Team Run

Marius, Radu și Mihai. Împreună sunt Team Run, iar obiectivul lor este să te ajute să alergi mai bine

Chiar dacă alergarea pare o chestie individuală, o echipă te poate ajuta să faci progrese mai rapid. Team Run este una dintre aceste echipe, iar Radu Milea vorbește despre dorința lor de a transforma alergarea, dintr-un sport individual într-un sport de echipă, prin implicarea activă a antrenorilor în antrenamentele sportivilor.

 Cum s-a născut proiectul Team Run?

Radu Milea: Team Run s-a născut în primul rând din relația specială pe care eu, Marius și Mihai o avem unul cu celălalt, dar și din modul comun în care privim sportul. Team Run a apărut ca o idee prin care să putem transmite oamenilor din ideile și convingerile noastre despre sport, dar mai ales ideea că singurul mod viabil, din punctul nostru de vedere, de a performa în orice domeniu este ca și sportul individual să beneficieze de suportul unei întregi echipe. Proiectul este încă în fază incipientă și avem în plan foarte multe idei de dezvoltare, dar momentan dorim să strângem în jurul nostru o echipă.

Cine sunt atleții din Team Run?

Pe parcursul ultimilor ani, am reușit să cimentăm relații de prietenie cu oamenii din jurul nostru și același lucru ne dorim și pentru Team Run. Există prezențe constante în echipa noastră, dar și persoane care apelează la serviciile noastre doar pentru un anumit obiectiv și apoi revin după o perioadă pentru a primi ajutor „pe drumul” către următorul obiectiv. Urmăriți tricoul Team Run pe la competiții, s-ar putea să vă sară în ochi, de cele mai multe ori e în zona podiumului de premiere.

Cât de importantă este echipa în alergare?

Alergarea este un sport individual și cum îmi place mie să spun: „Egoist”. Dar, de cele mai multe ori, nu putem face totul de capul nostru, avem nevoie de motivație și din exterior uneori, iar aici intervine ideea de „echipă”. Este foarte important să ai un partener de alergare sau, de ce nu, mai mulți, alături de care să îți împingi limitele, dar și alături de care poți oricând să petreci timp „în afara terenului”, deoarece alergatul creează și cimentează relații de prietenie. Iar ca formula să fie completă, nu poate lipsi antrenorul, cel care supervizează toată activitatea și fără de care „echipa” nu ar fi completă.

Care este nivelul alergătorilor cu care începeţi să lucraţi?

Considerăm că putem lucra cu oameni de orice nivel și chiar asta am făcut, având în echipa noastră atât începători, oameni care au venit la noi și au spus „vreau să alerg!”, dar și alergători consacrați, cu obiective importante de performanță.

Cum stabileşti nivelul acestuia la primul antrenament comun?

Nivelul se stabilește din 3 pași. Primul pas este făcut la înregistrarea pe site, când fiecare persoană trebuie să completeze un formular special conceput să ne ofere o imagine de ansamblu a celui cu care vom lucra. Cel de-al doilea pas este discuția pe care o avem apoi cu persoana respectivă, atunci când, dincolo de formularul completat, încercăm să cunoaștem persoana și să facem schimb de idei pentru a ajunge la un numitor comun. Ultimul pas și cel mai important, în măsura în care timpul ne permite, încercăm să fim cât mai mult prezenți la antrenament împreună cu cei pe care-i antrenăm, pentru a putea fi implicați direct.

Care sunt primele cinci sfaturi pe care i le dai unui alergător începător?

Nu m-am gândit niciodată la o listă de sfaturi, în general încerc să adaptez informațiile pe care le transmit în funcție de necesitățile fiecărei persoane. Este foarte important să comunici „pe limba” celui către care transmiți informațiile.

Care crezi că sunt avantajele unui antrenament personalizat pentru un alergător?

Un plan de antrenament personalizat înseamnă în primul rând un mod de a eficientiza munca depusă la antrenament pentru atingerea obiectivului dorit. Dincolo de acest aspect, este lesne de înțeles că este mai ușor să te concentrezi la antrenamente și mai ușor să le execuți dacă apelezi la un plan „din exterior”, deoarece dacă te-ai ghida singur, din propria experiență știu, pot exista momente în care să te menajezi sau să pici într-o stare de autosuficiență care poate afecta procesul de atingere a unui obiectiv.

Care este momentul potrivit pentru un alergător să înceapă colaborarea cu un antrenor?

Nu cred că există un răspuns standard la această întrebare. Fiecare persoană este liberă și decide ce face în funcție de modul în care percepe sportul. Evident, niciodată nu este prea devreme, deși uneori poate fi prea târziu.

Care este cea mai frecventă greșeală pe care o fac alergătorii începători?

Cea mai frecventă greșeală pe care o fac alergătorii, cu predispoziție către cei începători, este aceea că își doresc „mult și repede”, încercând să sară anumite etape din evoluția unui sportiv, iar această greșeală duce, de cele mai multe ori, la accidentări, supraantrenament și demotivare.

Cum arată o lună de antrenament cu Team Run?

Programul de pregătire este personalizat, deci nu există un șablon după care lucrăm, ci adaptăm programul de pregătire în funcție de toți parametrii sportivului în cauză (timp pentru antrenament, program de lucru, obiective etc.).

Care sunt cele mai bune metode prin care eviți accidentările la alergare?

Accidentările sunt uneori inerente și au legătură nu doar cu activitatea sportivă, ci și cu activitatea de zi cu zi. Totul are un impact asupra organismului nostru și, din păcate, societatea în care trăim în acest moment are tendința de a nu crea un stil de viață sănătos. Probabil, cea mai bună metodă este să ne ascultăm organismul și să nu cerem „prea mult și prea repede”. Regula pașilor mărunți se aplică și în sport.

Cum reușești să motivezi un alergător să-și atingă obiectivele stabilite împreună cu Team Run?

Fiind vorba, în general, de sportivi amatori, antrenorul este doar ghidul către obiectivul dorit. Evident, motivația trebuie să vină din interior, dar și din cadrul „echipei”, așa că tot ce putem face este să relaționăm cât mai mult și să comunicăm constant, comunicarea fiind, evident, cheia.

Care este cea mai mare provocare pentru un antrenor personal în relația cu alergătorul pe care-l antrenează?

Nu m-am gândit niciodată, dar cred că provocarea cea mai mare este aceea de a realiza un plan de pregătire individualizat, corespunzător, prin care sportivul să atingă vârful de formă pentru obiectivul stabilit.

Care sunt diferențele din programele de antrenament pentru un sportiv și un alergător amator?

Mie îmi place să spun că toți suntem alergători amatori. Prin urmare, diferențele nu sunt date de un statut anume, ci de posibilitățile fizice de moment ale sportivului, de obiective, de planuri, dorințe și aspirații.

Nutriție, motivație, antrenament. Care este cea mai bună combinație în programul de pregătire?

Nutriție, motivație, antrenament!? Nimic nu contează mai mult decât doza aia de „nebunie” care te determină să ieși din zona de confort și să alergi, indiferent de greutăți. Restul sunt detalii.

Credit foto: Cristi Mirica

Citește și: Îngerașul Victoria’s Secret, Izabel Goulart se menține în formă prin alergare

Urmărește RunningMag.ro pe FacebookYouTubeTwitterInstagramGoogle + și Mixcloud

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

2 × 1 =

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.