Run Social - Tudor Bratu

Asta este practic povestea primei mele alergări în lumea virtuală, alături de un astronaut de pe Stația Spațială Internațională care a făcut același lucru în paralel cu mine și alți 25 de participanți din toată lumea…

Acum câteva zile am scris o știre despre aplicația de iOS RunSocial prin care anunțam că duminica ce tocmai a trecut puteai să te antrenezi în același timp cu oameni din diverse zone ale lumii inclusiv unul… din afara ei…

CITEȘTE ȘI: Cinci evenimente de alergare, programate în 2016, în cadrul platformei RUNFEST

Ca să recapitulăm, ieri am alergat pe bandă, în România, București, pe strada Ion Mihalache, la Downtown Fitness, patru mile pe un segment din maratonul de la Londra care se va desfășura pe 24 aprilie…

RunSocial - Tudor Bratu

Sună foarte ciudat, știu, dar mai ciudat și oarecum înspăimântător a fost să o fac propriu-zis.

Asta pentru că a alerga pe o bandă lângă Piața 1 Mai din Capitală pe un traseu din Londra înseamnă transpunerea ta într-o realitate virtuală.

Și cum momentan ne aflăm la începutul revoluției digitale pentru alergători dar și la începutul perioadei în care realitatea virtuală va deveni foarte accesibilă pentru toți pământenii, asta a fost posibil printr-o aplicație.

Se numește RunSocial și o poți descărca momentan doar pentru sistemele de operare iOS adică pe diverse iPhone sau iPad.

Odată instalată, ea îți permite să îți creezi un „avatar” un personaj care te va reprezenta în mediul virtual. Din păcate, în afară de a schimba culorile de pe echipament, nu am reușit să mă personalizez mai bine în lumea virtuală… suntem totuși la începuturile ei.

Mai departe, poți să descarci diverse circuite virtuale sau segmente ale acestora, direct în device-ul cu iOS pe care îl folosești. Printre ele și Maratonul de la Londra de anul acesta – 24 aprilie ziua startului…

CITEȘTE ȘI: Pebble Time Round, cel mai ușor și subțire smartwatch, vine în exclusivitate în oferta Orange

Odată accesată „cursa”, avatarul tău va alerga pe circuitul respectiv cu viteza cu care alergi tu, oriunde ai fi tu. Deși RunSocial a fost creată în special pentru a te face pe tine să alergi mai ușor și mai motivat pe bandă, din cauza faptului că trebuie să transpui viteza alergării tale în mediul virtual, aș spune că mai bine o folosești atunci când alergi pe stadion…

Ideea cu banda este simplă: pornești aplicația și în loc să te uiți pe pereți, în oglinzi, la un TV din sală sau la fetele de la aerobic, privești traseul pe care îl parcurge avatarul tău, în aplicație. Deci mai bine instalezi RunSocial pe cel mai mare iPad pe care poți să pui mâna.

RunSocial - Tudor bratu

Dar, dacă alergi pe bandă, trebuie să transpui cât mai corect viteza ta de pe bandă în aplicație pentru că evident, GPS-ul nu poate citi viteza ta așa cum o face când alergi afară. Astfel, poți să adaugi tu, manual, în aplicație, viteza ta de pe bandă. Fiind român get-beget, nu pot să nu mă gândesc: „păi și dacă ceilalți avatari mint?!”… este adevărat se poate ca cineva să adauge o milă în plus pe aplicație dar dacă face asta se va minți pe el în primul rând. Plus că eu nu cunosc alergători nemernici deci mincinoși.

Pe lângă setarea manuală a vitezei, poți conecta telefonul prin scanarea unui QR code sau prin cablu la benzi de alergare LifeFitness… asta dacă ai norocul să fie așa ceva în sala unde mergi tu.

CITEȘTE ȘI: Cum am slăbit 24 de kilograme alergând! Și nu numai!

A treia opțiune este o invenție RunSocial – TreadTracker – un device destul de butucănos care costă 129,99 dolari, îl poți comanda direct pe site-ul aplicației și pe care îl așezi sub bandă pentru a citi printr-o rotiță viteza de deplasare a benzii. Se conectează prin Bluetooth la telefon și transmite cu exactitate viteza în aplicație…

Desigur, aici ai putea să dai drumul la toate device-urile și la o super viteză pe bandă și tu să te uiți la fetele de la aerobic prin sală în timp ce avatarul tău fuge de rupe pământul traseelor virtuale… dar, încă o dată, cine ar face așa ceva?!

Pentru că nu am avut niciuna din aceste opțiuni, la alergarea de duminică eu am setat manual viteza din aplicație, conform cu cea de pe bandă, după ce am calculat din kilometri per oră de pe bandă în mile – nu am găsit opțiune pentru a seta distanțele și viteza din aplicație în kilometri, din păcate.

„Alergarea de duminică” a fost însă organizată în aplicație ca un „Event”. Poți să te adaugi la cele deja existente sau poți să creezi tu unul, privat, doar pentru cei care îl vor căuta în mod express sau public.

