Ciprian Bălănescu și Tabita Teușan au fost cei mai rapizi în cursa Păltiniș 1000 și au stabilit astfel recordurile la masculin și feminin în cea mai grea cursă de sprint pe 1000 metri din România.

Sâmbătă, 15 octombrie, pe pârtia de schi Oncești din sațiunea Păltiniș, în județul Sibiu, s-a desfășurat prima ediție a cursei Păltiniș 1000, o cursă de sprint, în urcare, pe distanța de 1000 metri.

Startul s-a dat de pe platoul de lângă Telescaunul Păltiniș,  la cota 1.430 m unde temperatura a fost de 14 grade Celsius, iar sosirea a fost în vârful pârtiei de schi, la cota 1.671 m, unde temperatura înregistrată a fost de 20 de grade Celsius. Diferența de nivel de la start la sosire a fost de 241 de metri, iar panta a avut o înclinație de până la 60%.

Ciprian Bălănescu, multiplu campion național la triatlon, duatlon și aquatlon, a acceptat provocarea de a participa la cursă cu 24 de ore înainte de start și a avut o evoluție senzațională pe cei 1000 de metri în urcare.

Ciprian Bălănescu a parcurs traseul cu timpul de 9 minute și 20 de secunde, stabilind astfel primul record al competiției.

ciprian-balanescu-paltinis-1000

“A fost ceva complet neprogramat pentru mine. Am văzut mulți prieteni la start, lume nouă și pur și simplu nu am putut rezista acestei provocări. A fost o cursă frumoasă și acum, după ce am stabilit cel mai bun timp, aștept cu nerăbdare pe cineva care să-mi doboare timpul la ediția următoare. Voi încerca să fiu și anul viitor la start pentru a-mi corectat propriul record.” – Ciprian Bălănescu

La feminin, recordul a fost stabilit de Tabita Teușan care a reușit să parcurgă traseul cu timpul de 10 minute și 5 secunde.

tabita-teusan-paltinis-1000

La doar 14 ani, sportiva clubului CSŞ Şoimii Sibiu are deja în palmares o serie de titluri naționale la atletism la categoria sa de vârstă și acum este și deținătoarea primului record în cea mai grea cursă de sprint pe 1000 de metri din România.

“Mi-a plăcut foarte tare ideea unei astfel de curse și m-am pregătit special pentru această primă ediție. Cel mai greu a fost pe ultima urcare și nu mă așteptam la un timp atât de bun. Acum știu care este referința și pentru ediția viitoare mă voi antrena pentru a coborî sub 10 minute pe cei 1000 de metri.” – Tabita Teușan.

Toma Coconea, invitatul special al primei ediții Păltiniș 1000, a parcurs traseul în 10 minute și 17 secunde, iar după aceea a făcut o demonstrație de zbor cu parapanta.

toma-coconea-paltinis-1000

“A fost o cursă frumoasă cu o atmosferă extraordinară. Mi-a plăcut foarte mult această provocare și de aceea am și luat startul aici. Traseul a fost foarte solicitant și cu siguranță voi veni și la ediția următoare pentru că sunt foarte motivat să-mi îmbunătățesc timpul.” – Toma Coconea.

Pe podiumurile celor trei categorii, la feminin, au urcat: Tabita Teușan (locul 1, categoria 14 – 25 ani), Adriana Plosnita (locul 1, categoria 26 – 40 ani), Diana Vasiu (locul 2, categoria 26 – 40 ani) și Aurelia David (locul 1, categoria 41 +). La masculin, Andrei Bălășan, Paul Scurtu și Andrei Fogorosiu au fost pe podium la categoria 16 – 25 de ani, Ciprian Bălănescu, Toma Coconea și Adrian Plosnita la categoria 26 – 40 de ani, iar Francis Sarosi, Petre Manu și Ovidiu Tănase la categoria 41 +.

Pentru a încuraja un stil de viață sănătos, organizatorii au inaugurat și trofeul “LUCKY LOOSER” care se acordă participantului cu cel mai slab timp, tocmai pentru a-l motiva și mai mult să-și depășească limitele.

La prima ediție Păltiniș 1000, Gabriel Dogaru a fost “LUCKY LOOSER” cu timpul de 25 de minute și 42 de secunde.

gabriel-dogaru-lucky-looser-paltinis-1000

“Nu contează timpul ci rezultatul final. Am reușit să urc pârtia de la Păltiniș și asta este cel mai important. A fost o zi frumoasă în care am făcut multă mișcare în aer liber și rezultatul acesta mă motivează și mai mult să îmi schimb stilul de viață într-unul mai sănătos.” – Gabriel Dogaru

Foto: Ovidiu Matiu / Ovidiu Șopa

Urmărește RunningMag.ro pe Facebook, YouTube, Twitter, Instagram și Google +

Citește și articole din categoria SFATURI:
Mimi Kirk: „Regimul vegan este potrivit și pentru alergători”
Toamna este anotimpul perfect pentru alergare
7 lucruri de care să ții cont când îți cumperi online echipament de alergare
Care este cel mai bun stil de alergare?
Trail running: echipamentul potrivit pentru începători
Cine aleargă desculț trăieşte mai sănătos?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

nine − 8 =

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.