Ciprian Bălănescu, multiplu campion național la duatlon și triatlon, campion balcanic la duatlon și campion al României la aquatlon s-a clasat pe locul 1 la cursa de triatlon pe distanță rapidă (sprint) în cadrul competiției Herbalife24 Triathlon Los Angeles.

Un motiv suficient de bun să stăm la povești și să aflăm mai multe despre cariera sa și despre obiectivele pe care le are în 2022.

De ce ai ales să practici triatlon și nu alt sport?

La începutul carierei de sportiv, am început să practic atletismul, iar asta se întâmpla în urmă cu 27 de ani. Cu triatlonul, am făcut cunoștință în anul 2002. În urma unui accident cu bicicleta, am fost operat de dublă ruptură de ligament, iar pentru recuperare, medicul mi-a recomandat antrenamentele de înot.

Experiența de ciclist care cutreierase până la acel moment tot Banatul, antrenamentele de atletism și competițiile la care participasem deja, corelate cu recomandarea medicului de a mă recupera prin antrenamente de înot au aprins luminița de la capătul tunelului. Pe 3 august 2002, am câștigat primul meu triatlon pe distanță olimpică. Au trecut 20 de ani de când sunt triatlonist, cu sute de competiții în picioare.

Cum reușești să obții perfomanță la fiecare competiție? Care este secretul?

Răspunsul este unul foarte simplu: muncă și iar muncă, multă muncă. În pregătirea unui atlet nu există alte secrete în afară de muncă. Există totuși câteva ingrediente ale succesului:

  • Înot zilnic între 5 și 7 km;
  • Peste 450 km/săptămână parcurși cu bicicleta;
  • Peste 120 km/săptămână de alergare sau chiar mai mult.

În total sunt în jur de 7 sau 8 ore de antrenament zilnic. PUNCT.

După un sezon în care ai acumulat aceste ore de antrenament, nimic nu este imposibil la nivel mental. Restul acțiunilor vin doar în completare: te prezinți la linia de start încrezător, știi că ești puternic, știi ce ai de făcut.

Ce te motivează să mergi mai departe?

Sunt o fire competitivă, prin sport mi-am găsit libertatea și am putut pune în practică exact ce-mi doream – să fiu cel mai bun. Sunt sigur că mulți dintre noi ne dorim să ajungem cei mai buni în domeniul în care activăm. Nu este un secret faptul că atunci când vrei să devii cel mai bun, trebuie să-ți placă în primul rând ceea ce faci, apoi să muncești pentru acest lucru.

De mic copil mi-am dorit să realizez lucruri deosebite. În cei 20 de ani de când sunt triatlonist, am reușit să obțin 48 de titluri de campion al României în Triatlon Olimpic, Half Iron Man, duatlon standard, duatlon off road, aquatlon, triatlon, super sprint și alte peste 400 de competiții câștigate la nivel național.

 Cât de mult contează susținerea celor din jur în atingerea perfomanței?

Din punctul meu de vedere, familia este pilonul cel mai important. Apoi prietenii. Un rol foarte important însă îl are susținerea sponsorilor care de-a lungul carierei au contribuit la obținerea acestor rezultate.

Cum era Ciprian în copilărie versus Ciprian cel de acum? Cum a fost această călătorie?

Ciprian din copilărie?! Bună întrebare. Puțini cunosc trecutul meu, deoarece am ales ca debutul meu în calitate de sportiv să reprezinte o filă nouă din viața mea.

Pot să vă spun doar atât – la vârsta de 14 ani am avut un declic, atunci când am cunoscut un prieten care era sportiv și mi-am dat seama că felul meu de a fi „rebel” va îndepărta toți prietenii buni.

Astăzi îi mulțumesc bunului Dumnezeu pentru toate lucrurile frumoase care mi se întâmplă în viață.

Cât de importantă este nutriția pentru un sportiv de performanță atât în pregătirea antrenamentului, cât și după antrenament?

La începutul carierei, nu am pus accent pe nutriția sănătoasă, dedicată sportivilor. De cele mai multe ori nu ne dăm seama cât de important este acest factor. Deseori am spus „lasă că merge și așa”. Însă pe parcursul carierei, am învățat de la specialiști în domeniul nutriției că performanța în sport sau orice alt domeniu nu vine doar din ambiție și multe antrenamente.

Calitatea antrenamentelor, starea de bine, indiferent că ești sportiv sau nu, sunt rezultatul unui stil de viață sănătos și echilibrat.

Indiscutabil nutriția este unul dintre factorii cheie în succesul unui sportiv. Eu sunt norocos că am alături de mine ca partener oficial în nutriție, Herbalife Nutrition.

Folosesc produsele Herbalife Nutrition din gama H24, creată special pentru sportivii de performanță, dar și pentru cei care sunt la început de drum.

Dimineața consum Shake-ul Formula 1 Sport, după antrenamentele de intensitate consum H24 Rebuild Strength, iar după cele de volum, folosesc tot din gama H24 produsul Rebuild Endurance. La fel de importanți sunt și electroliții din produsul H24 Hydrate. Ca și gustare aleg Batoanele Proteice H24 Achieve. Au un conținut bogat în proteine atât de necesare în refacerea și creșterea masei musculare și au un gust demențial!

Care ar fi sfatul tău pentru cei care sunt la început de carieră în ceea ce privește nutriția?

Recomand tuturor 3 mese zilnice, obligatoriu. Micul dejun este foarte important, așa că nu trebuie să sară peste el niciodată. Dacă ești pe fugă, ai la îndemână shake-urile proteice, înlocuitoare de masă. Se prepară în câteva minute, apoi îl iei cu tine în mașină, pe bicicletă etc. Hidratarea este la fel de importantă.

Toate acestea contribuie la starea de bine pe parcursul unei zile și mai ales dacă ești sportiv – se va observa o îmbunătățire a rezultatelor sportive.

Cum a fost pregătirea pentru competiția Herbalife24 Triathlon LA?

Recunosc că Los Angeles a fost și pentru mine o surpriză. Cu două luni înainte de startul cursei, am trecut printr-o intervenție chirurgicală destul de serioasă. După operație, la aproximativ 1 lună și două săptămâni, am primit undă verde de participare, de la doctorul Ioniță, căruia doresc pe această cale să-i mulțumesc pentru profesionalism.

Am avut rezerve în ceea ce privește așteptările mele de la această competiție. Starea mea prezenta condiții de siguranță în participarea competiției, însă pauza de recuperare a fost una mare, nu eram în forma de dinaintea intervenției. Dar am făcut tot ce mi-a stat în putere în ziua concursului și rezultatul a fost pe măsură: a fost o cursă excepțională. Am ocupat prima treaptă a podiumului la triatlon sprint în competiția Herbalife24 Triathlon Los Angeles.

Ce planuri ai pentru acest an?

Doresc să pot participa la cât mai multe competiții: duatlon, triatlon, alergare. Și îmi doresc foarte mult să mă implic în continuare în antrenamentele sportive cu copii, să-i scot din zona lor de confort, pentru a avea parte de un stil de viață activ și sănătos.

Pentru a nu rata nimic din ceea ce postăm urmărește RunningMag.ro pe FacebookYouTubeInstagram și Mixcloud

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

sixteen − nine =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.