Andrei Gligor - Atacam Crossing

Andrei Gligor a terminat Atacama Crossing, cea de-a cincea cursă din proiectul CaliVita 7Deserts, cu o clasare în primii nouă.

Andrei Gligor a marcat al cincilea episod din proiectul său cu o reușită la Atacama Crossing, o alergare de 250 de km în cel mai arid deșert al lumii (Atacama), situat în Chile.

Cea mai recentă reușită a lui Andrei Gligor este cu atât mai importantă cu cât vine după o altă cursă dificilă din luna august – Fire & Ice Ultra (250 km, Islanda), unde el a terminat de asemenea în primii 9.

Creat din dorința de a trage un semnal de alarmă asupra deşertificării din sudul ţării, proiectul CaliVita 7 Deserts presupune ca sportivul să alerge la 7 din cele mai dificile curse din lume (câte una pe fiecare continent), pentru a mobiliza opinia publică să susțină un program de impact pentru generaţiile viitoare, Pădurea Copiilor.

Etapa a cincea, Atacama Crossing, a adus cu sine nu doar provocarea distanțelor și a temperaturilor ridicate (s-au înregistrat până la aprox. 50°C pe timpul cursei), ci mai ales provocarea alergării la mare altitudine (cursa desfășurându-se și la peste 3.000 de m).

Pentru a face față aceste provocări, Andrei s-a pregătit specific, alegând să se antreneze înr-o clinică de specialitate (Superfit), în scopul unei adaptări rapide la efortul la altitudine. Pregătirea s-a realizat cu ajutorul unor dispozitive care antrenează musculatura respiratorie și care produc antrenament în hipoxie (restricție controlată de oxigen).

Alte aspecte ale cursei care au provocat sportivii la ultramaratonul dn Chile, au fost canioanele înguste, diferențele mari de temperatură între zi și noapte (cea mai scăzută temperature 0°C, iar cea mai ridicată 47°C), taversările de râuri cu apă foarte rece, platourile nesfârșite de pâmânt uscat, dunele mari de nisip și porțiunile lungi de teren cross country.

Andrei Gligor - Atacam Crossing

Deși primele 2 etape l-au găsit pe Andrei în afara clasării în top 10, în următoarele 4 etape el a reușit să recupereze puternic și să încheie cursa pe locul 9 la general.

Sunt foarte bucuros că am reușit top10 într-o cursă care nu a început prea bine pentru mine, cu atât mai mult cu cât vine după locul 9 obținut de curând în Islanda, a declarant ultramaratonistul la finalul concursului din Chile.

Cursele alese de Andrei Gligor presupun alergarea în regim de auto-suficiență: practic, se aleargă cu un rucsac în care se află toată mâncarea, echipamentul, produsele de igienă personală, pentru o săptămână, cât ține cursa. Organizatorii pun la dispoziție doar apă, adăpost pe timpul nopții și ajutor medical la nevoie.

Principalul obstacol într-o astfel de cursă este lipsa de recuperare: după etapa din prima zi, a doua zi sportivii o iau de la capăt și tot așa. După prima zi de concurs, lupta se mută, practice, în plan mental.

Andrei Gligor s-a apucat de alergare acum 7 ani, paradoxal, în urma unei accidentări: a suferit o ruptură de menisc la genunchiul stang. La sala la care făcea recuperarea o colegă i-a povestit despre toate emoțiile pe care le-a simțit la primul său maraton, cel de la New York, așa că și-a dorit să încerce și el senzațiile.

A făcut acest lucru și a fost dragoste la prima alergare (Maraton Atena 2011). După primul maraton și-a dat seama că în afara de medalie își dorește să dea ceva înapoi comunității. Astfel a început și povestea alături de Pădurea Copiilor, împreună cu care își dorește să readucă la viață vlăstarii Vlăsiei.

Sportivul a semnalat pericolul deșertificării suprafețelor din sudul ţării, unde există doar 5% din necesarul de 20% de suprafață împădurită. El a ales să dedice cursele sale strângerii de fonduri pentru Pădurea Copiilor, cu scopul plantării şi îngrijirii de noi păduri care să reechlibreze factorii de mediu.

Andrei Gligor se antrenează în susținut în fiecare zi, atât cât îi permite timpul, înainte și după programul de lucru – activează în domeniul IT. Exclusiv pentru acest proiect, Andrei a alergat nu mai puţin de 3.500 km din luna August 2016 până în prezent.

Din 2017, cei care și-au dorit să fie la curent cu activitatea ultramaratonistului, l-au putut urmări alergând pe 5 continente ale lumii, pentru a finaliza proiectul CaliVita 7 Deserts, într-unele dintre cele mai dificile curse de anduranţă în regim de autosuficiență din lume, cu distanțe cuprinse între 250km și 522km.

Andrei Gligor - Atacam Crossing

CALENDARUL CALIVITA 7DESERTS:

Aprilie 2017, Sahara Race (Namibia, 250 km)
Clasare: locul 11 la general, locul 6 la categoria de vârstă

Iunie 2017, Gobi March (China, 250 km)
Clasare: locul 11 la general, locul 6 la categoria de vârstă

Octombrie 2017, Grand to Grand Ultra (273 km)
Clasare: locul 7 la general, locul 2 la categoria de vârstă

August 2018, Fire& Ice Ultra (Islanda, 250 km)
Clasare: locul 9 la general

Octombrie 2018, Atacama Crossing (Chile, 250 km)
Clasare: locul 9 la general

Noiembrie 2018, The Last Desert (Antarctica, 250 km)

Mai 2019, The Track Race (Australia, 522 km)

Andrei Gligor - Atacam Crossing

 Andrei Gligor este susținut în proiectul său de: CaliVita Romania – sponsor principal, și de partenerii XNutrition Romania, CEP Romania, Quantum Sport, Explore Sport, Stem Sure, Doctor MIT, Running Mag, Garmin, Trisport.

Foto: RacingThePlanet

RUNNING TALKS: Andrei Gligor

Urmărește RunningMag.ro pe FacebookYouTubeTwitterInstagramGoogle + și Mixcloud

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

10 − 7 =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.