Cesar Millan - alergare cu câinele

Cesar Millan lucrează cu câini de peste 25 de ani. Am povestit cu el despre cum este să fii liderul haitei și ce trebuie să faci dacă vrei să ieși la alergare cu câinele.

RM: Cel mai fericit moment al zile pentru câinele meu este atunci când mergem afară să ne plimbăm sau să alergăm. Tu ești înconjurat în fiecare zi de câini. Ești și un alergător?

CM: Îmi place să alerg, da, iar atunci când contextul îmi permite, îmi place să alerg în fruntea unei haite de câini.

De ce este atât de important să alergi cu câinii?

Exercițiul fizic este foarte important pentru starea de bine a tuturor câinilor, deoarece ajută la consumarea energiei în exces și păstrarea calmului. Activitatea de a scoate câinele la plimbare este similară cu deplasarea hatei din loc în loc. Alergatul cu ei este o activitate mult mai intensă decât această deplasare – dar trebuie să fim atenți să nu inducem dinamica vânătorii, deoarece, în acest caz, câinii pot deveni excesiv de entuziasmați.

Este alergatul o parte esențială atunci când antrenezi un câine?

Depinde de ce anume are nevoie câinele pentru reabilitare, bineînțeles, în concordanță cu abilitățile lui. Dacă lucrez cu un senior care are o energie scăzută, a cărui problemă este anxietatea separării, o alergare nu înseamnă neapărat cea mai bună idee. Dar pentru un câine care are energie în exces, sau care are nevoie de asta pentru o sarcină anume, alergarea poate fi o altă unealtă excelentă din mixul de reabilitare.

Cum știu dacă câinele meu este alergător?

Oh, câinele tău îți va da de înțeles, cu siguranță! Poți de asemenea să testezi asta jucându-te cu câinele tău fără lesă, într-un parc pentru câini, și îndemnându-l să îți aducă o minge pe care o arunci. Îl poți urmări cât de repede va alerga după minge și cât timp va continua să se joace cu ea. Câinele tău este, de asemenea, un bun candidat la statutul de partener de alergare, dacă nu este ușor distras de la alergat, deoarece aceasta demonstrează că rămâne concentrat pe activitatea de a face mișcare.

La câini, de la ce vârstă este indicat să începem alergarea pe distanțe mari?

De la un an la 18 luni este recomandat să începi să te antrenezi, dacă vorbim despre alergat pe distanțe mari, deși poți începe și mai devreme antrenamentul pe porțiuni scurte. De asemenea, trebuie să ținem cont că alergatul pe distanțe mari este mai bun pentru anumiți câini, în general pentru cei de vânatoare și ciobănești, deoarece aceste specii sunt înclinate să își cultive anduranța. Nu este o idee bună, însă, pentru câinii cu probleme de respirație, din cauza fizionomiei, cum este cazul rasei Pug pur și simplu câni care au forma corpului nepotrivită pentru alergat, de exemplu Corgis sau Beagle.

Care sunt semnele care ne arată că un câine este obosit și este momentul să ne oprim din alergat?

Supraîncălzirea este un semn concludent. Este cazul să oprim alergarea atunci când câinele dă semne de insolație, manifestă gâfâieli și probleme de respirație, salivare excesivă, gingii care se albesc, slăbiciune, confuzie, vomă, diaree sau sângerare. În cazul în care câinele manifestă brusc rezistență în a continua alergarea sau începe să șchipăteze sau să arate alte semne de durere, este de asemenea momentul să ne oprim pentru ziua respectivă.

Primul sfat pe care-l primim atunci când începem să alergăm este să ne facem un control medical. Este valabil și pentru câni?

Da, este exact la fel și pentru cânii noștri. Înainte de a face orice schimbare majoră în dietă sau exerciții, este necesar un examen medical la veterinar, explicându-i ce plănuri avem și ascultându-i sfatul. Câinii noștri nu ne pot spune când au probleme și, de fapt, cei mai mulți încearcă să mascheze semnele unei slăbiciuni sau leziuni, deci o vizită la control veterniar va determina ce nivel al activității este recomandat.

