Eliud Kipchoge - Nike Zoom Pegasus Turbo

Ținând cont de opiniile venite din partea alergătorilor de elită, Nike Air Zoom primește o îmbunătățire semnificativă în ceea ce privește viteza prin modelul nou, Nike Zoom Pegasus Turbo.

Dacă încă simțiți ecourile Nike Zoom Vaporfly Elite și 4% atunci mergeți în direcția cea bună. Modelul Turbo a fost inspirat de acești pantofi de alergare de renume, având în structura tălpii, aceeași spumă Zoom X și aceeași formă aerodinamică a călcâiului.

Nike Zoom Pegasus Turbo

Trei lucruri de ținut minte despre spuma Zoom X

  • Returnează 85% din energie – procentul cel mai mare întâlnit până acum la orice spumă Nike
  • Este de asemenea cea mai ușoară spumă Nike (o pereche măsura 44 bărbați cântărește 238 de grame în timp ce măsura 39 femei cântărește 195 de grame)
  • Este folosită la trei modele: Zoom Vaporfly Elite (model purtat de atleții care au încercat să doboare pragul celor 2 ore pe distanța de maraton – Breaking 2), Zoom Vaporfly 4% și mai nou la Zoom Pegasus Turbo

Nike Zoom Pegasus Turbo

Întoarcerea energiei explicată

O scurtă trecere în revistă a unor noțiuni de fizică. Energia poate fi doar transferată – niciun sistem nu o poate crea sau distruge. Rolul spumei este de fapt acela de a reduce pierderea de energie a pantofului de alergare de fiecare dată când se calcă pe el prin aplicarea unei forțe (la alergare este vorba despre o combinație între cadență, ritm și greutate).

Spuma face posibil acest lucru prin revenirea în poziția și la forma inițială de fiecare dată când piciorul părăsește suprafața de contact. Cu cât mai mult reușește să revină la forma inițială cu atât crește și energia care se întoarce înapoi, în spumă.

Nike Zoom Pegasus Turbo

Ceea ce modelul Turbo nu a împrumutat de la Nike Zoom Vaporfly Elite și 4% este suprafața din fibră de carbon, dar aceasta cu bună știință. Acea porțiune mărește rigiditatea pentru a crea o senzație de propulsie.

Senzația resimțită de atleți este de viteză și fermitate. Feedback-ul primit de la alergători de elită care au alergat și câștigat maratoane importante utilizând acești pantofi, incluzându-i aici pe Eliud Kipchoge și Galen Rupp, a fost că tocmai această rigiditate și returnare de energie îi face ideali pentru ziua cursei dar nu și pentru folosirea zilnică, în antrenamente.

Deoarece spuma Zoom X oferă cea mai mare returnare de energie dintre toate modelele de spumă Nike, o face să fie dorită însă de alergători și în antrenamentele zilnice.

Nike Zoom Pegasus Turbo

Analogia cu amortizoarele

Gândiți-vă la asta în felul următor: pantofii de alergare sunt ca niște amortizoare pentru corpul vostru. În general amortizoarele sunt folosite în industria auto pentru a menține controlul mașinii atunci când se trece peste o denivelare sau o groapă.

La mașinile de curse amortizoarele sunt folosite pentru a „lipi” mașina de șosea oferindu-i mai multă viteză și o manevrabilitate mai bună, în timp ce la camioane principalul rol este de a absorbi șocurile. În concluzie tipul de amortizoare și rolul lor sunt două lucruri diferite dar sunt exact ceea ce are fiecare vehicul în parte nevoie.

Ca și la mașini, pantofii de alergare trebuie să fie diferiți în funcție de alergările din cadrul unui ciclu de antrenament.

Nike Zoom Pegasus Turbo

O privire mai de aproape

Cei 10 mm din zona vârfului și 12 mm din zona călcâiului ajută alergătorii să stocheze mai multă energie, ceea ce rezultă de fapt într-o mai mare întoarcere a energiei, în timp ce „gulerul” din jurul călcâiului este proiectat să nu atingă tendonul lui Ahile pentru a împiedica frecarea sau iritarea zonei!

Modelul Nike Zoom Pegasus Turbo este disponibil din august pe nike.com și la distribuitorii autorizați.

Nike Zoom Pegasus Turbo

Prima impresie: Nike Epic React

Urmărește RunningMag.ro pe FacebookYouTubeTwitterInstagramGoogle + și Mixcloud

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

seventeen + 14 =

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.