Totul a început cu un clip pe Youtube în urmă cu un deceniu pentru doi tineri din Gaza care au transformat parkour-ul dintr-o „evadare” într-un stil de viață.

Mohammed Aljakhabir și Ahmad Matar, doi tineri palestinieni din tabăra de refugiați Khan Yunis din Gaza au deja ani de parkour în spate, însă totul a pornit ca o relaxare. Cei doi, aflați într-o zonă de conflict în care exploziile și zgomotele șuierătoare ale armelor automate sunt la ordinea zilelor, au ales să se descarce prin parkour după ce au văzut un clip pe internet și au decis să se filmeze la rândul lor practicând acest sport.

„Mă face să depășesc toate obstacolele din viața mea”, spune Aljakhabir despre parkour, pe care, la început, îl practicau chiar în tabăra de refugiați, printre ruine și în zgomot de deflagrații. „Săream și ne cățăram pe străzi și oamenii credeau că suntem la furat”, își amintește Marat despre începuturile lor în lumea parkour-ului care le-a adus fani în toată și, mai important, eliberarea: cei doi au plecat din Gaza în 2012 și acum locuiesc în Suedia.

Trecerea de la ruinele taberei de refugiați la câmpurile înflorate ale Suediei nu a fost fără sacrificii pentru cei doi

În prezent, cei doi predau tainele parkour-ului copiilor interesați din țara care i-a „adoptat” în urmă cu cinci ani. Peste 80 de copii le bat la ușă și, deși acest sport este viața lor, despărțirea de regiunea natală, prieteni și familie nu este ușoară. Cei doi își doresc să pună bazele, în viitor, unui centru sportiv dedicat parkour-ului chiar în Gaza. Până atunci însă, Aljakhabir își învață chiar și fetiția în vârstă de doar doi ani să practice parkour.

Este o săptămână plină pentru freerunnerii lumii. Cei mai buni dintre ei se strâng la Santorini, în Grecia, pentru a participa la Red Bull Art of Motion.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

nineteen − four =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.