Cum setăm ritmul când alergăm cu câinele?

Teoretic nu ar trebui să fie diferit de modul în care setăm ritmul atunci când plimbăm câinele. Omul este „liderul haitei” și câinii îl urmează, deci este necesar să te impui la plimbare înainte de a te impune în alergare. În rest, este aceeași tehnică, doar că viteza e mai mare.

Cum răspunde organismul unui câine la creșterea numărului de kilometri parcurși?

Reacționează absolut la fel ca organismul nostru, căci este vorba despre același mecanism de funcționare – mușchii sunt conectați cu tendoanele și încheieturile, antrenate de reacții chimice. Exact la fel cum se întâmplă în cazul oamenilor, anduranța unui câine poate crește direct proporțional cu distanța alergată.

Cum antrenezi un câine ca să înceapă să alerge distanțe din ce în ce mai mari?

Trebuie să faci asta prin a antrena câinele în alte moduri, cum se întâmplă cu înotul și cu abilitatea de a face micșări agile. De asemenea, asigură-te întotdeauna că aloci timp pentru partea de încălzire a câinelui tău, înainte de alergare. Trebuie să setezi obiective clare și un program bine stabilit, așa cum ai face-o pentru tine. De asemenea, trebuie să monitorizezi sănătatea câinelui tău și să vizitezi veterinarul regulat. La fel ca în cazul antrenamentului pentru oameni, îți poți antrena câinele cu sprint-uri la maximă intensiate sau poți opta pentru efort de joasă intensitate pentru perioade de timp mai lungi.

Alergi cu câinele tău cu sau fără lesă? Cum e cel mai bine pentru ei? Este bine să folosești o lesă retractabilă?

Fără lesă este ideal, bineînțeles, dar nu este mereu posibil și depinde mult de locul în care alergați – nu doar de legile și regulile locale, dar și de tipul de teren, oamenii din jur, sălbăticia locului și așa mai departe. Dacă alergi cu câinele în lesă, folosește una scurtă, fixă care nu este mai lungă de 180 cm și niciodată nu folosi una retractabilă la alergat. Poate fi periculos atât pentru tine cât și pentru câinele tău.

Care este cea mai bună parte a zile pentru a ieși la alergat cu câinele? Tu când ieși la alergare?

Preferința mea este dimineața devreme, dar depinde de fiecare să stabilească cel mai bun moment. Sfatul meu este să te asiguri că nu este nimic nesigur în legătură cu partea zilei în care alergi – să nu fie prea cald în timpul zilei, să nu fie prea întuneric astfel încât să nu poți vedea, dacă alegi să ieși seara sau noaptea.

Ce trebuie să avem mereu cu noi atunci când alergăm alături de câinele nostru?

Este esențial să avem la noi apă, bineînțeles – pentru noi și pentru câine. Și niciodată să nu uităm telefonul, în caz că apar urgențe. Chiar dacă obișnuim să alergăm alături de câine liber, este indicat să avem la noi o lesă pentru orice eventualitate. Și întotdeauna este bine să avem la noi punguțe pentru excremente, din politețe.

Care este cea mai mare greșeală pe care oamenii o fac atunci când aleargă cu câinii?

Cea mai mare și răsăpândită greșeală este faptul că își lasă câinii să-i tragă, ceea ce poate fi periculos atât pentru câine cât și pentru om. Aud tot timpul despre oameni care au fost dărâmați de câini, în timpul plimbării. Să ne imaginăm cât de rău poate fi în timpul alergării. Un câine alergător are mult mai mult elan, deci e multă energie în spatele unei smuciri bruște. Asta poate leza brațul unei persoane în multiple feluri, de la încheietură până la umeri.

Cum ne pregătim câinele pentru alergare? Are și el nevoie de încălzire?

 Da, câinii au nevoie să se încălzească deoarece să înceapă cu mușchii neîncălziți poate cauza leziuni. Cea mai bună încălzire este o plimbare de 5-10 min înainte de alergare, apoi poți începe să alergi cu sprint-uri scurte. De asemenea, etapa de încălzire trebuie calibrată la nevoile câinelui – este foarte important în ce categorie se încadrează: este tânăr și energic sau bătrân și inactiv? Pentru cea din urmă categorie este necesară o încălzire mai lentă și graduală. Și, la fel ca la antrenamentul oamenilor, să nu uităm să încheiem cu o etapă de “cool down”.

