Ioana Scărlătescu

Am încercat, în câteva rânduri, să aflăm despre Ioana ceea ce ei ia luat aproape 30 de ani să afle și încă mai are de aflat. Norocul nostru a fost că am vorbit doar despre alergare.

Este o fire complicată și complexă, căreia îi place să facă multe lucruri odată, iar jobul ideal pentru ea ar trebui să implice o mulțime de activități, cum ar fi scrisul, sportul, muzica, dansul, filmul și psihologia. Și, desigur, îi place să alerge.

Ioana Scărlătescu

Cum și ce te-a determinat să începi să alergi?

Au fost mai mulți factori care m- au determinat să încep să alerg. În primul rând, nevoia de a face mișcare în aer liber. Apoi, comoditatea, începuse să mi se pară complicat să merg la sală, startul era greoi și m-am gândit că alergarea este o metodă mai convenabilă de a mă menține în formă, îmi pun pantofii de alergare și pot începe să alerg chiar și din fața blocului.

Cum ai introdus alergarea în programul tău de zi cu zi?

Am fost norocoasă și nu am fost nevoită să- mi impun o rutină. Am avut o prietenă care, de fiecare dată când ieșea să alerge, mă convingea să o însoțesc. După aceea, a devenit pur și simplu un obicei.

Îți mai aduci aminte de primii tăi kilometri? Cum a fost?

Primii kilometri, pentru mine, au fost efectiv o joacă. Am fost însoțită de prieteni și nu i- am simțit. Plus că făceau parte dintr-un antrenament premergător acelui cros despre care vorbeam mai devreme și aveam un obiectiv. Însă prima tură de parc (Herăstrău) mi s- a părut foarte grea. Procesul de a transforma alergatul într-o rutină mi s- a părut greoi, însă odată ce treci de acel prag, devine din ce în ce mai ușor.

Ioana Scărlătescu

De ce alergi?

Alerg pentru sentimentul de euforie de la sfârșit. Pentru starea de bine pe care o am după. Alerg pentru psihic. Mi- am dat seama că alergatul trebuie să facă parte din viața mea după ce a murit bunica mea și am simțit nevoia să ies să alerg. Forma asta de mișcare mă face să fiu mai puternică nu doar fizic, ci și psihic.

Ce te motivează să alergi?

Pentru mine, a fost destul de greu să mă motivez la început, pentru că nu- mi plăcea să alerg, deloc. Cu toate astea, simțeam nevoia. La început, au fost oamenii cei care mă motivau, acum, doar îmi ascult corpul și mintea care au nevoie de această activitate.

Care este cea mai frumoasă experiență legată de alergare?

Prima cursă de 5 km, Crosul Pădurii. Ploua destul de tare și aveam o mulțime de motive să nu alerg în ziua respectivă, totuși am făcut-o, iar satisfacția primei curse și a primei medalii, a începutului și a faptului că se poate e de nedescris.

Care este competiția ta preferată și de ce?

Până acum, e Maratonul Internațional Brașov. Să ne înțelegem, eu încă sunt în grupa mică de alergători. Iar cursa de 5 km este ideală, pentru că se desfășoară prin centrul Brașovului, iar orașul ăsta îmi este foarte drag. Și ar mai fi un motiv pentru care îmi place, o parte din taxa de participare se donează în scop caritabil. Iar pentru distracție, Ultimate Mudness e un must.

Ioana Scărlătescu

Ce sfaturi ai da cuiva care începe acum să alerge?

Să înceapă! Oricum, oriunde, cu cât de puțin poate.

Ce aplicații de alergare folosești?

Aplicațiile de pe telefonul meu, pe care le aveam deja înainte să încep să alerg. Fitbit și Nike+ iPod.

Echipamentul preferat?

Primii pași i- am făcut într-o pereche de pantofi de alergare de la un brand cunoscut pentru lenjerie intimă mai mult decât pentru articole sportive. Apoi, mi- am luat o pereche de pantofi de alergare de la Nike în care nu m-am simțit deloc bine în timp ce alergam, așa că m-am întors la “adidașii” mei no name. E important ca picioarele tale să se simtă bine, firma e mai puțin relevantă.

Care sunt gadgeturile preferate pentru alergare?

IPhone-ul și atât. Nu am nevoie de altceva în acest moment.

Asculți muzică atunci când alergi?

Uneori ascult și muzică, însă de cele mai multe ori am senzația că îmi distrage atenția de la activitatea pe care o fac în momentul respectiv și atunci alerg și fără. Nu am un playlist preferat, câteodată îmi pun Radio Guerrila sau NiceCream.

Foto: Bogdan Zop

Citește și: Mimi Kirk: “Regimul vegan este potrivit și pentru alergători”

Urmărește RunningMag.ro pe FacebookYouTubeTwitterInstagramGoogle + și Mixcloud

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

ten − 1 =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.