Paavo Nurmi

Paavo Nurmi. A fost unul dintre cei mai mari atleţi din toate timpurile. A doborât, oficial, 22 de recorduri mondiale pe distanţe cuprinse între 1.500 de metri şi 20 de kilometri, a cucerit nouă medalii de aur şi trei de argint în 12 curse alergate la Jocurile Olimpice de vară.

În proba de 800 de metri a fost neînvins în 121 de curse! În cei 14 ani de carieră a fost neînvins în probele de cross country şi 10.000 de metri!

Un palmares aproape neverosimil. E palmaresul lui Paavo Johannes Nurmi, supranumit „Flying Finn„, unul dintre cei şase „Flying Finns” din istoria atletismului finlandez.

Primul „Finlandez Zburător” a fost marele Juho Pietari „Hannes” Kolehmainen, triplu campion olimpic în 1912, la Stockholm, în probele de cross country, 5.000 şi 10.000 de metri, şi, din nou, campion olimpic la maraton în 1920 la Antwerp. Kolehmainen a fost cel care l-a inspirat pe Paavo Nurmi în cariera sa.

CITEȘTE ȘI: Portret Ivana Spanovic (Serbia) – săritura în lungime

Paavo Nurmi

Paavo Johannes Nurmi s-a născut pe 13 iunie 1897 la Turku, în cel mai vechi oraş al Finlandei, într-o familie de tâmplari. Şi-a pierdut tatăl devreme, atunci când Paavo avea doar 13 ani. S-a ţinut de şcoală, a muncit şi a început să alerge, ascultând poveştile despre atletul britanic Alfred „Alfie” Shrubb.

Zece ani mai târziu, Paavo debuta la Jocurile Olimice de vară de la Antwerp. A sosit al doilea la 5.000 de metri, după francezul Joseph Guillemot, dar a cucerit aurul la cross country atât în proba individuală, cât şi în cea pe echipe.

Paavo Nurmi alerga totdeauna cu un cronometru în mână, accesoriu mult mai important, în opinia sa, decât adversarii alături de care alerga. „El lupta cu timpul, nu cu adversarii”, a spus John Virtanen, cel care conduce Fundaţia „Paavo Nurmi”.

Paavo Nurmi s-a stins din viaţă pe 2 octombrie 1973, la Helsinki. Avea 76 de ani. Nurmi a rămas unul dintre cei mai respectaţi cetăţeni din istoria Finlandei.

CITEȘTE ȘI: Portret Mutaz Essa Barshim (Qatar) – săritura în înălțime

Anual, începând din 1957, la Turku, localitatea sa natală, pe stadionul care îi poartă numele, se dispută reuniunea atletică „Paavo Nurmi Games„.

Atleţi din toate colţurile lumii vin să se întreacă în cadrul „Paavo Nurmi Games„, unde, de-a lungul anilor, au fost stabilite mai multe recorduri mondiale.

Întrecerile atletice se desfăşoară însă pe parcursul mai multor zile, la ele participând sute de copii şi de juniori, în special din Finlanda. Copiii nu se întrec doar la atletism, ci şi în unele dintre cele mai năstruşnice probe!

Paavo Nurmi Games” sunt miercuri seară, 29 iunie, de la ora 19.00, în direct pe Eurosport 1!

Paavo Nurmi Festival

Urmărește RunningMag.ro pe Facebook, YouTube, Twitter, Instagram și Google +

Citește alte articole din categoria ȘTIRI:
Technogym îți face playlistul în funcție de ritmul în care alergi
New Balance lansează ediția limitată runDisney
Back to the future cu Skulpt Chisel
adidas Train & Run este disponibil pe device-urile cu Windows 10
VIDEO: Fabletics te salvează de momentele neplăcute din timpul antrenamentului
Antrenament de alergare pentru Sebastian Vettel

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

twelve − 11 =

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.