am testat_adidas 4DFWD

Când vine vorba de alergare, încălțămintea joaca un rol extrem de important, iar Andrei Gligor a vrut să vadă cum se comportă modelul adidas 4DFWD.

Știm cu toții că pentru orice alergător cea mai importantă piesă de echipament este pantoful de alergare. Acest lucru nu diminuează neapărat importanta celorlate articole vestimentare din garderobă însă cred cu tărie că o încălțăminte potrivită poate face o reală diferență și te poate ține departe de accidentări.

Din când în când pe piață și spre bucuria mea din ce în ce mai des, apar tot soiul de inovații ce privesc pantofii de alergare făcându-te să te întrebi și pe bună dreptate “oare cu ce vor putea să mai vină nou data viitoare?”.

Este și cazul noului model de la adidas, 4DFWD, care înglobează o serie de tehnologii inovatoare și cu care “mă joc” de aproximativ o luna. Talpă mediană imprimată carbon 3D care absoarbe impactul cu solul și generează de trei ori mai multă propulsie? Să vedem despre ce este vorba.

Tehnologia de printare 3D nu este neapărat nouă la adidas, modelul 4D Run 1.0 fiind un pantof de zi cu zi bun însă nu putea fi clasificat ca un adevărat pantof de alegare datorită rigidității sale în partea de mijloc.

4DFWD este cea mai recentă iterație a tehnologiei 4D de la adidas și potrivit companiei acest nou model de rețea 4D a tălpii intermediare (care arată ca un fagure), oferă cu până la 23% mai multă amortizare și genereza de 3 ori mai multă propulsie după impactul cu solul. Este acest lucru suficient pentru a face din 4DFWD pantoful de antrenament de zi cu zi? Iată primele mele impresii după aproape o lună de utilizare.

Amortizarea

În primul rând, acesta este cu siguranță cel mai confortabil (moale, plăcut la purtat) adidas pe care l-am folosit până acum. Acest lucru a fost evident în timpul alergării mele inițiale de 10 kilometri dar și în timpul purtării pantofului ca pantof de zi cu zi. 4D rivalizează cu spumele EVA de nivel mediu.

Grosimea tălpii este de 32,5 mm la  călcâi și 21,2 mm la vârf, iar senzația de amortizare bună este oferită de talpă pe distanțe mici-medii. Voi afla în curând și cum se comportă la distanțe lungi (maraton) însă ca pantof de antrenament de zi cu zi pe distanțe până în 21km, este extrem de confortabil.

În ceea ce privește propulsia la impactul cu solul aceasta crește o dată cu creșterea vitezei deși senzația de împingere înainte se simte și la viteze mici, antrenamente ușoare.

Materiale

Partea superioară este realizată din Primeknit + de foarte bună calitate, cu 50% materiale reciclate , fiind elastică, confortabilă și oferind de asemenea o aerisire a piciorului foarte bună.

Suport / Susținere

Rețeaua 4DFWD se extinde pe ambele părți ale piciorului și călcâiului pentru a crea o senzație naturală de stabilitate. Partea superioară este tricotată și deși există șansa de pierde puțin din stabilitate acest lucru este în mare parte atenuat de cât de mult se extinde talpa intermediară / exterioară în lateral.

Tracţiune

Talpa exterioară nu este Continental cum ne-am obișnuit până acum, sau cel puțin nu scrie nimic pe ea care să indice colaborarea dintre adidas și Continental și la acest model, dar se simte la fel în ceea ce privește grosimea și duritatea. Tracțiunea este excelentă pe teren uscat însă din păcate se pierde atunci când asfaltul este umed.

Concluzie

Nu există nicio îndoială că Adidas a făcut cu adevărat mai mult de un pas înainte cu talpa intermediară adidas 4DFWD. Greutatea de aproximativ 300 de grame pentru mărimea 42, nu il recomandă neapărat ca fiind un pantof extrem de ușor și pe care să-l alegi pentru alergări pe distanțe lungi sau foarte lungi.

Dar cu siguranță este un pantof de antrenament, de zi cu zi, foarte confortabil si care, prin senzatia de propulsie oferita sa te faca sa vrei sa obtii maximum din antrenamentele tale.

Per ansamblu, adidas 4DFWD este dovada tuturor eforturilor depuse de adidas în cercetare și dezvoltare de-a lungul anilor și te face într-adevăr să te întrebi “oare ce mai urmează?”

Pentru a nu rata nimic din ceea ce postăm urmărește RunningMag.ro pe FacebookYouTubeInstagram și Mixcloud

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

fourteen + 14 =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.