Printre prezentări de evenimente, campanii, filmări și crescut copilul, Carmen Brumă a introdus și ieșirile la alergare.
În 2006, Carmen Brumă a primit premiul pentru promovarea sportului și a stilului de viață sănătos acordat de Federația Europeană de Fitness și Bodybuilding.
Poate oricând să-ți dea sfaturi legate de exerciții de fitness, despre nutriție și despre cum să ai o viață sănătoasă. În tot acest pachet intră, desigur, și alergarea.
Și tocmai de aceea am ieșit la un tur de parc în care am povestit despre primul ei maraton, secretele de frumusețe și nutriție și ce o motivează când chiar nu are chef să iasă din casă la alergare..
Promovezi dintotdeauna un stil de viață sănătos. Cum ai integrat alergarea în programul tău de antrenament?
Carmen Brumă: Alergarea a făcut parte din programul meu de mișcare de mulți ani, ponderea ei însă a variat în funcție de anotimp, stare sau obiective pe termen scurt.
Fitness și alergare. Câte lucruri au în comun cele două?
CB: Foarte multe. Sunt două tipuri de mișcare complementare. O condiție fizică bună, din punctul meu de vedere, cuprinde mai multe elemente: viteză, rezistență, echilibru, coordonare și musculatură definită.
Preferi alergările pe distanțe scurte sau lungi?
CB: Îmi plac ambele variante, pentru că îmi aduc beneficii diferite. Alergările pe distanțe lungi îți îmbunătățesc rezistența și implică anumite fibre musculare, cele cu contracție lentă. Alergările scurte și intense implică alte tipuri de fibră și dezvoltă forța, viteza, explozia, coordonarea neuromusculară.
Ai alergat și primul tău maraton. Cum a fost?
CB: O experiență senzațională din care am avut multe de câștigat. Beneficiile la care mă refer sunt de ordin psihic și mai puțin fizic. Cel mai greu moment a fost după kilometrul 30, când au început să apară durerile. Pregătirea a durat 11 luni, timp în care am alergat trei semimaratoane și alte curse mai mici. Antrenorul meu, în această perioadă, a fost un alergător cu experiență, Marian Tudorică.
Cât de importantă este pregătirea alături de un antrenor?
CB: Pentru mine, a fost foarte important să am alături un om care a alergat și a câștigat multe curse la viața lui și care are o metodă de antrenament care să mi se potrivească. Există mulți alergători care se pregătesc după programe-standard ale diverselor companii de echipament sportiv. Eu cred că avantajul antrenorului care aleargă lângă tine în permanență este enorm, eviți greșeli cauzate de lipsa de experiență, accidentări, supraantrenarea, epuizarea psihică, înveți să alergi eficient și cu efort minim.
Cum arată programul tău săptămânal, legat de sesiunile de alergare?
CB: În acest moment mă antrenez de 4-5 ori pe săptămână, 4 sesiuni de alergare și un antrenament pe intervale, de tipul celor din programul meu 3 S: SĂNĂTOASĂ, SUPLĂ, SĂTULĂ.
Cum arată meniul tău în zilele în care alergi?
CB: Îmi încep ziua cu un mic dejun bogat în carbohidrați, ovăz, semințe, lapte de cocos, stafide. După alergare, mănânc friptură cu salată, humus, ciuperci, quinoa etc. Seara, ceva mai ușor, pește cu legume sau altă variantă asemănătoare. În zilele în care alerg, adaug o gustare din fructe proaspete.
Pe ce alte „secrete” te bazezi în întreținerea ta cotidiană?
CB: Sunt disciplinată și preocupată de sănătatea mea, dar și de aspectul meu fizic. Folosesc de ceva timp un supliment pe bază de colagen lichid îmbogățit cu acid hialuronic, vitaminele A, B, C și zinc. E o formulă care mi s-a potrivit mănușă, pentru că îmbunătățește aspectul pielii, al părului, al unghiilor și-mi protejează articulațiile. Se numește Beautin Collagen de la myelements și are un gust delicios.
Care sunt factorii care te-ar împiedica să ieși la alergare și cum te motivezi să nu stai în casă pe canapea?
CB: Nu-mi plac frigul, zăpada, vremea mohorâtă și încerc să-mi programez alergările ținând cont de prognoza meteo. De obicei, mă motivez gândindu-mă la senzația pe care o am după alergare și la obiectivul pe care mi l-am propus. Cu cât obiectivul este mai apropiat, cu atât motivația funcționează mai bine. Mă motivează starea de bine din punct de vedere fizic și psihic, dorința de a-i oferi copilului meu acest exemplu, oamenii care îmi mulțumesc pentru că-i motivez și multe altele.
Cât de mult contează exemplul personal pentru a convinge pe cineva să facă sport?
CB: Mă onorează faptul că am fost pentru a doua oară ambasador al maratonului DHL și cred că este obligatoriu ca o persoană care încearcă să-i convingă pe alții să facă sport să-și urmeze propriul sfat.
Programul 3S
Carmen Brumă a relansat programul 3S care conține o carte și un DVD ce te vor ajuta să slăbești și să intri în formă fără să fii nevoit să pleci din confortul propriei locuințe.
În carte găsești un regim alimentar pentru 42 de zile, plus o mulțime de sfaturi utile, iar DVD-ul cuprinde cinci antrenamente diferite, o încălzire și un program de streching pentru acasă, foarte eficiente și de scurtă durată.
Foto: Valentin Boboc
Citește și: Constantina Diță: Cum te pregătești pentru o cursă de 10 km
Urmărește RunningMag.ro pe Facebook, YouTube, Twitter, Instagram, Google + și Mixcloud