Momentan, pentru viitorul apropiat sunt șapte astfel de evenimente anunțate și poți să te înscrii în ele și să le alergi. Pentru unul dintre ele, Maratonul de la Londra, m-am antrenat și eu pe unul din segmentele acestuia (în mediu virtual, desigur), pe o distanță de patru mile.

Alături de oameni de prin toată lumea care au mai făcut asta, alături de noi a alerga din spațiu astronautul de pe ISS, Tim Peake… el va alerga pe 24 aprilie tot maratonul de la Londra și într-o mișcare de marketing de geniu, a fost organizat pentru RunSocial acest eveniment de antrenament de sâmbătă.

CITEȘTE ȘI: Eroul nostru: Alessandro Zanardi

Practic, eu am alergat cele patru mile pe bandă în București, iar Tim Peake a făcut-o în același timp pe Stația Spațială Internațională. Am alergat cu un ritm de 5 minute și 18 secunde per kilometru, am depășit câțiva avatari dar pe Tim și majoritatea nu i-am ajuns… adică avatarul meu nu a ajuns avatarii ceilalți… cât de ciudat sună, nu?

Mi-am păstrat privirea pe display-ul destul de mic al iPhone-ului meu 5S și aș fi vrut să-l fi putut trece măcar prin Airplay la unul din televizoarele mari din sală dar nu m-am pregătit cum trebuie pentru asta… și oricum, ar fi bătaie destul de mare de cap.

Am rămas impresionat de calitatea foarte bună a designului mediului virtual din aplicație, traseul arată excelent iar ca fundal sonor ai parte de zgomote pe care le auzi la maratoane în zonele cu public: încurajări, fluierături, strigăte, toate de bine, desigur…

Ideea aplicației RunSocial este să facă din orice alergare plictisitoare pe bandă, un eveniment social. Dacă tu știi că în același timp cu tine mai aleargă oameni de pe alte două continente, din alte X țări, automat ai parte de o competiție, fie ea și virtuală și vei alerga în regim de concurs, sau unul aproape de felul în care alergi la o competiție.

Asta este tare, orice competiție sau eveniment social de alergare înseamnă un plus important pentru motivația ta, înseamnă antrenament mai bun, performanțe mai bune în timp. Fiind una dintre primele aplicații de gen, eu spun că este bună pentru că sparge gheața.

Altfel, o aplicație socială de alergare ideală cred că ar trebui să includă partea de conectivitate cu ceilalți useri plus toate părțile bune dintr-o aplicație de alergare convențională.

CITEȘTE ȘI: Mizuno a prezentat noul pantof de alergare Synchro MX

Este genial să alergi pe una din rutele tale preferate din oraș, sau pe stadionul tău preferat iar alții să facă acest lucru în zonele lor preferate iar la final să ai parte de un clasament. Asta te va motiva să te întâlnești virtual din nou, să schimbi păreri, să faci alergarea un eveniment nu doar un antrenament.

Pentru alergatul pe bandă, putem rămâne la ideea de a seta manual viteza benzii dacă nu putem uni cumva într-un sitem de operare toate tipurile de benzi de la toți constructorii din lume… vedeți voi, așa cum acum este nevoie de standardizarea prizelor la mașinile electrice, la toate mașinile electrice de la toți constructorii, așa ar trebui ca benzile de alergare să primească sisteme de operare care să comunice cu telefoanele inteligente într-un singur mod, standardizat.

Și astfel alergările pe bandă pot deveni fenomen mondial, poți crea evenimente, curse, tot ce îți trece prin cap, prin conectivitate în mediul virtual.

Probabil că următoarele aplicații vor putea să te și filmeze în timp ce alergi, pentru a se demonstra astfel că tu chiar ești pe bandă și că depui efort adevărat. Și asta ar fi tare și nu pare dificil de integrat, tot ce va conta va fi să ai baterie bună sau acces la o sursă de energie și viteză bună pentru internet.

Cu siguranță că viitorii ani vor fi fantastici pentru alergare, prin digitalizarea cât mai mare a procesului. Atât în aer liber cât și pe bandă. Până atunci, doar ideea că undeva, deasupra Pământului, un om din Spațiu a alergat în același timp cu mine, mă face să mă simt bine și să mă motivez să alerg în continuare pentru că alergarea tocmai a fost, măcar pentru un antrenament de jumătate de oră, un fenomen atât global cât și extra-terestru.

Iar asta este fabulos!

Urmărește RunningMag.ro pe Facebook, YouTube, Twitter, Instagram și Google +

Citește și articole din categoria PANTOFI DE ALERGARE:
Cu adevărat epic: Nike LunarEpic Flyknit
Under Armour a prezentat Speedform Gemini 2
Se potrivește perfect: Reebok ZPump Fusion 2.0
Mizuno a prezentat noul pantof de alergare Synchro MX
Talpa Fresh Foam de la New Balance este acum și pe modelul 1080
adidas dezvăluie tehnica de producție inovatoare Futurecraft Tailored Fibre
adidas lansează PureBOOST X, un pantof de alergare destinat femeilor
Puma Speed 600 IGNITE. Disponibili de la 1 februarie!
Un nou pantof de alergare de la elvețieni: On Cloudflyer 2016

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

1 × 4 =

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.