Kathrine Switzer

După 50 de ani de la prima participare, Kathrine Switzer a revenit la Boston pentru a mai alerga o dată în cursa în care a făcut istorie în 1967, când a fost prima femeie înscrisă oficial în competiție.

Maratonul de la Boston este una dintre acele curse pe care trebuie să o ai pe listă, dacă ești pasionat de alergare. Cursa se organizează încă din 1897 și este inclusă pe lista celor 6 „World Marathon Majors”.

Poveștile frumoase scrise aici au inspirat mulți oameni să alerge, iar una dintre ele s-a petrecut în 1967, când Kathrine Switzer a fost prima femeie înscrisă oficial pe lista de start.

„Știam că dacă renunț, nimeni nu ar mai fi crezut vreodată că o femeie poate alerga pe distanța unui maraton. Știam că dacă renunț, toată lumea ar fi spus că a fost doar o manevră publicitară. Știam că dacă renunț, femeile nu ar mai fi fost încurajate să participe la competiții sportive, dimpotrivă. Știam că dacă renunț, nu voi mai alerga niciodată la Boston. Știam că dacă renunț, toți cei care m-au împiedicat să fiu aici ar fi câștigat. Atunci, teama și umilința mea s-au transformat în furie.” – Kathrine Switzer (în cartea autobiografică „Marathon Woman”.)

Kathrine Switzer a depășit o serie de incidente pe parcursul maratonului, inclusiv atacul unor bărbați de pe margine care voiau să o împiedice să termine cursa sau să-i smulgă numărul de concurs prins pe piept și pe spate. Iar după terminarea cursei, numărul 261 s-a transformat într-o asociație care are ca scop încurajarea femeilor din întreaga lume să facă sport.

Alături de Kathrine Switzer, la ediția din 2017 a Maratonului de la Boston au mai luat startul 125 de alergători care au susținut cauza Asociației 261 Fearless și, în total, s-au strâns peste 825.000 de dolari.

În același timp, 261 de membri ai asociației din întreaga lume au alergat în țări precum Austria, Brazilia, China, Iran, Germania, Norvegia, Polonia, Marea Britanie pe distanța unui maraton, în același timp în care s-a alergat la Boston, pentru a susține proiectele inițiate de Asociația 261 Fearless.

Participarea cu succes la ediția din 1967 a dus la o serie de schimbări în lumea curselor de anduranță. În 1972, organizatorii maratonului din Boston au acceptat oficial și femei la start, cu condiția să atingă baremul impus bărbaților de 3 ore și 30 de minute. În 1981,

Comitetul Internațional Olimpic a decis să includă și proba feminină de maraton pentru Jocurile Olimpice de la Los Angeles, în 1984. Iar din 2004, atletele de elită iau startul cu 30 de minute înaintea atleților, la Boston. Și toate aceste realizări o au în spate pe Kathrine Switzer.

Anul acesta, adidas, partener oficial al competiției de la Boston, a convins-o să revină în cursa pe care a schimbat-o complet în urmă cu 50 de ani.

„Sunt încântată că am avut din nou ocazia să alerg aici. Este important să readuc în atenție povestea mea și sper ca toată lumea să înțeleagă cât este de important să nu facem niciun fel de diferențe în sport. Vreau ca povestea mea să inspire femeile din întreaga lume să se lupte pentru drepturile lor și să nu renunțe vreodată la ceea ce este important pentru ele.” – Kathrine Switzer

Ediția din acest an a Maratonului de la Boston a fost o ediție de poveste nu doar pentru alergătoarea de 70 de ani, ci și pentru toți cei care, inspirați de ea, au reușit să-și depășească limitele.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

6 + 10 =

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.