Dimitri Payet

Dimitri Payet, celebrul mijlocaş al Franţei, şi-a construit reputaţia printr-un extraordinar pachet echilibrat de forţă, agilitate, control şi precizie. O altă calitate importantă, viteza, l-a propulsat în vârful ierarhiilor, ajutându-l să atingă succesul la nivel de club şi naţional, precum şi adulaţia fanilor.

Vara 2016 a fost un exemplu relevant pentru abilităţile lui Payet. În meciul de deschidere al campionatului european, împotriva României, Payet a strălucit creând mult ocazii şi înscriind un gol în ultimul minut, lucru care i-a adus şi premiul de Omul Meciului. Aceste realizări nu pot fi puse decât pe seama antrenamentelor efectuate de-a lungul întregii cariere.

Dimitri Payet

“În meciurile din Campionat joci împotriva celor mai bune echipe din Europa” subliniază Dimitri. “Pentru asta trebuie să realizezi momentul ideal: lovitura perfectă pentru care te-ai antrenat toţi aceşti ani.”

După o prestaţie memorabilă, Franța a pierdut finala, dar a fost o experienţă care l-a motivat pe Payet să câştige data viitoare.

“În antrenamentul de fotbal este esenţial să schimbi direcţia, rapid şi din scurt. Când eşti capabil să faci asta, poţi anticipa şi să fii mai rapid decât fundaşii” consideră Payet.

Înaintea meciului de calificare împotriva Suediei, el discută despre rezultatele antrenamentelor – cum a ajuns să aprecieze valoarea vitezei şi cum contribuie asta la stilul lui de joc.

Dimitri Payet

Când ai realizat că ești rapid?                                                                           

Undeva între 8 şi 10 ani, mi-am dat seama că sunt mai rapid decât ceilalţi copii. Îmi amintesc de un meci de selecţie cu o echipă faimoasă din La Reunion — a fost un meci în care am simţit că sunt rapid. Ştiam că cel mai bun fundaş al adversarilor mă urmărea doar pe mine şi la fiecare fază am reuşit să fiu mai rapid decât el, iar asta l-a tulburat. În acel moment am înţeles că dacă pot să fac asta împotriva unui jucător de calibru, atunci trebuie să fac ceva pentru a-mi dezvolta abilităţile.

Pe cine ai avut ca idol şi cine te-a inspirat să te dezvolţi?

Am avut un singur model: Ronaldinho. El a fost exemplul meu, un amestec de viteză cu eficiență, cel mai bun jucător din lume.

Ai fost motivat să fii mai rapid pe măsură ce progresai?

Nu este vorba despre motivare când joci pe postul meu, este o obligaţie. Pentru a face o diferenţă în meci, trebuie să fii mai rapid decât fundaşii. Trebuie să faci lucrurile mai repede şi mai bine, când nivelul creşte, trebuie să fii mai iute pentru a deveni superior.

Cum îţi descrii stilul? Şi cum îţi defineşte viteza jocul?

Pentru mine, viteza pe pistă nu este totul. Un jucător rapid este acela care gândeşte şi face mişcarea înaintea celorlalţi. Şi, desigur, să facă lucrul potrivit. În fotbalul modern avem jucători ca Iniesta, care nu este în mod special rapid la sprint, însă chiar înainte de a primi mingea ştie deja ce să facă cu ea, unde anume să o degajeze. El are mereu timp la dispoziţie.

De ce este viteza atât de importantă pentru un mijlocaş ofensiv ca tine?

Rolul meu este să creez. Mai precis, trebuie fie să pasez la atacanţi, fie să înscriu chiar eu. Dacă vreau să pasez sau să înscriu, trebuie să anticipez fluxul jocului, să analizez situaţia foarte repede, ceea ce necesită multă muncă, antrenament şi experienţă.

Îţi aminteşti un moment când viteza ta a făcut diferenţa?

În timpul unui meci împotriva echipei Saint Etienne, în urmă cu 5 ani, am driblat rapid, am şutat şi am înscris. Apărătorii nu se aşteptau să şutez atunci când am făcut-o, că voi putea să o fac atât de repede. În acel moment am simţit că toate antrenamentele au meritat, a fost o senzaţie uriaşă de satisfacţie. Acest sentiment mi-a dat motivaţia de a mă antrena mai mult pentru a înscrie şi mai mult.

Urmărește RunningMag.ro pe FacebookYouTubeTwitterInstagramGoogle + și Mixcloud

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

19 + four =

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.