Andrei Gligor, ultramaratonist de fapte bune și expert RUNNING MAG, ne-a dezvăluit unul dintre playlisturile pe care le ascultă în căști atunci când aleargă.

Până acum am povesti cu Andrei Gligor despre cursele în care a alergat, l-am provocat să alerge pe Transfăgărășan și am trăit împreună cu el o grămadă de experiențe.

Acum însă l-am luat la întrebări legate de muzica pe care o ascultă, așa că după ce dai play, citește un scurt interviu cu Andrei Gligor, după care ieși la o alergare în ritm de rock.

Asculți muzică atunci când alergi?

În competiții nu ascult niciodată muzică pentru că îmi place să fiu prezent cu totul acolo, să simt atmosfera cursei, să aud oamenii de lângă mine sau de pe margine care mă încurajează. Însă în antrenamente, mai ales în cele lungi, recunosc că îmi place să ascult melodiile preferate pentru a mai alunga monotonia.

Ce fel de muzică ai în playlist?

Majoritatea pieselor sunt rock sau blues pentru că sunt genurile mele preferate, însă din când în când mă mai prinzi și cu pop, dance sau reggae.

În funcție de ce îți alegi playlist-ul?

Depinde de tipul antrenamentului. Cum majoritatea antrenamentelor în care simt nevoia de muzică sunt de peste 20-25 km, melodiile pe care le ascult sunt alese în așa fel încât să mă țină “în priză” și să nu intervină plictiseala.

Crezi că muzica te poate ajuta să-ți îmbunătățești performanțele?

Citisem la un moment dat că sunt melodii concepute special cu un anumit beat pentru alergători, iar ceea ce am observat eu este că atunci când asculți o melodie ritmată, fără să vrei cadența pașilor ți se sincronizează oarecum cu melodia și te poți trezi că alergi mai repede decât îți propusesei. E valabil și invers, în ceea ce privește melodiile lente. Însă nu cred că antrenamentele făcute în mod repetat în acest fel pot îmbunătăți simțitor performanța. Însă ce pot spune cu siguranță este că muzica îți poate schimba starea de spirit.

Care este melodia pe care o asculți cel mai des când alergi?

Highway to Hell a trupei ACDC este melodia pe care o auzeam tare în boxe în fiecare zi la linia de start a Marathon des Sables. Și de fiecare dată când o aud mi se face pielea de găină pentru că ma transpune instant în mijlocul a 1.000 de oameni pregătiți să alerge încă o zi prin deșertul Sahara. Este melodia pe care atunci când o ascult, indiferent cât de obosit sunt sau ce dureri aș avea, mă pune instant pe picioare.

Pro sau contra alergatului ascultând muzică în căști la competiții?

Atunci când conducem ne punem căștile în urechi și dăm muzica tare? Permite-mi să cred că nu există astfel de situatii. De ce? Pentru că trebuie să fim atenți la ce se petrece în jurul nostru.

La fel este și în competițiile organizate. Poate greșim traseul și un voluntar ne strigă din spate sa ne îndrume în direcția corectă. Poate există un alergător care vrea să ne depășească pe o potecă îngustă de munte, pe o coborâre rapidă și nu are cum să își anunțe intenția.

Sau poate chiar cineva ne cere ajutorul și tot ce auzim este muzica din căști. În plus, pot spune din proprie experiență că este mult mai fain să fi prezent 100% și sa te conectezi cu tot ce se întâmplă în jurul tău într-o competiție.

Acum nu-ți mai rămâne decât să ieși la o alergare și să dai play aici. Ai un playlsit rock care să te țină în priză cel puțin o oră și 45 de minute. 

Piesele din playlist sunt (nu neapărat în ordinea aceasta):

ACDC – Highway to Hell
The Proclaimers – 500 miles
Iron Maiden – Afraid to shoot strangers
Scorpions – Rock you like a hurricane
ACDC – Up to my neck in you
Eagle Eye Cherry – Save Tonight
Naughty Boy – Runnin’ (Lose It All) ft. Beyoncé
Tina Turner – Proud Mary
Imagine Dragons – Demons
Green Day – Basket Case
Red Hot Chilli Peppers – Snow
Lynyrd Skynyrd – Sweet Home Alabama
The Prodigy – Firestarter
The Offsping – Self Esteem
ZZ Top – Gimme All Your Lovin’
The Police – Every Breath you Take
Gorillaz – I’m Happy
Eminem – Sing For The Moment
Iron Maiden – Run To The Hills
ACDC – Back in Black
Metallica – One
Whitesnake – Here I go Again
Guns ‘n’ Roses – Paradise City

Vrei să nu ratezi nici un număr RUNNING MAG / FITNESS MAG în 2020? Abonează-te!

 Abonează-te la RUNNING MAG / FITNESS MAG Print Edition 

Pentru a nu rata nimic din ceea ce postăm urmărește RunningMag.ro pe FacebookYouTubeTwitterInstagramGoogle + și Mixcloud

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

twenty + eighteen =

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.