Usain Bolt

Analizând evoluția rezultatelor pentru sprint în ultimii 100 de ani, matematicienii au prezis că, nu peste mult timp, suta de metri va fi parcursă în doar 8,96 secunde.

Mai sunt și alte metode care pot fi aplicate, însă indiferent de ce parametri se folosesc, evoluția acestui timp pare să se oprească. Piste mai bune, pantofi avansați și metode de antrenament speciale – toate au ajutat la îmbunătățirea performanțelor, însă nu a mai rămas mult loc pentru schimbare în aceste domenii.

Deci, cum poate fi doborât recordul lui Usain Bolt de 9,58 secunde? Avem un răspuns prin analizarea fiecărei sutimi de secundă din cursa jamaicanului. Un timp de reacție mai mic decât o zecime de secundă se interpretează ca un start furat.

La Berlin, timpul lui Bolt de reacție a fost de 0,146 secunde, ceea ce înseamnă că a irosit patru sutimi de secundă. Condițiile perfecte mai salvează 13 sutimi de secundă.

41 de paşi face Bolt într-o cursă de 100 de metri. Un atlet obişnuit face 44

Asta înseamnă o pista situată la o altitudine maximă de 1.000 de metri, cu un vânt constant din spate de 2 metri/ secundă (valoarea maximă permisă).

Bolt a avut un vânt de 0,9 metri/secundă când a înregistrat recordul, fapt care l-a ajutat cu maximum șapte sutimi de secundă.

Aspectul cheie al coborârii sub 9 secunde constă în atingerea vitezei maxime a lui Bolt de 44 km/h – viteză care nu se crede că poate fi mărită – mai devreme, precum și păstrarea ei pe o perioadă mai lungă în cursă.

Și astfel se pune întrebarea: este 44 km/h viteza maximă ce poate fi atinsă de ființele umane?

Se pare că nu, conform cercetărilor doctorului american Matthew Bundle și ale echipei sale care, într-un studiu senzațional, a arătat că un om poate alerga, teoretic, și cu 65 km/h!

Studiul arată că atunci când țopăi într-un picior, forța exercitată asupra solului – direct responsabilă pentru viteză – este cu 30% mai mare decât atunci când alergi. Asta dovedește că oamenii au în continuare rezerve care nu au fost accesate și care pot fi utilizate la alergare.

Pur și simplu, o să fim cu 30% mai rapizi. Acum, cercetătorii investigheaza modul în care această descoperire poate fi pusă în practică. Însă aplicată lui Bolt, ar însemna un timp de 6,67 secunde pentru 100 de metri – cu doar 0,38 secunde mai puțin decât îi trebuie pentru a parcurge 60 de metri.

Factorii externi pot aduce îmbunătățiri, însă limita absolută este încă îndepărtată. Din acest motiv, nu vom avea niciun nou record în curând. Conform calculelor matematicienilor, fenomenalul timp al lui Bolt a venit cu 38 de ani mai devreme.

Citește și: Cum alegi pantofii de alergare?

Urmărește RunningMag.ro pe FacebookYouTubeTwitterInstagramGoogle + și Mixcloud

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

19 − 7 =

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.