Motivație

Atunci când am decis că este timpul să mă apuc de sport, de ieșit la alergare, mers la sală sau orice altă activitate în afara timpului petrecut în mașină, la calculator sau în fața televizorului, a urmat o perioadă de euforie.

Achiziționarea de echipament, căutarea de informații, prietenii noi pe care mi i-am făcut la alergare sau la sală au fost tot atâtea motive de bucurie. Pur și simplu, nici nu am simțit când au trecut primele trei luni de făcut sport.

Un alt motiv de euforie a fost faptul că toate îmbunătățirile erau extrem de vizibile. Când începi să alergi un kilometru în 11 minute, timpii scad rapid pe măsură ce organismul tău începe să se obișnuiască cu efortul. Desigur, fiecare îmbunătățire de timp era încă un motiv de bucurie și, practic, de confirmare că fac progrese.

După ceva timp însă, a urmat zidul. Da, da, acela de care se povestește și în cursele de maraton că apare undeva după kilometrul 30. Doar că zidul nu a apărut într-o cursă de 42 de kilometri.

De la un punct, îmbunătățirea de timp nu mai venea la fiecare ieșire în parc și parcă nici cumpărarea unei noi perechi de pantofi de alergare nu mai era la fel de incitantă ca la început. Că doar am mai făcut asta de câteva ori.

Plus că a venit perioada pe care eu o urăsc cel mai mult din an. Cu frig, ploaie, zăpadă, adică tot atâtea motive să stai pe canapea să faci „binging” pe Netflix.

Ieșirile la alergare sau mersul la sală au început să se rărească, fiecare tentație fiind folosită automat ca scuză pentru a sări peste antrenament.

Până într-o zi, când am decis să ies din casă fără un ceas care să-mi măsoare pulsul și pașii, fără să mă gândesc cât am alergat data trecută și cu ce timp. Pur și simplu, am alergat. Fără presiunea unui timp mai bun pe kilometru.

Fără gândul că trebuie să alerg mai mulți kilometri decât data trecută. Pur și simplu, să alerg, să mă bucur de fiecare pas. Să uit de alte probleme de la birou. Să fiu doar eu cu mine.

Și mi-a ieșit. Am înțeles că atunci când te apuci de alergare pentru a adopta un stil de viață sănătos, nu te transformi automat într-un sportiv de performanță. Și tocmai de aceea, ar trebui să le apreciem și mai mult eforturile sportivilor și să fim alături de ei chiar și când au o zi mai slabă.

Dacă ai citit asta sper să găsești pe runningmag.ro suficiente motive să nu te oprești din alergare, oricât de greu poate fi, uneori.

Și, promit, vei găsi aici din ce în ce mai multe surprize!

Citește și: Motivația în sport

Urmărește RunningMag.ro pe FacebookYouTubeTwitterInstagramGoogle + și Mixcloud

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

3 × three =

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.