Sorin Nae

Faci sport, ai o dietă alimentară echilibrată, bei multă apă, dormi suficient, pe scurt, ai un stil de viață sănătos, dar sunt anumite zone unde grăsimea depusă nu se lasă învinsă, oricât de mult ai exersa.

Sau dacă ai slăbit mult sau a trecut mult timp din viața ta, anumite zone ale corpului tău au nevoie de îmbunătățiri vizibile. Se pare că există soluții care te pot ajuta în demersurile tale. Dr. Sorin Nae, medic primar chirurgie plastică, ne-a răspuns la câteva întrebări despre procesele care se petrec în organismul nostru și tratamentele existente.

RM: Ce se întâmplă în aceste zone în care este greu să scăpăm de depunerile de grăsime?
Dr. Sorin Nae: Organismul uman adult are un număr constant de celule adipoase, numărul lor și distribuția sunt date de ereditate. E bine să fim atenți la constituția părinților, căci ne poate oferi indicii destul de clare asupra zonelor unde putem avea și noi tendințe de îngrășare. Cum numărul celulelor adipoase este constant, creșterea în greutate, la maturitate, este dată de mărirea în volum a acestor celule, influentață deseori de dieta alimentară. Nu există o regulă general valabilă pentru toți oamenii și nici niște cauze precise, însă uneori sunt zone cu depuneri de grăsime care nu mai răspund nici la dietele alimentare, nici la exercițiile fizice.

RM: Concret, care sunt soluțiile?
Dr. Sorin Nae: Lipoaspirația – o intervenție chirurgicală prin care îndepărtăm selectiv grăsimea din aceste zone care nu mai răspund la alte tratamente sau după pierderile masive în greutate. Procedura are un caracter permanent, în sensul în care, eliminând o parte dintre celulele adipoase, corelat cu numărul constant al acestora, depunerile de grăsime în acele zone se vor diminua considerabil. În funcție de dimensiunea zonei/zonelor tratate, intervenția se face fie cu anestezie locală, fie cu anestezie generală și presupune 1-3 zile de spitalizare. Durerea după operație este mică, vorbim de un mic disconfort, însă vor fi vânătăi și umflături și pacientul va purta un corset/pansament din material elastic pentru 4-6 săptămâni. Își poate relua activitățile cotidiene după 7 zile, dar trebuie să evite eforturile intense (inclusiv alergarea) aproximativ 3 săptămâni. E important de reținut că acestă intervenție este pentru remodelarea corporală, nu pentru slăbit. În continuare, pacientul trebuie să facă sport și să aibă o dietă alimentară echilibrată.

RM: Ați menționat pierderile masive în greutate, ce alte intervenții mai sunt necesare în astfel de cazuri?
Dr. Sorin Nae: La pacienții care au pierdut mult în greutate există mai multe fenomene, efectele producându-se la nivelul pielii, mușchilor și sânilor (în cazul doamnelor). Cu cât pierderea în greutate este mai mare, cu atât efectele sunt mai neplăcute, de exemplu excesul de piele de la nivelul coapselor, brațelor, abdomenului și feței. Organismele oamenilor sunt foarte diferite și fiecare reacționează în felul lui, distinct. Nu putem discuta despre un tratament general valabil pentru toți, ci mai degrabă despre o schemă indvidualizată care poate include intervenții ca lifting de coapse, brațe, lifting cervico-facial, abdominoplastie, lipoaspirație, ridicare și/sau mărire sâni, injecții cu botox, substanțe de umplere la nivelul feței, pentru riduri.

RM: Ce impact au aceste intervenții asupra organismului?
Dr. Sorin Nae: Chiar dacă le facem în scop estetic, ele sunt totuși intervenții chirurgicale, cu anestezie generală (majoritatea), pe care trebuie sa le tratăm cu toată seriozitatea, atât noi, medicii, cât și pacienții. Ca atare, pacientul trebuie să aibă o stare de sănătate bună și să urmeze cu strictețe indicațiile postoperatorii. Atât timp cât acestea sunt respectate, riscurile și complicațiile tind spre zero.

RM: Există riscuri la care pacienții se supun când aleargă, din perspectiva anumitor efecte neplăcute asupra organismului, care ar putea fi evitate?
Dr. Sorin Nae: Mișcarea de orice fel face foarte bine organismului și o recomand la toate vârstele. Activitățile în aer liber pot avea în timp un efect neplăcut asupra tenului, vorbesc de razele ultraviolete (soarele puternic, vara), vântul și frigul (iarna). Acești factori de mediu pot influența apariția precoce a ridurilor și e bine să ne protejăm, prin îngrijirea și hidratarea corectă a tenului și folosirea unor creme corespunzătoare vârstei și tipului de ten. Mult mai târziu, când ridurile devin deranjante, discutăm despre diverse proceduri estetice nechirurgicale sau chirurgicale.

Urmărește RunningMag.ro pe Facebook, YouTube, Twitter, Instagram și Google +

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

five + sixteen =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.