Fabrizio Donato, vicecampion european la 40 de ani și jumătate!

0
789
Fabrizio Donato

A 34-a ediție a Campionatelor Europene de Atletism Indoor, competiție găzduită de „Kombank Arena” din Belgrad, s-a încheiat aseară după trei zile de concurs.

Primul eveniment major al anului în atletismul mondial a fost, așa cum era de așteptat, unul de mare excepție. În afara atleților consacrați, la „Kombank Arena” au putut fi admirați tineri de mare perspectivă, unii dintre ei urcând chiar pe podiumurile de premiere.

La Europenele din capitala Serbiei, delegația noastră, 12 sportivi, a prins o finală, la „3.000 fete”, acolo unde Ancuța Bobocel a încheiat pe locul 11.

În proba de 1.500 de metri rezervată fetelor, britanica Laura Muir a bătut recordul competiției, unul care stătea în picioare de 32 de ani și care era deținut de marea noastră atletă Doina Melinte. Mărturisesc faptul că, în timpul comentariului de pe Eurosport, am stat toată cursa cu ochii pe cronometru, iar la final am fost trist. Am și vorbit ieri la telefon cu doamna Doina Melinte, care avea însă alte supărări vizavi de Europenele de la Belgrad!

Sârboaica Ivana Španović, campioană și acum doi ani la Praga în proba de săritura în lungime, a intrat în istorie cu o performanță extraordinară: 7.24!!! Ivana, originară din Zrenjanin, pe românește Becicherecu Mare, localitate aflată în Banatul Sârbesc, a ridicat sala în picioare, toate săriturile sale validate din concurs fiind de peste 7.00 metri!

ivana spanovic

Fenomenalul ceh Pavel Maslák a intrat și el în istorie, ca primul sportiv care se impune de trei ori consecutiv în proba de 400 de metri la Campionatele Europene Indoor! În ultima probă a competiției, ștafeta de 4×400 metri, Pavel Maslák, afat în ultimul schimb, a adus un bronz nesperat Cehiei, deși pornise penultimul!

Dar poate cea mai frumoasă poveste de la Campionatele Europene de la Belgrad e cea a italianului Fabrizio Donato. Născut pe 14 august 1976 la Latina, în regiunea Lazio, Donato a avut statut de invitat special în proba de triplu-salt. Nu doar că nu s-a făcut de râs, dar a urcat pe podium! La 41 de ani și jumătate, Fabrizio Donato a făcut un concurs senzațional, fiind învins de marele favorit portughezu Nelson Évora, și el cu o poveste de viață extraordinară.

„Bronz” la Jocurile Olimpice de Vară de la Londra în 2012, „aur” la Europenele în aer liber de la Helsinki, același an, „aur” la Torino în 2009 și „argint” la Paris în 2011, ambele la CE Indoor, reprezentau până aseară cele mai bune performanțe dintr-o carieră internațională demarată în 1995, la Nyíregyháza, la Europenele pentru juniori!

Pe locul trei în proba de triplu-salt s-a clasat un tânăr de mare perspectivă, germanul Max Heß, 20 de ani, care la debutul lui Donato în atletismul internațional nu se născuse încă!

Națiunea care a impresionat cel mai mult la Europenele Indoor de la Belgrad a fost, fără îndoială, Polonia. 12 medalii, dintre care 7 de aur, una de argint și 4 de bronz, reprezintă bilanțul Poloniei la Belgrad.

DISTRIBUIȚI
Articolul precedent[CONCURS] Câștigă cartea “Heart Rate Training” de la Books Express
Articolul următorAm alergat în grup cu 321sport
Adi Dobre
Sunt jurnalist, de 20 de ani, lucrez pentru Eurosport, anul trecut numărându-mă printre privilegiații care au comentat Campionatele Mondiale de atletism de la Beijing. Am două fete, gemene, cărora încerc să le explic importanța sportului, a alergării, în viața noastră. Deși am pornit pe „49” și am probleme cu spatele sunt legitimat la o echipă de fotbal din Liga a V-a, Benfica București! Alerg prin parcuri, dar și după autobuzele, tramvaiele și troleibuzele RATB! Merg mult pe jos. E un sport și ăsta! Și asta pentru că iubesc al dracului de mult sportul! Sunt aici, pe RunningMag, pentru a-ți spune povești adevărate, cu și despre alergare și sport!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

six + 6 =