Cat costa sa alergi

Contrar celor auzite prin parc, nu alergatul este cel mai ieftin sport. Flotarea în sufragerie este cea mai ieftină, pentru că e… gratis.

Nu trebuie să ieși din casă, nu trebuie să aștepți vremea bună și poți să o faci chiar și în fundul gol.

E drept, partea cu nudismul poți să o aplici și la alergare, însă riscul să ajungi la închisoare este mare, așa că pentru a evita curmarea prematură a carierei de alergător, recomandarea generală este să ai haine pe tine.

În limbajul nostru, al alergătorilor, hainele sunt recunoscute sub numele generic de „echipament”, așa că ai grijă cum te exprimi despre sportul acesta de față cu persoane străine.

Ține minte că tu nu-ți cauți hainele de alergat, ci „echipamentul”!

Acum, că am stabilit vocabularul, să intrăm în detalii. De jos în sus, dar și în ordinea importanței, avem pantofii.

Dacă te-a convins mișcarea bare foot și ai decis să alergi desculț, poți să treci peste paragraful ăsta, nu e ceva care să te intereseze.

Însă dacă vrei să îți păstrezi tălpile curate, atunci ai nevoie de ceva specializat, nu de orice încălțăminte pe care o găsești prin casă.

Desigur, la nevoie, poți să alergi după autobuz și în converși, însă nu te aștepta să nu suferi dacă îți faci antrenamentele exclusiv în pantofi de stradă. Prețul unei perechi de pantofi de alergare pornește de la 50 de lei și poate ajunge la câteva sute de euro, dar la nivelul de amator, suma de 100 de euro constituie o investiție decentă.

Dacă decizi că vei alerga două sau mai multe sezoane, trebuie sa te gândești să ai echipament dedicat fiecăruia.

Următorii pe lista sunt pantalonii, mai lungi sau mai scurți, mai groși sau mai subțiri, în funcție de anotimp și de temperatură. Prețurile lor încep de la 25 de lei (șort subțire) și pot ajunge și la 150 de euro (colanți groși).

Nici acoperirea bustului nu costă diferit, cel mai ieftin tricou fiind prețuit la 15 lei, în timp ce iarna ai nevoie de haine, pardon, de echipament multistrat în valoare de minimum 200 lei, maximum 500 de euro.

Anexele sunt și ele un capitol important și ai nevoie, în funcție de condițiile meteo, de fes (10 lei) și mănuși (30 de lei). Tot la acest capitol mai poți să pui la socoteală un bidon cu suport (50 de lei), un suport pentru telefon (50 de lei) și o eventuală lanternă frontală (50 de lei), însa deja intrăm aici pe teritoriul alergătorilor avansați, care nu mai au nevoie de dădăceală.

Trăgând linie, alergarea sigur nu este cel mai ieftin sport, dar nici nu-ți dă bugetul peste cap în zona de începător. Cu ceva mai mult de 100 de lei poți începe să practici în mod civilizat această activitate milenara, nevoile tale fiind ajustabile pe măsura ce acumulezi mulți kilometri în picioare și începi să înțelegi ce ți se întâmplă.

Însă ar fi bine ca pe lângă haine, pardon, echipament, să investești și în partea teoretică, adică să-ți cumperi și o carte pe această tema. Îți va răspunde la multe întrebări și te va scuti de un puhoi de accidentări.

TAXE COMPETIȚII

Inevitabil, pe măsură ce capeți experiență îți vei dori să participi la competiții. Nu sunt multe competiții fără taxă de înregistrare, dar înca exista. „Pe Argeș în jos” este una dintre ele, dar sigur poți găsi local diverse grupuri cu care poți organiza ad-hoc o întrecere.

În rest, taxele variază între 20 de lei, pentru evenimente locale la care vin 100 – 300 de alergători, și 40 – 50 de euro, dacă e vorba de semimaratonul sau maratonul de la București. Sfatul nostru este să urmărești din timp deschiderea înscrierilor și să profiți de ofertele speciale.

BRAND SAU LOW COST

Întotdeauna va fi o dispută între cele două tabere. Un singur lucru îți spunem cu siguranțăa: nu lăsa prețul să te descurajeze de la alergare. Dacă bugetul tău nu-ți permite un echipament de la un brand premium, asta nu înseamnă că trebuie să renunți la a mai face sport.

Lidl, Decathlon, Intersport au în oferta și branduri la un preț mai accesibil, dar ține cont întotdeauna că branduri precum Nike sau adidas, în afară de marketing, mai investesc foarte mulți bani în cercetare și produsele lor din ultimele colecții sunt „state of the art”.

Ia în calcul și varianta outlet- urilor (Parndorf în Austria e doar un exemplu), unde poți găsi echipament la prețuri mai bune, evident însă nu pentru cele mai noi colecții. Este fix ca în cazul Dacia versus celelalte mărci. Te ajută să te deplasezi în siguranță din punctul A în punctul B, dar dacă vrei mai multe dotări opționale, finisări și alte gadgeturi, trebuie să te uiți în alte curți.

Tu cât ai investit în primul tău echipament de alergare?

Credit foto: Shutterstock

Citește și: De ce e bine să alergăm?

Urmărește RunningMag.ro pe FacebookYouTubeTwitterInstagramGoogle + și Mixcloud