Cadența în alergare

0
1908
Cadenta in alergare

Pentru mulți, alergarea este un sport simplu, fără complicații și dureri de cap: te echipezi, dai tura de parc, faci duș și gata. Însă pentru alții, fiecare detaliu contează. Și contează enorm!

Cadența, un termen folosit atât de rar în discuțiile alergătorilor amatori! În general, majoritatea conversațiilor se învârt în jurul echipamentului, vitezei, caloriilor și al… șprițului de recuperare. Despre cadență, mai nimic, deși este un element la fel de important ca pantofii din picioare.

DEX-ul ne descrie cadența că fiind „o mișcare ritmică și uniformă, o viteză de repetare a unui fenomen sau o succesiune ritmică a unor unități poetice (picioare, silabe) accentuate, care produc un efect auditiv armonios”.

Și deși nu are legătură cu transpiratul pe aleile parcurilor, această ultimă definiție se potrivește sportului nostru ca o mănușă. Ritm și efect armonios! Se poate mai sugestiv de atât?

Pentru alergători, cadența nu înseamnă doar un mod de a deveni mai interesant în socializarea de la încălzirea de grup, ci și o portiță neexplorată către performanțe mai bune și accidentări mai puține.

Folosind o metaforă din industria automobilelor, poți spune că această cadență este echivalentul transmisiei, adică a cutiei de viteze. Oricine știe că în lipsa transmisiei, puterea motorului nu face multe parale, așa că dacă nu folosești o mașină fără cutie de viteze, de ce ai alerga fără să ții cont de cadență?

Lăsând deoparte exprimările savante ale dicționarelor generaliste, se poate spune despre cadența alergării că este numărul de pași făcuți într-un minut.

Mai multe detalii despre cadența în alergare poți descoperi în primul număr al revistei RUNNING MAG care este acum disponibil în rețeaua de magazine Inmedio, în magazinul Sport Guru (București) și online pe Books Express.

Urmărește RunningMag.ro pe Facebook, YouTube, Twitter, Instagram și Google +

Credit foto: Shutterstock

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

7 − five =