Festivalul Sporturilor a apărut în urma intersectării interesului de promovare a acelorasi valori sociale si anume promovarea unui cadru de locuire sustenabil, armonizat cu promovararea sportului si educatiei la un nivel ridicat, cu o viata sociala si culturala bogata, de catre Echipa Tabere si Circuite si Echipa Impact Developer & Contractor.
Liderul echipei Tabere si Circuite, Silviu Bălan este sportiv de performanță, cu o vasta experiență în organizarea evenimentelor de profil si care in colaborare cu alti sportivi de elita ai sporturilor de masa doresc sa fie mentorii generatiilor viitoare in educarea si pregatirea pentru sporturile de masa.
De cealaltă parte echipa Impact Developer & Contractor are cunostintele necesare potentarii proiectului la nivel de interes national. Gheorghe Iaciu, actionar este si el practicant al sporturilor de masa, participant activ la numeroase evenimente sportive national si international si un promotor si sustinator al cauzelor sociale. La Festivalul din Iași, a fost unul dintre cei 7 sportivi care au realizat toate cele 5 probe obtinand trofeul Penta.
Acest nucleu reprezintă energia declansatoare a acestei ideidar, calitatea vietii dupa eXperienta participarii la eveniment va duce la o crestere exponentiala a numarului de participanti cu beneficii pe plan personal, familial si social.
Conceptul Festivalul Sporturilor a fost implementat la debut în luna iulie, la Iași cu sustinerea Primariei Iasi dar si a comunitatii locale. Echipa de organizare a pus în valoare destinațiile tradiționale ale Iașului si a atras vizitatori din tara si din strainatate.
Dorința organizatorilor este aceea de a aduce oamenii împreună și de a crea o atmosferă de festival la un eveniment sportiv.
Participanții petrec timp de calitate, nu vin doar să alerge, să-și ia medalia și să plece acasă. Pe lângă probele sportive, respectiv alergare pe potecă, ciclism montan, cursă cu obstacole și orientare sportivă, se pune accentul și pe workshop-uri, proiecții de filme, prezentări de carte.
Scopul Festivalului este promovarea sportului de masă și dezvoltarea acestor evenimente astfel încât ele să devină unele de tradiție. Un accent foarte mare este pus și pe cursa copiilor, pentru că ei sunt viitorul și încurajarea sportului la vârste fragede este esențială în vederea dezvoltării fizice, dar și intelectuale a generatiilor viitoare.
Zestrea fiecarei competitii este invatarea de a duce lucrurile la capat, de a ne cunoaste limitele si a ne stabili obiective viitoare mai ambitioase, de a cunoaste spiritul de competiie si chiar de de a castiga competitia cu noi insine sau cu altii asemeni noua, de a ne pregati pentru o viata personala, sociala, culturala, mai bogata.
Atmosfera, cadrul general, beneficiile, dezvoltarea empatiei si a capacitatii de comunicare, imbunatatirea universului personal de cunostinte sportive, culturale, cunoasterea mai profunda a valorilor nationale, sunt un motivator personal dar si un energizant pentru a deveni un promotor la randul tau, care sa contribuie la acea crestere exponentiala a interesului pentru un proiect national al sporturilor de masa.
De aici vor porni si viitorii sportivi de performanta care au un „dar” si pot sa performeze national si international promovand mai departe frumoasa noastra tara, Romania.
Aventura a început la Iași și continuă între 16-18 Septembrie, 2022 la București, în Greenfield Băneasa, iar din 2023 și Constanța va fi pusă pe harta Festivalului Sporturilor. Toti participantii pot mai departe sa puna umarul la cresterea anvergurii proiectului si la prezenta acestui festival la nivel national.