Ciprian Balanescu

În sport, o nutriție sănătoasă este crucială pentru performanțele tale. Ciprian Bălănescu, multiplu campion național la duatlon și triatlon, spune că la nivel competițional, pentru el, nutriția mereu a făcut diferența între locul 1 și locul 2.

Ciprian Bălănescu, multiplu campion național la duatlon și triatlon, campion balcanic la duatlon, campion al României la aquatlon, cu o poveste de viață impresionantă, spune că deși la începutul carierei sportive nu a pus așa mult accentul pe o nutriție sănătoasă, odată cu trecerea anilor, a învățat cât de importantă este aceasta.

La 14 ani, ai început să practici atletismul și ai făcut asta până la 17 ani. Ne poți spune de ce ai ales acest sport și dacă a existat cineva care să te ajute în această direcție?

Aș începe prin a spune că de când mă știu am fost o fire super activă: mereu mi-a plăcut să joc fotbal, să alerg, să fiu primul, să mă întrec cu toți copiii, cei de prin zona unde am locuit, din școală…Da, a existat cineva în viața mea și, mai ales, în acea perioadă despre care aș putea povesti ore întregi, este un om special căruia acum, dacă aș avea posibilitatea să-i mulțumesc, cuvintele nu mi-ar fi de ajuns.

Chiar dacă doctorii ți-au zis că nu mai poți face sport de performanță, după două săptămâni deja te urcai pe bicicletă. De ce ai ales acest sport?

Pe la vârsta de 17 ani, am avut un accident cu bicicleta și am fost operat de dublă ruptură de ligament. Doctorul a spus că nu voi mai putea practica sportul la un nivel înalt. Vă dați seama că în acel moment m-am înecat în lacrimi. Dar mi-a trecut repede și abia am așteptat să ies din spital. Câteva zile mai târziu pedalam prin orașul Timișoara. Eram un copil, nu aveam limite, eram din nou liber.

Ne poți spune cum a fost prima ediție de triatlon și ce te-a făcut să participi la o asemenea competiție?

Primul triatlon, Helvetica Profarm, a avut loc în anul 2002. Doamne, au trecut 19 ani de atunci, mă trec fiorii și acum. Ce senzație! După numai 3 luni de la operația de ligamente, m-am prezentat la startul unei competiții despre care nu știam aproape nimic: 1.5 km înot – 40 km bicicletă – 10 km alergare. Aceleași probe ca la triatlonul olimpic. Voiam să-mi demonstrez că doctorul s-a înșelat amarnic când mi-a spus că s-a terminat cariera mea de sportiv. La final am reușit să câștig cursa. A fost pentru mine ca o luminiță de la capătul tunelului.

Care dintre cele trei probe îți place cel mai mult și de ce? Care probă ți se pare cea mai dificilă?

Îmi plac toate cele trei probe ale triatlonului la fel de mult. Iubesc să alerg, iubesc să înot, iubesc să “biciclesc”. Să fiu sincer, proba cea mai dificilă este însăși triatlonul, pentru că este un sport care cuprinde cele trei ramuri sportive menționate mai sus.

Ce te ajută cel mai mult când te pregătești pentru o competiție?

Dacă vorbim strict din perspectiva unui sportiv de performanță cel mai mult te ajută obiectivul ales, ținta spre care mergi.

Povestește-ne o zi din viața ta de sportiv. Cum iți începi ziua? Care este programul tău? Care sunt activitățile principale din rutina ta sportivă?

Programul, hmmm, îmi vine să râd acum. Începe cam așa: dimineața mă trezesc devreme, dau de mâncare animalelor și ud grădina… pentru că trăiesc la sat. Este important pentru mine să mănânc sănătos. Primul antrenament din zi este cel de alergare, peste 10 km, apoi plec spre oraș cu bicicleta, unde am sesiuni de antrenament cu copii.

În această perioadă mă antrenez în orele mele de muncă ca antrenor și profesor de sport, și în multele ore dedicate copiilor care provin din medii defavorizate . De exemplu, de 10 zile lupt pentru a putea înscrie la școală doi copii aflați în situație de abandon școlar. Situații dificile.

La final de zi, am peste 10 km alergați și în jur de 80 km parcurși cu bicicleta, apoi înot în jur de 2 sau 3 km în funcție de timpul disponibil.

Ciprian Balanescu - baton Herbalife

Cât de importantă este o nutriție susținută în sport? Care sunt produsele tale preferate?

Aș pune mai degrabă întrebarea “cât de importantă este nutriția în sport?”. La începutul carierei sportive nu am pus așa mult accentul pe o nutriție sănătoasă, însă, odată cu trecerea anilor, am învățat cât este de importantă.

Nutriția la nivel competițional mereu a făcut diferența între locul 1 și locul 2. Conducătorii auto știu foarte bine care este diferența între o benzină mai bună și una mai puțin bună, un ulei mai bun, un cauciuc bun… și pot continua cu exemple. Exact pe același principiu funcționăm și noi, oamenii.

Nu este niciun secret ca am partener de peste 7 ani de zile compania Herbalife Nutrition, lider la nivel mondial în nutriție.

