Andrei Gligor - Gobi March

Andrei Gligor a concurat la Gobi March și îți spune care sunt lucrurile de care să ții cont dacă vrei și tu să faci asta.

Gobi March (China) face parte din circuitul de curse de autosuficiență, în format multietapă, 4 Deserts, alături de Sahara Race (Namibia), Atacama Crossing (Chile) și The Last Desert (Antarctica).

Toate reprezintă o adevărată provocare pentru pasionații de aventură și alergare pe distanțe lungi pentru că presupun parcurgerea a 250 km în unele dintre cele mai ostile medii de pe Planetă.

Am alergat la Gobi March și, deși am alergat până acum trei curse similare (Sahara Race și de două ori Marathon des Sables), pot spune că acesta are niște particularități care merită să fie menționate și luate în considerare de cei care își doresc să participe.

Bariera lingvistică

Drumul până în nord-vestul Chinei, aproape de granița cu Mongolia, este o aventură în sine și va trebui să fiți pregătiți să călătoriți aproximativ 30 de ore. Odată ajunși acolo, veți constata că nimeni nu cunoaște limba engleză, iar toate semnele și inscripțiile de pe străzi sunt doar în limba chineză.

Câteva ședințe la sala de fitness înainte de plecare cu accent pe zona brațelor vă vor pregăti suficient cât să vă dați seama că, oricât ați da din mâini încercând să explicați ceva, nu veți ajunge la niciun rezultat.

Așadar, înarmați-vă cu răbdare, dar, mai ales, folosiți aplicații de traducere instant din engleză în chineză și invers. Puteți încerca și direct cu limba română, însă traducerea este mai aproape de realitate din și în limba engleză.

Andrei Gligor - Gobi March

Cursa celor patru anotimpuri

Este denumită pe bună dreptate astfel, pentru că într-o săptămână veți avea parte de o vreme extrem de schimbătoare și de o mare varietate de forme de relief, cursa începând la 2.300 m altitudine și temperaturi specifice zonelor alpine și terminându-se șase zile mai târziu, la +50 de grade Celsius, în deșert.

Este important să știți cum reacționează organismul vostru la efort în astfel de condiții. Cursa are loc în iunie, așadar, nu săriți peste antrenamentele din toamnă-iarnă la temperaturi scăzute și încercați să nu stați în casă nici când sunt 30-35 de grade afară.

Andrei Gligor - Gobi March

Antrenați-vă la altitudine

Primele patru etape din cursa de anul acesta s-au desfășurat exclusiv la munte, între 2.300 m și 2.900 m, iar altitudinea a jucat feste multor participanți, inclusiv mie. Senzația pe care o ai venind dintr-o zonă în care altitudinea este apropiată de nivelul mării este că nu ai energie și obosești foarte repede.

Pe măsură ce mă apropiam de 2.900 m, am avut amețeli, dureri puternice de cap și stări de vomă. Asta a dus mai departe la imposibilitatea de a mă hrăni și hidrata corespunzător, deoarece organismul nu mai accepta nimic. Ideal ar fi o săptămână-două de antrenamente la altitudine, înainte de plecarea spre China.

Mai există varianta deloc ieftină, dar folosită de unii sportivi de top, a așa-numitelor corturi de altitudine. Acestea se pot monta foarte ușor acasă, simulând întocmai presiunea atmosferică și lipsa oxigenului corespunzătoare unei anumite altitudini. Două, trei săptămâni de somn în astfel de corturi pregătesc organismul pentru cursă. Atenție! Asta nu înseamnă că nu mai ieșiți la antrenament. 🙂

Andrei Gligor - Gobi March

Echipament corespunzător

Un echipament bun poate face diferența dintre eșec și succes la orice cursă, însă în cazul Gobi March, chiar trebuie să fiți pregătiți atât pentru vreme rece, cât și pentru o alergare în cuptor. Consultați lista de echipament obligatoriu de pe site-ul oficial www.4deserts.com și țineți cont de următoarele lucruri, când porniți să faceți cumpărăturile:

  • să fie rezistent: nu ați vrea să vi se rupă încălțările, din prima zi;
  • să fie comod: alergați cu el în antrenamente și testați orice vreți să luați cu voi în cursă;
  • să fie ușor, având în vedere că îl veți căra în spate pe toata durata competiției.

Andrei Gligor - Gobi March

Nutriția și hidratarea

Fiind o cursă la care nu primiți decât apă pe traseu, mâncarea, izotonicele, gelurile și pudrele de refacere trebuie să le cărați cu voi, pe toate, în rucsacul cu care alergați. Este foarte important ca toate să fie testate înainte în antrenamente, pentru că acolo nu aveți de unde să luați nimic.

În etapa lungă (82 km) am avut parte de o temperatură de 50 de grade și bineînțeles că apa pe care o primeam la punctele de hidratare era nu caldă, ci clocotită. Practic, îți puteai face ceai sau cafea cu ea. Este inutil să spun că deși avea nevoie de apă ca de aer, organismul a început să o refuze, fiind extrem de aproape de deshidratare. În astfel de momente, încercați să reduceți viteza de alergare și să beți apă în cantități mici, dar constant. Eu îmi imaginam, de exemplu, că beau ceai verde cu lămâie, asta, ca să pot trece peste faptul că era fierbinte.

Andrei Gligor - Gobi March

Țineți sub control temperatura bazală

La temperaturi ce depășesc 45-50 de grade combinate cu efort susținut, temperatura bazală trebuie menținută cât mai jos posibil, o supraîncălzire putând fi, în cazurile grave, fatală. În deșert, de multe ori bate vântul, iar asta poate fi în avantajul nostru deoarece protecția de gât a șepcii pe care o purtăm are rolul de a ne proteja de razele soarelui și udată constant, ne ține zona cervicală rece, împiedicând supraîncălzirea.

Andrei Gligor - Gobi March

Bucurați-vă de peisaj

Deși este o competiție care vă va întrebuința serios și vă va împinge limitele dincolo de ceea ce credeați că este posibil să atingeți, nu uitați să vă bucurați de tot ce se întâmplă acolo. Indiferent că sunteți competitiv sau doar vreți să faceți cursa la pas, ridicați privirea din pământ și uitați-vă în jur, pentru că aveți ce să vedeți.

Zona în care se desfășoară este una absolut superbă, cu peisaje desprinse parcă de pe altă planetă. Într-o săptămână, veți trece în revistă piscuri acoperite cu zăpadă, nesfârșite pajiști alpine, zone cu stâncărie, grohotiș, păduri, dune, dar și celebrele formațiuni stâncoase din deșertul Gobi, vestite pentru că în preajma lor vântul șuieră scoțând niște sunete ciudate.

Gobi March a reprezentat o experiență aparte, din care am învățat lucruri noi despre mine, despre ceea ce credeam că pot sau nu pot să fac și care mi-a demonstrat încă o dată că astfel de curse trebuie luate foarte în serios în ceea ce privește antrenamentul și logistica, pentru a te putea bucura de întreaga aventură.

Andrei Gligor - Gobi March

Urmărește RunningMag.ro pe FacebookYouTubeTwitterInstagram și Google +

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

six + 2 =

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.