Ce rută de alergare este cea mai potrivită pentru câine?

O suprafață naturală, ca o cărare pe pământ, fără alte urme; De exemplu, o pistă pentru biciclete sau o pistă de alergat din asfalt nu ar fi cele mai potrivite. Terenul variabil este bun, dar să nu fie pietruit sau cu suprafețe ascuțite sau dure care le pot răni lăbuțele cățeilor.

 La ce ar trebui să fim atenți atunci când alergăm alături de câine?

În general, ar trebui să fim atenți la aceleași lucruri la care suntem atenți atunci când ieșim la plimbare, de exemplu, la pericole imediate sau obstacole, la cineva cu un câine imprevizibil sau greu de stăpânit sau orice altceva care poate cauza probleme. În ceea ce îl privește pe câine, trebuie să fim atenți la semnele supraîncălzirii, oboselii, încordării sau leziuni accidentale

Atenția câinilor poate fi ușor distrasă de diverse lucruri în timpul alergării? Cum putem dirija asta?

Da, să poate întâmpla să le fie distrasă atenția, dar pentru a contracara asta e suficient să abordăm aceleași tactici pe care le aplicăm și în timpul plimbării și anume să antrenăm câinele să rămână concentrat. Înainte de plimbarea de încălzire, ar trebui să lăsăm câinele să miroasă în jur și să înlăture astfel curiozitatea ce i-ar putea distrage atenția, pentru ca apoi să rămână concentrat doar pe deplasare.

Ce ar trebui să facem și ce ar trebui să nu facem atunci când ieșim pentru prima dată la alergat însoțiți de câine?

Nu ar trebui să fim prea ambițioși. Trebuie să acordăm atenție semnalelor fizice pe care ni le transmite câinele. Nu trebuie să împingem câinele și să-l forțăm să alerge dacă nu vrea asta. Este bine să ne cunoaștem atât limitele noastre, cât și pe cele ale câinelui și să ne raportăm la alergare ca la o distracție, nu ca la o sarcină. În final, nu ar trebui să fim dezamăgiți dacă la prima alergare câinele nu e încântat să facă asta. Poate că nu este un alergător sau poate că nu s-a obișnuit încă, dar cu timpul va fi o activitate pe care va ajunge să o îndrăgească, dar nu ar trebui să o luăm personal dacă nu e interesat.

Ce îți place cel mai mult atunci când ieși la alergat alături de câinii tăi? Ce e special?

La fel ca în cazul plimbării, alergatul creează o legătură minunată între om și câine și este o ocazie excelentă de trăi prezentul, bucurându-te de energia pozitivă pe care ți-o cultivi astfel.

Te poți imagina ieșind la alergarea zilnică fără câinii tăi?

Bineînțeles, pentru că pot să o fac atunci când e nevoie să o fac, de exemplu atunci când sunt plecat în turneu, fără câini. Dar este întotdeauna mai bine să alerg alături de ei!

Care e ultimul sfat pe care l-ai da cititorilor RUNNING MAG?

Cititorii trebuie să-și amintească că oamenii au evoluat alergând pe distanțe lungi, tip maraton. Asta explică cum noi am devenit vânători de succes. Noi nu putem să întrecem prada, dar putem să prelungim alergarea. Să ținem minte asta și să ne amintim că patrupedele s-au dezvoltat să alerge în runde scurte. Ei pot întrece prada, sau pe noi, dar nu pot rezista făcând asta mult timp. Trebuie să cunoaștem și să respectăm limitele câinelui atunci când desfășoară o activitate fizică – atât ca intensitate, cât și ca durată.

Citește și: Pregătire pentru ultratriatlon cu Vlad Tănase

Urmărește RunningMag.ro pe FacebookYouTubeTwitterInstagramGoogle + și Mixcloud

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

4 + 6 =

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.