Barkley Marathon

Nu de mult timp s-a consumat Ultramaratonul 6633, deci să rămânem în contextul Ultramaratoanelor, dupa ce “cei trei magnifici”, Tibi Ușeriu, Vlad Tănase si Andrei Roșu s-au întors cu primele trei poziții și o experiență care valorează mai mult decât putem descrie prin cuvinte.

Voi vorbi despre o altă cursă cu o pronunțată tentă de nebunie și supraviețuire: Barkley Marathon. Ultramaratonul din Cumberland Range of Tennessee, pe o distanță de mai mult de 100 mile.

Distanța nu ar trebui să-i sperie pe ultramaratoniștii “normali”- a se defini “normal” când vine vorba despre ultramaratoane ci diferența de nivel. Peste 17.070 metri diferență pozitivă. În traducere, 17km pe verticală!

CITEȘTE ȘI: Cum să te hidratezi corect

Dar haideți să vedem ce îl face atât de special, pentru că nu este doar ucigător din punct de vedere fizic, dar și conceput foarte creativ.

Povestea cursei a început cu știrea conform căreia ucigașul lui Martin Luther King evadase dintr-o închisoare din zonă și reușise să parcurgă doar 13 km, după ce alergase 55 ore prin pădure.

Acest eveniment l-a inspirat pe Gary Cantrell, aka Lazarus Lake: “Eu aș putea să fac ușor 100 mile!”. Iar în 1986 s-a organizat prima cursă. Concursul are două variante, ca și alte ultrauri, una lungă de 100 mile, iar cealaltă, denumita “The Fun Run” (umor negru la fiecare pas), de 60 de mile.

Varianta 1- 100 mile (161km) formate din 5 bucle de aproximativ 20 mile (32km) la care cut-off timeul este de 60 de ore, cu o buclă pe care trebuie să o termini în maxim 12 ore.

CITEȘTE ȘI: Alergătorii au strâns peste 50.000 km în Banca de KM într-un an de zile

Varianta 2/ Fun Run- 60 mile (97km) formate din 3 bucle limitate la 13 ore și 20 min/bucla, iar cut-offul este stabilit la 40 de ore.

Cum este structurată competiția? În primul rând nu vei găsi informații despre cursă sau un site dedicat din care să obții informațiile necesare. Criteriile de filtrare a concurenților sunt o procedură subiectivă și secretă, iar singura sansă de a fi acceptat la start de către Cantrell este să-l convingi printr-un eseu, de ce ar trebui să participi.

Bineințeles, că eu, un amărât de participant la Maraton 7500, nu voi avea nicio șansă să mă aliniez, chiar și dacă aș avea “skillul” de eseist al lui George Orwell. Îți trebuie un CV impresionant în cursele de anduranță, doar pentru că “the allowance for mistakes is almost nothing. You can make a tiny mistake and make up for it. But mostly if you screw up something, you’re dead out there on the course.”, (Cantrell).

Considerând că ai fost acceptat și că te numeri printre “norocoșii” de la start, vei afla că ai de plătit taxa de participare de 1,6 USD și, ca prim-participant, ai de adus o tablă de numere de înmatriculare de mașină din orașul în care locuiești.

Odată înscriși, concurenții sunt conduși în zona de start, care în fiecare an este diferită, ca și traseul concursului în sine. Cantrell este singurul care știe unde și când va avea loc startul.

CITEȘTE ȘI: 5 gustări sănătoase pentru alergători

Oricând între vineri, 11 PM și sâmbătă, 11 AM, poate suna goarna și să fie anunțat startul. Din acel moment ai o oră pentru a te pregăti. Cu o zi înainte de concurs este prezentată o hartă master a zonei, pe care trebuie sa o copiezi. Manual.

Traseul nu dispune de checkpointuri sau corturi de prim-ajutor și nici nu are marcaje. Există doar două puncte de hidratare. Deci dacă ești un alergător montan foarte bun, dar stai prost cu orientarea în teren, mai bine stai acasă :).

Aici Andrei Roșu ar avea un mare avantaj în calitate de fost practicant de orientare turistică (sport puțin cunoscut în Romania, care pe lângă alergarea contra-cronometru prin zone nemarcate te învață să te și orientezi în spațiu, cu busole si hărți).

Pentru a-ți controla traseul, organizatorul a venit cu altă idee genială. Checkpointurile au fost înlocuite de cărți ascunse, intre 9 si 11 cărți/buclă, pe care trebuie să le găsești și din fiecare să rupi pagina corespunzătoare numărului tău de concurs.

O altă regulă este că primele două bucle sunt în aceeași direcție, iar buclele 3 și 4 sunt parcurse în sens invers. Primul care ajunge să termine bucla 4, va alege direcția în care va alerga ultima parte.

CITEȘTE ȘI: Alex Diaconu este imaginea oficială a mărcii Dare2Tri în România

Anul acesta alarma a sunat la 9:43 AM, sâmbătă, pe o temperatură de 10 grade C. La start s-au aliniat, ca de obicei, 40 de alergători, dintre care 8 femei. Una dintre ele, Rhonda Marie Avery, o concurentă cu vederea limitată la doar 8% și care, printre altele, a terminat în 2014 Ultramaratonul Bruce Trail din Ontario, Canada, pe o distanță de 885 km, cu un timp de 20 de zile.

Dintre cele 8 fete la start, doar 4 au terminat prima buclă și doar 1, Jennilyn Eaton, a doua buclă. 25 de participanți din 40 au intrat în bucla a doua, dar doar 3 au ajuns la finishul celei de-a 4: Jared Campbell, Gary Robbins si John Kelly. Campbell a fost singurul care a terminat în 2016, cu un timp de 59:30, cu 30’ înainte de termenul limită. Jared este la al treilea finish al Barkley Marathon.

Din 1986 și până în 2016 doar 14 oameni au reușit să termine cursa, iar din 1986 până în 2016, doar în 12 ediții cursa a avut finisheri.

Așa că dacă doriți să gasiți în cutia poștală mult-așteptata “Scrisoare de condoleanțe”- chiar dacă sună ca o glumă, chiar așa se numeste confirmarea de participare- va trebui să îl convingi pe Lazarus Lake printr-un eseu, de ce ar trebui sa fii printre cei 40 de participanți la Barkley Marathon.

Închei prin a-l cita tot pe Gary Cantrell: “my favorite part is seeing people accomplish great things”.

Urmărește RunningMag.ro pe Facebook, YouTube, Twitter, Instagram și Google +

Citește și articole din categoria NUTRIȚIE:
Iaurt, un aliment de bază în nutriția alergătorilor
Cinci sfaturi pentru o cină și un somn corecte
3 sucuri energizante pentru alergare
Ceaiul Matcha: super băutura energizantă naturală
Mic dejunul campionilor

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

two + 16 =

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.