Cum să te hidratezi corect

Cum să te hidratezi corect? Este greu să dăm o rețetă care să se potrivească tuturor, dar este foarte important să bei regulat lichide.

Cantitatea de apă ce trebuie consumată zilnic pentru o hidratare optimă este de minimum 1,5 litri, această cantitate variind evident în funcție de organism, condiții climatice, sau activitate depusă. Este foarte important să bei regulat lichide pentru a evita deshidratarea și pentru menținerea unui nivel optim de performanță.

Numeroase persoane ignoră acest aspect al hidratării atunci când ies să alerge și de aceea ne-am propus să scoatem în evidență câteva efecte negative ale deshidratarii.

Chiar și o pierdere de apă de 2% are un impact negativ asupra performanței unui alergător (de peste 20%).

Deshidratarea se manifestă prin creșterea temperaturii corpului, a frecvenței cardiace, probleme digestive, iar de la un anumit nivel, pierderea lucidității, blocarea transpirației, frisoane.

În cazul unui alergător, deshidratarea poate implica crampe, tendinită, leziuni musculare și uneori chiar pietre la rinichi.

Hidratarea regulată în timpul depunerii unui efort este deci primordială pentru a se feri de leziuni. Este însă necesar să bei apă atât în timpul, cât și înainte și după antrenament.

Înainte de alergare, menținerea unui nivel optim de hidratare este esențial pentru pregătirea corpului pentru efort.

În timpul alergării, 2-3 înghițituri de apă la fiecare 10-15 minute îți vor menține un nivel convenabil de hidratare.

După efort, este necesară refacerea rezervelor pentru a compensa pierderea datorată activității fizice. De aceea, ar fi ideal în acest moment consumul unui tip de apă cu un nivel ridicat de minerale, pentru recuperare.

Altitudinea și condițiile climatice sunt de asemenea factori care pot contribui la amplificarea fenomenului de deshidratare în cazul unui sportiv.

Nu aștepta niciodată să-ți fie sete pentru a te hidrata.

Nici supra-hidratarea nu este recomandată însă, consumul excesiv de lichide în timpul efortului putând avea, de asemenea, consecințe extrem de grave asupra organismului. Scăderea nivelului de sodiu din organism, ca urmare a unei super-hidratări, poate duce în unele cazuri chiar la deces.

O simpla băutură izotonică nu este întotdeauna suficientă pentru a elimina riscul de supra-hidratare și de aceea este nevoie de un consum echilibrat de apă și alte lichide.

Foto: Sura Nualpradid / shutterstock.com

Pentru a nu rata nimic din ceea ce postăm urmărește RunningMag.ro pe FacebookYouTubeInstagram și Mixcloud

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

16 − 6 =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.