Mașini recomandate pentru alergători - MINI ONE D

Am testat un MINI ONE D cu 5 uși care a primit sub capotă cel mai puțin potent motor diesel din gamă. Și am găsit destule motive pentru a lăuda mașina pe un site de sport.

Dacă te întrebi de ce scriem despre mașini pe un site de alergare, răspunsul este simplu. Pentru noi alergarea a devenit un stil de viață și cele mai multe alegeri le facem în funcție de asta.

Și oricât de mult ne-ar plăcea să alergăm spre birou și înapoi acasă, uneori mai avem nevoie și de mașină. Poți să contezi pe experiența noastră și în acest domeniu, mașinile au fost prima noastră pasiune.

Ce este MINI ONE D?

Este un MINI cu 5 uși care a primit sub capotă cel mai puțin potent motor diesel din gamă: are doar 95 de cai putere și nu se poate lăuda cu accelerații extraordinare (0-100 km/h în 11,6 secunde, viteză maximă 187 km/h). Însă asta nu înseamnă că mașina nu are părți bune, ne-am străduit să le căutăm și am găsit destule motive pentru a o lăuda pe un site de sport.

Are ceva mișto?

Are o personalitate unică, la fel ca toate MINI-urile din istoria recentă sau trecută. Într-o combinație mai neconformistă de culori, încă atrage privirile pe stradă și atenția în parcare, caroseria musculoasă având un impact vizual deloc de neglijat. Și mai are mișto suspensia, despre care o sa vorbim puțin mai încolo.

Dar ceva nasol are?

S-ar putea spune că motorul este veriga slabă din această combinație, dar nu din cauza puterii relativ mici. Fiind in 3 cilindri, este zgomotos în ralanti, ronțăiala specifică fiind însoțită și de vibrațiile aferente. Din fericire, în turație totul revine la normal, eșapamentul acoperind cu un sunet plăcut orice păcăneli venite de sub capotă.

Ce motoare și transmisii sunt disponibile?

Pentru aceasta versiune de caroserie, cu 5 uși, MINI România oferă trei motorizări pe benzină (puteri între 102 și 192 cai putere) și tot trei diesel (între 95 și 170 cai putere). În ceea ce privește transmisiile, există varianta automată Steptronic, cu dublu ambreiaj – standard pentru cel mai puternic diesel, optional pentru celelalte.

Cu performanțele cum stă?

Modelul ONE D nu este puternic, am mai spus asta. Însă performanțele nu sunt doar dinamice, consumul redus poate fi considerat și el foarte bine o „performanță”. Iar aici ONE D se laudă cu un consum mediu declarat de 3,8 l/100 km (și 5 l/100 km obținut în test), lucru îmbucurător pentru inima oricărui ecologist care se respectă.

E scump?

Versiunea standard costă 22.075 euro, iar lista de opționale este compusă din 19 pagini. Serios, le-am numarat.

Cum se conduce?

Exact cum te aștepți de la un MINI: sportiv. Șasiul are o suspensie fermă (spre tare) și asta dă tonul unui comportament pe măsură: scaune profilate, timonerie scurtă, direcție precisă. Dacă nu iei în considerare relaxarea motorului, poți foarte bine să crezi că ești într-un COOPER mai fâșneț. Acest șasiu ferm compensează pe drumurile virajate lipsa cailor putere, pentru că acolo unde SUV-uri mai puternice frânează ca să nu se răstoarne, ONE D trece râzând, fără să se încline.

Iar dacă știi să exploatezi cuplul motor (220 Nm între 1.500 – 2.500 rpm), atunci în accelerațiile cu pedala la podea de la 2.000 rpm poți să simți cum ești puțin băgat în scaun de efortul turbocompresorului.

Crezi că este un sprinter sau un maratonist?

Mai degrabă un maratonist, prin prisma consumului de combustibil. Însă poate fi la fel de bine și un practicant de Crossfit: solid, musculos, și pus pe treabă la orice oră.

Ultima întrebare și cea mai importantă: are loc pentru echipamentul sport?

Nu prea, pentru că… deh… MINI. Dacă vrei la munte cu skiurile sau cu bicicleta, cel mai bine montezi suporții pe plafon, altfel riști să mergi cu elemente importante scoase pe geamurile deschise. Dacă vrei doar să cari nisip, ai la dispoziție 278 de litri în portbagaj și 941 dacă pliezi tot (mai puțin scaunul șoferului).

Citește și: The Flash – cel mai rapid meta-om din lume

Urmărește RunningMag.ro pe FacebookYouTubeTwitterInstagramGoogle + și Mixcloud

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

seventeen + 17 =

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.