Folosesc produsele Herbalife Nutrition din gama H24, creată special pentru sportivii de performanță, dar și pentru cei care sunt la început de drum.

Dimineața consum Shake-ul Formula 1 Sport, după antrenamentele de intensitate consum H24 Rebuild Strength, iar după cele de volum, folosesc tot din gama H24 produsul Rebuild Endurance. La fel de importanți sunt și electroliții din produsul H24 Hydrate. Ca și gustare aleg Batonul Proteic H24 Achieve, proaspăt lansat în România. Are un conținut bogat în proteine atât de necesare în refacerea și creșterea masei musculare.

Top trei personalități pe care le admiri din lumea sportului și de ce i-ai ales?

Primul pe lista mea este Ivan Patzaichin, pentru toate rezultatele obținute de-a lungul carierei și pentru toată implicarea dânsului în lumea sportului. Am avut onoarea să-l cunosc personal și, mai ales, să fiu premiat de el la mai multe evenimente sportive la care am participat.

Următorii pe lista mea sunt și vor rămâne toți cei care sunt cei mai buni în domeniul lor, indiferent de domeniu. Atunci când ajungi în vârf înseamnă că ai muncit să ajungi acolo.

Ce te-a motivat să treci peste greutățile din timpul carierei de sportiv?

Este o întrebare bună. Nu am uitat niciodată de unde am plecat, am apreciat fiecare pas făcut înainte, am dat și înapoi, nu pentru că așa am vrut, ci pentru că așa este în viață. Dar am continuat cu zâmbetul pe buze, mi-am ales un loc de muncă care m-a făcut de multe ori să plâng de durere, de greu, însă de cele mai multe ori sufletul și inima au zâmbit. Mi-am ales drumul corect în viață și nu îmi pare rău.

Ce sfat ai da celor care sunt la început de drum și au nevoie de sprijin?

Este simplu. În primul rând să identifice ce le place să facă, apoi să se bucure la maxim de ceea ce fac, și să nu renunțe niciodată oricât de greu ar fi.

Care sunt planurile tale de viitor? Te vei ocupa mai mult de sport din perspectiva de antrenor sau vei continua să concurezi?

Planuri de viitor: de câțiva ani am format o mică echipă de triatlon în satul Cornești (jud. Timiș), unde locuiesc acum. Altfel, sunt antrenor, dar și sportiv și voi continua în această dublă ipostază încă o vreme. Oricum îmi doresc să-i pot îndruma pe toți copiii pe care îi antrenez, indiferent că vor face performanță sau nu, spre lucruri bune, obiceiuri sănătoase, și, desigur, să îi ajut să scoată tot ce au mai bun din ei.

Dacă ai putea schimba ceva în sport, care ar fi acel lucru și de ce?

Dacă este legat de mine, aș dori să pot da timpul înapoi să pot practica sportul de la început, dar cu mintea de acum.

În general, aș vrea să organizez  cât mai multe evenimente sportive la nivel rural dar și în orașe, oferind neapărat posibilitatea participării copiilor,  cu cât mai multe ramuri sportive, la alegere. Apoi cei motivați și cu potențial, să fie susținuți total, trecând prin etapele municipale, județene și apoi naționale.

Pe scurt, în ordinea următoare: școală și sport obligatoriu pentru copii.

Cât de importantă este practicarea unui sport, chiar dacă nu este la nivel de performanță?

Cel mai potrivit este citatul bine cunoscut “O minte sănătoasă într-un corp sănătos”. Nu cred că trebuie să spun mai mult.

Sportul este mai mult decât o activitate, sportul e o mentalitate. O ,,gândire sportivă” ne poate ajuta să facem față mai ușor provocărilor de zi cu zi?

Indiscutabil, da.

Care a fost ultima cursă la care ai participat?

În data de 11 septembrie a fost organizată cursa de alergare din Chișineu Criș, jud Arad, unde am participat alături de alți 4 sportivi din clubul meu. Un eveniment frumos organizat de oameni dedicați. Am obținut locul 1 la general (distanța 7 km), iar rezultatele sportivilor din club m-au făcut să mă bucur tare.

Despre Herbalife Nutrition

Herbalife Nutrition este o companie globală care a schimbat viața oamenilor oferind produse nutriționale excepționale și o oportunitate de afaceri dovedită pentru distribuitorii săi independenți încă din 1980. Compania oferă produse de înaltă calitate care au la bază studii științifice, vândute în peste 90 de țări de către distribuitori independenți. Aceștia oferă consiliere individuală și o abordare orientată spre comunitate, iar acest lucru îi inspiră pe clienți să adopte un stil de viață mai sănătos, mai activ. Prin inițiativa globală, de eradicare a foametei, Herbalife Nutrition se angajează, de asemenea, să ofere nutriție și educație comunităților din întreaga lume.

Pentru mai multe informații, vizitați IAmHerbalife.com.

Pentru a nu rata nimic din ceea ce postăm urmărește RunningMag.ro pe FacebookYouTubeInstagram și Mixcloud

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

sixteen − ten =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.