Alergăm – alergăm, ne antrenăm – ne antrenăm dar asta nu este totul pentru a ajunge la performanțe remarcabile pentru un alergător amator.
De aceea, trebuie să ne inspirăm din lumea sportivilor de performanță și să avem grijă de două aspecte foarte importante: alimentație și odihnă.
Desigur că aceste două capitole foarte importante sunt atât de complexe încât le vom dezbate aici ani de zile dar asta nu înseamnă că nu putem să începem încet-încet să le explicăm desfășurat. Iată câteva sfaturi pentru o cină și un somn corecte:
Un vechi proverb oriental spune: “La micul dejun mănâncă cât vrei; prânzul împarte-l cu un prieten iar cina las-o pentru dușmanul tău”. Acestea sunt vorbe atât de înțelepte încât dacă le-am luat toți în calcul, toate problemele noastre legate de alimentație ar fi depășite fără probleme.
În zilele noastre, de la acest proverb lucrurile au avansat și studiile au confirmat că alimentația cea mai bună este cea mai echilibrată. Dar sâmburele de adevăr din proverb este în mod clar veritabil: cea mai slabă masă trebuie să fie cina. Iar după cina ușoară ziua trebuie să se încheie cu o odihnă corectă.
Dacă somnul de noapte este greoi din orice punct de vedere, odihna nu va fi eficientă iar asta pentru un sportiv este egal nu cu un pas înapoi ci cu o fugă înapoi. Dacă așa ceva se întâmplă, cel mai bine ar fi să revizuiești meniul cinei.
Pentru ultima masă a zilei (presupunând că nu te afli la o dietă cu patru, cinci sau șapte mese) trebuie să consumi alimente care să poată fi digerate simplu și eficient. Astfel cina trebuie să fie slabă în: calorii, grăsimi, zaharuri sau substanțe excitante și alcool.
Adică, dacă vei mânca multe calorii, corpul va secreta multă insulină iar aceasta se va depozita în grăsimi pe corpul tău. Pentru că dormi, nu vei mai putea arde aceste grăsimi deci vei lua în greutate; dacă gătești, folosește ulei cât mai puțin și dacă o faci folosește ulei de măsline extravirgin și desigur… renunță la prăjeli.
În loc de dulciuri, folosește carbohidrați integrali și încearcă să nu bei produse care te pot “agita” sau “activa” înainte de culcare: cafea, energizante, sucuri pe bază de ginseng sau cafeină; alcoolul nu se interzice cu desăvârșire dar doar un pahar mic de vin bun în timpul cinei este suficient pentru un adult aflat în stare bună de sănătate… mai mult alcool însă poate avea efecte nocive asupra somnului pe care l-ai planificat după cină.
Ideea este simplă: mănâncă o cină lejeră din alimente variate dar nu atât de complexă caloric precum mic dejunul sau prânzul. Mestecă alimentele bine și în liniște apoi așteaptă ceva timp până treci în pat. Somnul tău ce va urma va fi mai bun, mai eficient, mai plăcut și a doua zi o poți lua de la capăt cu antrenamentele.
Citește și: Noutățile CEP din 2018 disponibile în România prin Quantum Sport
Urmărește RunningMag.ro pe Facebook, YouTube, Twitter, Instagram, Google + și Mixcloud