Andrei Badiu

Andrei Badiu locuieste în Constanța și are 32 de ani. Este antreprenor, sportiv amator, consilier și promotor al unui stil de viață sănătos. Aleargă în mod constant, iar aceasta este povestea lui.

Spre deosebire de alți specialiști în domeniile alergării, nutriției și antrenamentelor din sala de forță, eu am un istoric de novice. Cu toate că am studiat medicina generală, până să încep să-mi schimb percepția asupra alimentației și să mă apuc de sport, viața mea avea un ritm destul de haotic, specific studenților.

Transformarea a avut loc treptat, plecând de la o greutate corporală de 100-110 kilograme, ajungând într-un final la una care să îmi permită să încep cu o alergare ușoară.

Trecând peste obstacole și momente pe care nu credeam vreodată să le depășesc, momente pe care acum le cataloghez drept diverse scuze pentru a nu-ți depăși propriile limite (e prea frig afară pentru alergare, ce va zice lumea din oraș dacă mă vede alergând în colanți etc.), am început să alerg din ce în ce mai des și am adoptat o dietă vegetariană.

De-a lungul acestei transformări, am mai învățat că pentru a putea schimba un întreg stil de viață, lanțul „gândire pozitivă – alimentație sănătoasă – sport” trebuie să fie foarte rezistent. În acest articol mă voi axa pe sport – în cazul de față, alergarea. În ceea ce privește alimentația, ea trebuie să fie cât mai sănătoasă – deși, din punctul meu de vedere, nu există un etalon la acest capitol.

În cei patru ani de alergare, datorită antrenamentelor și perseverenței prin participarea la diverse competiții (locul 92 la general în Maratonul din Jakarta 2016, locul 2 la ștafetă Triatlon, Mamaia 2016), am fost motivat pentru următoarea provocare: Andalus Ultra Trail, un ultramaraton unde voi fi singurul român care va încerca să termine această competiție. Totodată, această cursă va reprezenta pentru mine o descoperire de sine, așa că orice încurajare și gânduri bune sunt binevenite.

Cred că oricine este capabil de performanțe extraordinare, dacă trece peste prejudecăți – gânduri ca „dacă mi se întâmpla ceva rău, dacă mă fac de râs, au încercat și alții și au eșuat” nu au ce căuta în mintea sportivilor.

Pentru mine, cele mai eficiente și mai plăcute antrenamente sunt cele în jur de 1 – 1 și ½ ore pe zi. Alerg între 10 și 12 kilometri (prefer dimineața, dar nu tot timpul), plus un program combinat de forță de 20 de minute (acasă, cu greutatea corpului). Fac aceste antrenamente de cinci ori pe săptămână, combinat cu o alimentație echilibrată.

Urmând acest plan, mă mențin la o greutate normală cu îmbunătățire continuă a condiției fizice. Militez pentru practicarea sportului de masă, promovarea competițiilor de amatori și a sportivilor care iau parte la ele, pentru a putea deveni exemple pentru societate. Nu ar strica nici un ajutor mai susținut din partea autorităților, în organizare și premiere și, nu în ultimul rând, educarea populației cu privire la alimentele sănătoase, evenimentele sportive și medicină preventivă.

Și, cel mai important: gândire pozitivă. Nu uitați, orice este posibil, trebuie doar sa ne antrenăm suficient!

Foto: arhiva personală

Povestește-ne de ce alergi (pe Instagram cu tag @runningmag.ro și hashtag #decealerg, într-un comentariu la acest articol sau pe mail contact [@] runningmag.ro și îți vom publica povestea. În plus, sunt șanse mari să te alegi și cu un premiu surpriză din partea noastră.

Citește și: Sfaturi de bază pentru începători

Urmărește RunningMag.ro pe FacebookYouTubeTwitterInstagramGoogle + și Mixcloud

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

four × 4 =

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.