Cum ne alegem pantofii de alergare

Pantofii de alergare se aleg foarte simplu: folosind bunul simț. Cu excepția cazurilor de recomandări medicale însoțite de rețeta și parafa ortopedică, alegerea încălțămintei nu trebuie să dea dureri de cap la fiecare intrare în showroom sau la navigarea prin magazinele on-line.

Când îți cumperi un tricou, ce criterii folsești? Să nu te strângă, să nu fie larg, să fie suficient de gros pentru sezonul în care îl porți și, nu în ultimul rând, să îți placă.

Americanii au o vorbă: „Dacă arăți bine, te simți bine. Și dacă te simți bine, atunci faci bine”. Desigur, pentru că alergarea presupune mai mult decât admirarea în oglinda cabinei de probă, această zicală are nevoie de o mică adaptare: „Dacă te simți bine, alergi bine. Și dacă alergi bine, atunci îți faci bine”.

Gradul de pronație, mărimea arcului plantar și lățimea labei piciorului sunt reale și nu trebuie ignorate, însă nu au voie să ajungă pe un piedestal placat cu aur și să îți dicteze coșul de cumpărături, mai ales în cazul alergătorilor amatori începători.

Un pantof care îți va corecta cu forța articulațiile piciorului în timpul celor 30 sau 60 de minute de alergare, adică atunci când pui pe ele de până la de trei ori greutatea corpului, se va transforma rapid într-un dușman care te scoate din circulație fără să ezite prea mult.

Dacă timp de 23 de ore pe zi calci în modul particular în care a decis Mama Natură, și în a 24-a sucești cu toată forța acest aranjament, ce rezultate te aștepți să vezi? Entorse, luxații, întinderi și inflamații sunt primele chestii care îmi trec prin minte.

Prin urmare, revenind la partea cu bunul simț, fii sincer/ă cu tine și analizează la rece cum te simți în pantoful respectiv. Închide ochii pentru a mări percepția senzorială a piciorului și dacă te deranjează ceva, oricât de puțin, continuă căutarea spre alte mărci sau modele, fără să regreți sau eziți prea mult.

Corectarea mersului sau a călcăturii se face într-un cadru organizat, sub supraveghere medicală, și este un proces care necesită timp și monitorizare atentă. Repararea eventualelor deficiențe nu se produce alergând în weekend prin parc de capul tău, scăpat din lesă și fără rețetă.

Suntem unici în ADN, amprente, retină și, da, în modul în care ne mișcăm. Pantofii care au câștigat Maratonul de la Berlin s-ar putea să fie pentru tine exact ce trebuie sau un dezastru total, așa că fă alegerea în funcție de cum te simți în ei.

Cu cât ai mai mulți kilometri alergați, cu atât mai ușor îți vei găsi pantofii potriviți

De-a lungul carierei tale de alergător, vei avea zeci sau sute de perechi, așa că pregătește-te să ai și câteva eșecuri în alegeri, mai ales la început. Prețul nu este nici el un reper solid, de aceea încearcă să nu vezi eticheta chiar din prima secundă, ca să nu fii influențat/ă de „valoarea” pantofilor.

O să vezi, pe măsură ce începi să tocești tălpile, că o să te înțelegi de minune cu pantofi ieftini sau o să fii dezamăgit/ă de unii scumpi. Dar nu te îngrijora, când strângi suficienți kilometri în picioare, vei deveni expert/ă în alegerea lor și vei simți imediat ce este bun pentru tine și ce nu.

Nu uita că nu pantoful te face mare maestru, ci tehnica și abilitățile tale. Gândește-te la un campion de judo. Crezi că este campion datorită chimonoului din bumbac organic 100% cules la razele lunii pline sau datorită tehnicii deținute? Exact, ai înțeles. În cazul alergării, un pantof necorespunzător are șanse mai mari să te paradească decât să te ajute la mărirea performanțelor.

Vrei să înveți să alergi corect, mult și bine, până la adânci bătrâneți? Caută un antrenor sau un alergător cu experiență, care să-ți ofere asistența de care ai nevoie. Doar nu crezi că 500 de grame de plastic și stofă te pot învăța secretele sportului ăstuia milenar, nu? Hai să fim serioși.

Ideal este să ai o pereche de pantofi pentru fiecare anotimp

E drept, căutarea și alegerea nu sunt ușoare. Ideal ar fi să ai câte o pereche de pantofi pentru fiecare anotimp sau teren de alergare, pentru că dacă faci un compromis încercând să alegi ceva bun la toate, compromisul ăsta se va răzbuna pe tine cu fiecare ocazie. Vara, ai nevoie de pantofi aerisiți.

Asta înseamnă că vor fi ușori, dar și că vor lua apă, dacă nu ai grijă pe unde calci sau la prognoza meteo. Cei ușori și aerisiți au și prostul obicei să se strice repede, dar nu pune asta la suflet, așa e felul lor. La polul opus, iarna cere pantofi mai grei, mai groși, mai aderenți.

Nu are rost să ieși cu ei vara, în canicula lunii august, decât dacă ești masochist/ă cu acte în regulă. Vara, iarna, asfaltul, pământul sau tartanul au un singur numitor comun când vine vorba despre alergare: picioarele tale trebuie să se simtă bine.

La început, nu te duce spre extreme din punctul de vedere al grosimii tălpii, stai deoparte de cei minimaliști sau de cei care te înalță cu 10 centimetri de gel „magic”. Calea de mijloc este un început bun, iar experiența și diversele încercări te vor orienta, întrun final, spre una dintre direcții.

Tot ce ai de făcut este să fii cinstit/ă cu tine și să nu te lași păcălit/ă de marketingul inerent secolului în care trăim. Și asta ne aduce înapoi de unde am plecat. La bunul simț.

Foto: Shutterstock

Citește și: 5 sfaturi care te ajută să-ți îngrijești părul atunci când alergi pe o vreme rece

Urmărește RunningMag.ro pe FacebookYouTubeTwitterInstagramGoogle + și Mixcloud

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

twelve + ten =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.