Iulian Rotariu vrea să alerge în Antarctica, dar pentru asta trebuie să termine două curse din seria 4 DEȘERTURI. Și a început cu Gobi March, unde a terminat pe locul 4.

Orice poveste frumoasă începe de multe ori cu fraza: “Îmi doream de mic copil”, iar povestea lui Iulian Rotariu nu iese din acest tipar. Probabil că diferă doar dorința pe care o avea el și faptul că face totul pentru a și-o îndeplini.

Iulian Rotariu, pompier la ISU Botoșani, are aceeași pasiune ca și noi. Îi place să alerge și își dorea de mic să facă asta în condiții extreme.

Fie la temperaturi foarte ridicate, fie la temperaturi foarte scăzute, iar acum doi ani, când a participat la Sahara Marathon, și-a împlinit o parte din vis. Și nu oricum, ci terminând pe locul 12.

Așa că, evident, urmează și partea a doua. O competiție de alergare în condiții extreme, la temperaturi scăzute, iar alegerea sa a fost Antarctica.

Și dacă voi credeați că nu se organizează curse de alergare acolo, ei bine, stați liniștiți există și așa ceva. Dar, pentru a ajunge acolo, trebuie să treci două teste. Să o luăm însă pe rând.

Competiția celor 4 Deșerturi

Există o serie de ultramaratoane care se desfășoară în condiții extreme. Seria se numește 4 Deșerturi și este recunoscută ca fiind una dintre cele mai dificile din lume. Și avem așa: Sahara Race (Namibia), Gobi March (China), Atacama Crossing (Chile) și The Last Desert (Antarctica).

Concurenții trebuie să parcurgă 250 km în condiții pe care nu ai cum să ți le imaginezi decât dacă ești acolo, iar organizatorii îți pun la dispoziție un cort unde să te odihnești și îți mai asigură și apa. Atât.

Desigur, în jurul tău este o echipă întreagă pregătită să intervină atunci când este cazul, dar asta înseamnă că te-ai oprit și nu ți-ai atins obiectivul. Siguranța este însă pe primul loc.

Seria celor 4 Deșerturi a fost înființată de americanul Mary Gadams în 2002. Fost bancher de investiții, Gadams avea o pasiune pentru ultramaratoane și de aici până la primul eveniment extrem a mai fost doar un pas.

Prima cursă din serie, Gobi March, s-a desfășurat în septembrie 2003, în apropiere de Dunhuang, China. Au urmat apoi, un an mai târziu, Atacama Crossing, în Chile, și Sahara Race, în Egipt. The Last Desert, în Antarctica, s-a desfășurat în ianuarie 2006. Din cauza instabilității politice din Africa de Nord, cursa din Sahara a fost relocată în Namibia, iar din 2008 se mai organizează și un al cincilea eveniment numit Roving Race, care se desfășoară în fiecare an în altă țară, respectând același format.

În 2017, de exemplu, cursa va avea loc în Patagonia.

De la începurile acestui proiect și până în prezent au luat startul aproape 7.500 de alergători, din peste 100 de țări. La Gobi March, competiție desfășurată în perioada 19–26 iunie, a luat startul și Iulian Rotariu, pentru ca în final să termine pe locul 4 la general.

Obiectiv: The Last Desert în Antarctica

Pentru Iulian Rotariu, obiectivul principal este să participe la cursa din Antarctica. În afara bugetului și a taxei de participare, condiția impusă de organizatori este să termine însă două alte curse din seria celor 4 Deșerturi pentru a fi eligibil pentru un loc în “marea provocare”.

Mai multe detalii despre Iulian Rotariu și planurile sale de viitor poți citi în numărul 3 al revistei RUNNING MAG care este acum disponibil în rețeaua de magazine Inmedio, în magazinul Sport Guru (București) și online pe Books Express.

Abonamentele se pot face prin intermediul partenerului nostru Manpres Distribution.

Foto: 4 Deserts

Urmărește RunningMag.ro pe Facebook, YouTube, Twitter, Instagram și Google +

Citește și articole din categoria INTERVIU:
De vorbă cu Martin Zmelik, CEO al Grupului CEZ în România, despre Maratonul Olteniei
Alessandro Zanardi se pregătește pentru Jocurile Paralimpice de la Rio de Janeiro
Carmen Brumă: „Pregătirea pentru primul maraton a durat 11 luni”
Fără Asfalt la Munte. Povestea “fără mască” a unuia dintre cele mai frumoase concursuri din România
Alex Diaconu la 6’ de recordul național al probei de triatlon pe distanță lungă
Daniela Cîrlan vorbește despre Jocurile Olimpice, despre programul ei de pregătire, despre strategie și motivație

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

3 × five =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.