Cum să faci să alergi mai mult

După ce ai început să alergi o să vezi că o să începi să îți dorești să mergi mai departe. Să alergi mai mult, mai mult timp, mai tare. Indiferent de cum îți dorești să devii mai bun rețeta este în principal simplă.

Trebuie să repeți mai mult, adică să alergi mai mult, pe distanțe mai lungi; trebuie să faci exerciții pentru zona mediană; trebuie să faci exerciții tip circuit care să îți crească rezistența la efort și să îți antreneze mușchii.

În principiu însă, dacă vrei să alergi mai mult adică pe distanțe mai lungi, propune-ți să îți crești numărul săptămânal de kilometri, nu cel dintr-o anume zi sau de la un anumit antrenament.

Mai departe, pentru a crește, trebuie să ai o bază solidă. Iar asta, pentru un alergător care caută să-și mărească distanța săptămânală pe care o aleargă, înseamnă să știe care este distanța de la care pleacă.

Verifică-ți aplicația de alergat sau pur și simplu amintește-ți: când te simți cel mai bine când alergi? Care este distanța care nu te supra-solicită (overtraining) și care este cea după care după o săptămână de alergat te simți de parcă nu te-ai antrenat destul (undetraining)? Găsește distanța ideală și aceea va fi baza ta.

Să spunem că acum alergi 30 de kilometri săptămânal. Să spunem, doar, da? Poate sunt 10, 7 fie 20, nu contează. Pentru a crește, trebuie să o faci treptat. Iată cum îți propunem noi să o faci: de la cifra de bază – o să spunem 30, alergată într-o săptămână, crești în a doua săptămână cu 10%. Aleargă prima săptămână 30 de km, apoi 33 de km.

Mai departe, a treia săptămână, du-te la 35 de km. Atenție, gândește-te că acum, a patra săptămână, trebuie să „fixezi” ce ai realizat până acum. Deci a patra săptămână, repetă a treia: 35 de kilometri. Mai departe, ai prins ideea, vezi cât de mult vrei să te întinzi cu distanța.

Foarte-foarte-foarte important: nu vei crește cu adevărat și nu vei progresa într-un mod corect dacă nu te odihnești. Iar odihna, în cazul de față nu înseamnă neapărat să nu te antrenezi deloc ci să scazi cu un sfert, valoarea antrenamentelor din săptămâna precedentă.

Ar fi bine să faci această reducere de antrenament/ odihnă, după fiecare două luni de antrenament. Dacă simți că este prea mult, poți face pauza în mijlocul celei de-a doua luni de antrenamente, la șase săptămâni, apoi reiei programul conform celor de mai sus, de la „baza” la care ai ajuns în momentul pauzei.

Spor la alergat și la… creștere!

Citește și: De ce e bine să alergăm?

Urmărește RunningMag.ro pe FacebookYouTubeTwitterInstagramGoogle + și Mixcloud

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

eight + four =

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.