Paavo Nurmi Games

Organizatorii celebrei reuniuni atletice „Paavo Nurmi Games” pun la bătaie în acest an o insulă! „O insulă? Ce nebunie! O vreau!”

Am mai scris noi aici, pe RUNNING MAG, despre „Paavo Nurmi Games”, competiția anuală organizată la Turku, în Finlanda. Am scris de fapt despre Paavo Nurmi, unul dintre primii „finlandezi zburători” din istoria atletismului.

Finlandezii îl omagiază an de an pe uriașul Paavo Nurmi, organizând în orașul său natal, începând cu anul 1957, un adevărat Campionat Mondial de atletism, condensat în două ore!

Ediția din acest an, încadrată la IAAF World Challenge, este programată marți, 5 iunie, de la ora 20.00, și va fi în direct în România, ca în fiecare an, pe Eurosport 2, iar specialiștii susțin că va fi cea mai tare din istorie.

La ediția din acest an va debuta, în proba de aruncarea discului, multipla campioană olimpică, mondială și europeană Sandra Perković, croata care a monopolizat de ani buni această probă în circuitul Diamond League. Impecabila organizare, ospitalitatea și mai ales seriozitatea finlandezilor au făcut ca Sandra Perković să anunțe că va veni la Turku!

sandra perkovic
Sandra Perkovic

Simpaticul polonez Paweł Fajdek, triplu campion mondial, va fi prezent la Turku pentru a-și apăra titlul cucerit anul trecut în proba de aruncarea ciocanului. Paweł Fajdek, 28 de ani, e într-o formnă de zile mari, el câștigând toate cele șase concursuri la care a participat în acest an. Polonezul va lupta la „Paavo Nurmi Games” cu alte nume importante, Nick Miller, Dilshod Nazarov, care revine cu această ocazie la Turku, și Wojciech Nowicki.

Ca de fiecare dată în ultimii ani, una dintre cele mai așteptate confruntări este cea de la aruncarea suliței rezervată băieților. În 2016, germanul Thomas Röhler mai avea puțin și arunca obiectul muncii în afara arenei, stabilind recordul arenei, 91.28! Thomas Röhler, campionul olimpic de la Rio, va avea și acum un mare rival în persoana bunului său prieten Johannes Vetter, campionul mondial de la Londra.

Cei doi nu vor fi însă singuri! În mare formă în 2018, un alt german, Andreas Hofmann, 26 de ani, dorește să se impună la Turku. Fost campion european de juniori acum opt ani la Novi Sad, în Serbia, Hofmann și-a anunțat revenirea prin argintul cucerit anul trecut la Universiada de la Taipei. În 2018, Andreas Hofmann are deja patru concursuri câștigate, iar sâmbătă la Offenburg a aruncat 92.6! Să nu uităm nici de Tero Pitkämäki, finlandezul de 35 de ani, intrat deja în legendă, medaliat la toate marile competiții.

andreas hofmann
Andreas Hofmann

Pentru a da o și mai mare greutate probei de aruncarea suliței, organizatorii „Paavo Nurmi Games” au pus la bătaie pentru ediția din acest an un premiu inedit! Astfel, câștigătorul de marți seară în proba de aruncarea suliței va primi drept bonus o insulă dintre cele 20.000 ale Arhipelagului Turku! Condiția este ca proba să fie cucerită cu o performanță de peste 93.09, cât este recordul Finlandei! Performanța a fost stabilită de Aki Parviainen în 26 iunie 1999 la Kuortane, în Finlanda!

Vestea i-a entuziasmat pe concurenți!

„Este adevărat acest lucru? O insulă? Ce nebunie! Bineînțeles că vreau să câștig o insulă”, au fost cuvintele campionului mondial Johannes Vetter.

„Sper că insula este suficient de mare pentru a găzdui o saună! Acest lucru, desigur, mă motivează. Iată un alt motiv bun pentru a concura la Turku”, a reacționat plin de umor și Thomas Röhler.

Așadar, marți seară, de la ora 20.00, în direct pe Eurosport, vă aștept la una dintre cele mai frumoase reuniuni alteltice din lume! Să vedem cine va câștiga insula finlandeză!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

two + seventeen =

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.