Ce muzică ascultăm când alergăm

Conform unor studii recente, dacă asculți muzică când alergi îți poți îmbunătăți performanțele cu 15%.

Doctorul Costa Karageorghis demonstrează în cartea sa «Inside Sport Psychology» cum muzica acționează asupra stării de spirit a alergătorului.

De ce să alergăm pe muzică?

Dacă alergi pe muzică, se amplifică vitalitatea și starea de bine, stresul și furia fiind în paralel diminuate. În plus, creierul realizează o disociere în momentul în care ascultă piesele tale favorite, deturnându-ți astfel atenția de la efort și implicit de la oboseală.

Costa Karageorghis face însă și precizarea ca acest fenomen se aplică în cazul activităților fizice de intensitate mică și moderată. Cu cât ritmul cursei este mai intens, cu atât muzica va deveni mai puțin eficace. La atleții profesioniști, creierul trebuie să se concentreze pe efort și nu este capabil să mai proceseze în mod adecvat alte informații din exterior.

Care este cea mai potrivită melodie pentru alergare?

Există câteva criterii pe baza cărora să îți construiești playlist-ul perfect :

Ritmul (tempo-ul) este primul criteriu care ar trebui luat în considerare și adaptat intensității antrenamentului. Pentru alergare, tempo-ul ideal se situează între 125 si 140 bătăi pe minut.

Iată și câteva exemple: D’Banj – Oliver Twist – 125 bpm; David Guetta – Lovers on the sun – 128 bpm; PSY – Gangnam Style – 132 bpm; Pitbull feat. Christina Aguilera – Feel This Moment – 136 bpm; Sunrise Avenue – Fairytale gone bad – 138 bpm.

Ce muzică ascultăm când alergăm: pentru a-ți alcătui un playlist, poți determina pe Song BPM dacă tempo-ul melodiilor tale favorite este optim pentru alergare.

Preferințele muzicale: Conform studiilor, unii alergători au tendința de a se opri din exercițiu dacă muzica nu este pe gustul lor. De aceea, dacă preferi muzica clasică, playlist-ul pentru alergare trebuie să conțină acest tip de muzică pentru a-ți menține motivarea.

Capacitatea inspirațională: Există unele melodii care pur și simplu te fac să zbori. Este vorba în primul rând de amintirile pe care ți le trezește muzica respectivă.

Cum realizăm un playlist pentru alergare?

Dacă nu vrei să ai doar piesele tale preferate în căști, există numeroase aplicații și instrumente care te ajută să alegi cele mai potrivite piese pentru alergare.

Aplicația JogTunes, disponibilă pentru Iphone și Android, propune piese grupate după tempo-ul lor. De asemenea există playlist-uri speciale pentru alergare pe Deezer, Soundcloud și YouTube.

Pentru a nu rata nimic din ceea ce postăm urmărește RunningMag.ro pe FacebookYouTubeTwitterInstagramGoogle + și Mixcloud

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

six + 16 =

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.