pantof de viteză, ci a fost gândit ca un pantof de antrenament, de zi cu zi. Însă vei fi surpris plăcut că reacționează foarte bine și atunci când calci un pic pedala.
 • Durabilitatea a fost excelentă în timpul testării iar talpa exterioară prezintă semne minime de uzură.
 • Kilometri alergați cu UB21 ~ 600
 • Kilometri alergați cu UB21 Run for the Oceans Edition ~ 120
 • Stabilitatea este un alt lucru ce mi-a plăcut la Ultraboost 21. Pantofii au partea interioară destul de lată, iar talpa intermediară fermă are ca rezultat o tendință minimă de înclinare.

Contra

 • Mai multă spumă boost înseamnă și o greutate suplimentară adăugată pantofului (~300gr pentru masura 42), deși pot spune că nu se simt atât de grei la alergări cum poate ar părea la prima vedere.
 • Prețul destul de ridicat

Concluzii

 • UB21 aduce îmbunătățiri substanțiale față de modelele anterioare și recunosc că îi prefer față de UB20 și 19 datorită amortizării mai bune și a unei stabilități crescute. Este un pantof gândit să fie un partener zilnic de antrenament și nu un pantof rapid, de cursă, singurul dezavantaj pe care îl văd fiind greutatea adăugată datorită procentului de 6% de spumă.
 • Însă tocmai acest procent de spuma adăugat îi fac să fie perfecți pentru antrenamentele zilnice și extrem de versatili, întrucât poți alerga cu ei distanțe de la 5km la maraton și să îi simți la fel de confortabili.

Pentru a nu rata nimic din ceea ce postăm urmărește RunningMag.ro pe FacebookYouTubeInstagram și Mixcloud

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

two × 2 =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.